Η L’Oreal μάς ζήτησε, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, να γράψουμε κάποιους λόγους που πιστεύουμε πως αξίζει να είσαι μαμά, κι εμείς… αποδεχτήκαμε αυτή την υπέροχη πρόκληση!

1. Μου αξίζει να είμαι μαμά, γιατί, όταν πριν από 15 χρόνια έμαθα ότι η μητρότητα ήταν ένα ανέφικτο όνειρο, δεν έχασα ούτε στιγμή την πίστη μου πως κάποια στιγμή θα συναντούσα εσένα, μωρό μου. Απλά το ήξερα.

2. Γιατί, όταν σε κράτησα στην αγκαλιά μου για πρώτη φορά (έπειτα από 16 ώρες πόνων), κατάλαβα τι σημαίνει να κλαις από ευτυχία και πως οι χτύποι της καρδιάς μας έχουν συντονιστεί για πάντα.

3. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, με έκανες να καταλάβω ότι έχω δυνάμεις και αντοχές που ούτε φανταζόμουν πως υπάρχουν. Ναι, η μητρότητα είναι μια δυνατή πρόκληση για να λειτουργήσεις χωρίς ύπνο και τροφή, αλλά έχεις ως «καύσιμο» την αγάπη.

4. Μου αξίζει η μητρότητα, όχι γιατί ήμουν κοντά σου στον πρώτο σου πυρετό, το πρώτο σου πέσιμο, και τα πρώτα σου δοντάκια, αλλά γιατί απόλαυσα μέχρι δακρύων όλες αυτές τις πρώτες φορές στη ζωή σου… και εύχομαι να μπορέσω να είμαι παρούσα σε όλες τις μεγάλες πρεμιέρες της ζωής σου.  

5. Ακόμη και σε στιγμές απόγνωσης, που θέλω να δραπετεύσω έστω και για λίγο από το τόσο κουραστικό, προβλέψιμο και αγχωτικό μου πρόγραμμα, ξέρω πως δεν θα άλλαζα στιγμή αυτό τον τόσο απαιτητικό ρόλο.

6. Με έκανες να μάθω την αξία του μητρικού μου ρόλου. Είναι αλήθεια ότι, όταν μια μαμά δεν είναι ευτυχισμένη, κανείς μέσα στο σπίτι δεν είναι ευτυχισμένος. Ναι, οι μαμάδες έχουν αυτή τη μαγική ικανότητα: Να φτιάχνουν ή να χαλάνε το κέφι όλης της οικογένειας.

7. Έβαλες τα πράγματα στη θέση τους. Έχω πρόγραμμα και τα καταφέρνω όλα. Τι κι αν πρέπει να οργανώσω με τελετουργική ακρίβεια μία έξοδό μου, το κάνω και περνάω υπέροχα!

8. Με έκανες να αγαπώ τον εαυτό μου. Αυτό το βλέμμα της απόλυτης αφοσίωσης και αγάπης δεν περιγράφεται με λόγια. Στα μάτια σου είμαι η πιο όμορφη μαμά του κόσμου και έτσι αισθάνομαι, γιατί αγαπάς σε μένα όλα όσα δεν μπόρεσα να αγαπήσω εγώ στον εαυτό μου.

9. Η μητρότητα είναι μια ιστορία ανυστερόβουλης αγάπης και καθημερινής φροντίδας, χωρίς όρια. Και από τη στιγμή που γίνεσαι μαμά, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πόση ευγνωμοσύνη και εκτίμηση νιώθεις για τη δική σου μαμά, που σου τα πρόσφερε όλα αυτά απλόχερα (Μαμά, σ’ αγαπώ από εδώ ως τον ουρανό!).

10. Βλέπω τον κόσμο με άλλα μάτια. Δεν αναλώνομαι στα ασήμαντα και εκτιμώ τις στιγμές. Έμαθα πως τα πιο μικρά πράγματα στη ζωή δημιουργούν τα πιο μεγάλα χαμόγελα.

11. Μου αξίζει να είμαι μαμά, γιατί η μητρότητα με κάνει να μαθαίνω κάθε μέρα και κάτι καινούργιο για τον εαυτό μου. Όπως, ότι μπορώ να είμαι δυνατή ενώ νιώθω ευάλωτη και φοβισμένη. Ότι μπορώ να γελάω, ενώ θέλω να κλάψω. Και εκεί που πιστεύω πως δεν αντέχω άλλο, να συνειδητοποιώ πως έχω φτερά για να τα ανοίγω και να προστατεύω ό,τι πολυτιμότερο έχω.

Η δύναμή μας είναι μεγάλη. Γιατί είναι η δύναμη της αγάπης. Αυτό σε μαθαίνει η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ: Πως μπορεί να αγαπάς, χωρίς να φοβάσαι ότι η αγάπη κάποτε τελειώνει. Κι αυτό το συναίσθημα το αξίζουν όλες οι μαμάδες!