1. Ζήτα με επιμονή αυτό που θες

Όταν η κόρη μου θέλει κάτι, το θέλει εκείνη τη στιγμή, και δεν σταματά να το ζητάει μέχρι να το πάρει ή να της αποσπάσω την προσοχή με κάτι άλλο. Κάποιες φορές, όταν δεν της αρέσει η απάντησή μου, απευθύνεται στον μπαμπά της και το ζητάει απ’ αυτόν. Εκνευριστικό, αλλά αποτελεσματικό!

2. Η χαρά βρίσκεται στα απλά, καθημερινά πράγματα

Με εκπλήσσει η χαρά και η απόλαυση που παίρνει ένα παιδί παίζοντας ασταμάτητα με την πλαστελίνη ή τα αυτοκόλλητα. Δεν είναι βαρετή η πλαστελίνη για τρίτη συνεχόμενη μέρα; Και τι το συναρπαστικό έχουν τα αυτοκόλλητα; Ενώ μερικές φορές απορώ πώς η μικρή μου μπορεί να επαναλαμβάνει την ίδια δραστηριότητα ξανά και ξανά και ξανά, οφείλω να παραδεχτώ ότι με εντυπωσιάζει το πόση ευτυχία αντλεί από αυτό!

3. Πάρε το χρόνο σου, και μετά πάρε κι άλλο χρόνο, αν το χρειάζεσαι

Όταν πρέπει να φύγουμε από το σπίτι μια συγκεκριμένη ώρα, υπολογίζω πάντα ένα έξτρα 20λεπτο με 30λεπτο, μόνο και μόνο επειδή στην κόρη μου αρέσει να… παίρνει το χρόνο της. Να χαϊδέψει τη γάτα, να μιλήσει στην κούκλα της, να βάλει το ένα παπούτσι, να βάλει το άλλο παπούτσι, να παίξει με τα μαγνητάκια στο ψυγείο, να πάει στο μπάνιο για τελευταία φορά… Μπορεί κάποιες φορές να μην έχουμε την επιλογή να χρονοτριβήσουμε, αλλά μιας και τον περισσότερο καιρό δεν χρειάζεται να είμαστε κάπου υποχρεωτικά, έμαθα να ρίχνω τους τόνους και να είμαι πιο χαλαρή.

4. Καμιά φορά ένα ξέσπασμα είναι το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί

Ήταν μια απ’ αυτές τις μέρες, όπου εγώ ήμουν κυριολεκτικά ένα ράκος, η κόρη μου ήταν εντελώς αντιδραστική προσπαθώντας να κάνει κάθε δωμάτιο αγνώριστο και ο άντρας μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι θ’ αργήσει στη δουλειά. Η ώρα είχε πάει 10, κι ένιωθα ότι θα καταρρεύσω. Έβαλα τη μικρή στο ψηλό καρεκλάκι της και κλείστηκα για λίγα λεπτά στο μπάνιο ξεσπώντας σε λυγμούς. Έκλαιγα, έβριζα, πετούσα τα χαρτομάντιλα στο πάτωμα… Και ξέρετε κάτι; Έφυγε όλο το βάρος που είχα μέσα μου και ξεθύμανα!

5. Ένα ακατάστατο σπίτι δεν σε κάνει κακή μαμά

Για πολύ καιρό, καθάριζα ασταμάτητα κάθε σημείο του σπιτιού όπου η μικρή έπαιζε, σαν ένα ελικόπτερο που αιωρείται έτοιμο να ορμήσει στο πρώτο ψίχουλο που θα εντόπιζε. Για να μην αναφερθώ στις περιπτώσεις που ερχόταν επισκέψεις. Τελικά, διαπίστωσα ότι αυτό είναι εντελώς άσκοπο. Ένα ψίχουλο δεν σκότωσε ποτέ κανέναν! 

6. Η ζωή δεν είναι ούτε προβλέψιμη ούτε ελεγχόμενη

Σήμερα, η κόρη μου ξύπνησε στις 6.30. Χθες, ξύπνησε στις 8.00. Σήμερα, αποφάσισε να φορέσει τα ροζ sneakers της, αλλά χθες τα πέταξε στην άκρη όταν της ζήτησα εγώ να τα φορέσει. Η ζωή μ’ ένα παιδί (ή με το συγκεκριμένο παιδί) είναι εντελώς μα εντελώς απρόβλεπτη!

7. Αγάπα πολύ και απόλυτα

Η κόρη μου λατρεύει να χώνεται στην αγκαλιά μου, να με σφίγγει με τα μικροσκοπικά της χεράκια και να κολλάει πάνω μου σαν να ‘μαστε ένα. Ακόμα κι όταν το κάνει σε ανύποπτο χρόνο, όπως π.χ. την ώρα που μαγειρεύω, ή όταν ξέρω ότι είναι μια τακτική της για να αποφύγει να πάει για ύπνο, δεν υπάρχει τίποτα πιο υπέροχο από το να αγαπιέσαι τόσο πολύ και τόσο απόλυτα!

(Από τη μαμά και μπλόγκερ Jamie Galvin)