Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) με αφορμή το νέο του έκθεμα «Κοινωνική και Πολιτισμική διαφορετικότητα, Οι Έτσι και οι Αλλιώς: μια ιστορία για τη διαφορετικότητα» πραγματοποιεί το Σάββατο 23 Μαΐου & την Κυριακή 24 Μαΐου και ώρες 10:00-15:00, ένα διήμερο αφιέρωμα στη διαφορετικότητα «Διαφέρω, διαφέρεις, παίζουμε;» στο Παιδικό Μουσείο.

Το νέο έκθεμα έχει σκοπό να προσφέρει στα παιδιά ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον για να συναισθανθούν, να ευαισθητοποιηθούν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν γύρω από το θέμα της διαφορετικότητας. Μέσα από την ιστορία «Οι Έτσι και οι Αλλιώς» καθώς και ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την αυτογνωσία, την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό, να εντοπίσουν προκαταλήψεις, να συνεργαστούν και να ψυχαγωγηθούν διαφορετικά.

Στο διήμερο αφιέρωμα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια γιορτή γεμάτη από γεύσεις, μυρωδιές, μουσικές και ιστορίες από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Συγκεκριμένα, οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα:

→ «Το διαφορετικό με κάνει δυνατό!», στο έκθεμα «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, Πώς κινούμαι;»

Πόσο ίδιοι είμαστε; Πόσες διαφορετικές ικανότητες έχει ο καθένας μας; Με ποιον τρόπο μπορούν χαρακτηριστικά που φαντάζουν «ελαττώματα» να γίνουν προτερήματα;

Παιδιά και ενήλικες ανακαλύπτουν με τη βοήθεια μιας συλλογής από κούκλες του ΕΠΜ πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι και δημιουργούν μια ιστορία για τη διαφορετικότητα!

→ «Ο γύρος του κόσμου με ένα βιβλίο!», στο έκθεμα «Σοφίτα»

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν… μύθους και θρύλους από όλον τον κόσμο που, αν και διαφορετικοί…, μοιάζουν!

→ «Κάμποι, βουνά, θάλασσες και νησιά, όλα διαφορετικά!» στο έκθεμα « Ταξιδεύω με το Kινητό Mουσείο»

Πόσο διαφορετικοί τόποι υπάρχουν σε μια χώρα; Με ποιο διαφορετικό μεταφορικό μέσο ταξιδεύουμε στον κάθε έναν; Με ποιον τρόπο διαφέρουν οι άνθρωποι σε κάθε τόπο;

Μικροί και μεγάλοι «ταξιδεύουν» σε διαφορετικούς προορισμούς και ανακαλύπτουν πόσο διαφορετική είναι η ίδια η Ελλάδα!

→ «Οι αγορές του κόσμου», στο έκθεμα «Η Αγορά»

Πόσα διαφορετικά υλικά υπάρχουν; Πόσο περίεργα ονόματα έχουν; Πώς είναι οι αγορές του κόσμου; Από πού μπορώ να ψωνίσω μέσα στο Παιδικό Μουσείο;

Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν με διαδραστικό τρόπο τις αγορές του κόσμου και τα προϊόντα τους και κάνουν πρωτότυπες αγορές στην Αγορά του Παιδικού Μουσείου.

→ «Γύρω από το τραπέζι»

Πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν για να νοστιμίσεις τη φακή; Πόσα διαφορετικά μπαχαρικά υπάρχουν; Ποιοι πολιτισμοί τα χρησιμοποιούν;

Παιδιά κι ενήλικες μυρίζουν, δοκιμάζουν και μαγειρεύουν φακή με διαφορετικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μπαχαρικά και στρώνουν τραπέζι στο Παιδικό Μουσείο!

Δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.