Πόσο επικίνδυνο είναι το αλάτι για ένα μωρό; Το νάτριο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας , αλλά η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία ενός ενήλικα, πόσο μάλλον ενός μωρού. 

Πόσο αλάτι μπορεί να τρώει ένα μωρό;

Όλοι γνωρίζουμε πως τα μωρά χρειάζονται ειδική διατροφή τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Αρχικά, χρειάζονται μόνο γάλα, στη συνέχεια προστίθεται το νερό και οι αλεσμένες τροφές και τέλος τρέφονται κανονικά. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες «κρυφές» τροφές και συστατικά για τα οποία δεν γνωρίζουμε πότε είναι έτοιμος ο οργανισμός του μωρού μας να τις δεχτεί. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι και το αλάτι. Και ενώ για εμάς φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να προσθέσουμε μαγειρικό αλάτι στις τροφές μας πολλές φορές δεν πάει ο νους μας ότι αυτό δεν ισχύει και για τα μωρά μας. Επειδή τα νεφρά του μωρού μας δεν είναι ώριμα ακόμη ώστε να δεχτούν και να αποβάλλουν με τον ίδιο τρόπο όπως των ενηλίκων το αλάτι, μπορεί να επιβαρύνει τη νεφρική τους λειτουργία. Ίσως βέβαια αναρωτηθείτε, πώς καλύπτονται οι ανάγκες του μωρού εφόσον δεν αλατίζουμε τις τροφές του…Οι ανάγκες του καλύπτονται από τις ίδιες τις τροφές του.

Από ποια ηλικία επιτρέπεται το αλάτι;

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών το αλάτι που χρειάζεται το μωρό σας το λαμβάνει με το μητρικό γάλα, ή το γάλα σε σκόνη. Μετά την ηλικία των 6 μηνών που συνήθως ξεκινάμε τις στέρεες τροφές δεν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι όσο άνοστο κι αν φαίνεται σε εσάς το φαγητό που ετοιμάζετε στο σπίτι. Τα μωρά δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό γεύσεων όπως εμείς, οπότε δεν αναζητούν το αλάτι όπως νομίζουμε. Άλλωστε πολλά λαχανικά περιέχουν αρκετή ποσότητα νατρίου που δεν μπορείτε να την αξιολογήσετε γευστικά. Τα μικρά παιδιά επίσης χρειάζονται πολύ λίγο αλάτι.  Μετά τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας, η ημερήσια συνιστώμενη μέγιστη ποσότητα αλατιού μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων είναι 2g ημερησίως (0.8g  νάτριο). Να είστε προσεκτικοί με όλα τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα που δεν έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τα μωρά, αλλά για πολύ μεγαλύτερα παιδιά κι ενήλικες.  Σε ποιες τροφές κρύβεται το αλάτι;  Τροφές όπως τα δημητριακά πρωινού ενηλίκων και έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών μπορεί να έχουν μεγάλη συγκέντρωση αλατιού. Οι εμπορικές παιδικές τροφές, όπως τα δημητριακά μωρών και τα βαζάκια τροφίμων, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και συνήθως είναι ασφαλή. Είναι σημαντικό όμως να μην συγχέουμε τις παιδικές τροφές με τα γεύματα για τα νήπια και τα μεγαλύτερα παιδιά.  Τα γεύματα για νήπια και μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, και συνεπώς δεν είναι κατάλληλα για μωρά. Μην δίνετε στο μωρό σας και στα μικρά παιδιά επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως: έτοιμα γεύματα των παιδιών και των ενηλίκων (π.χ. έτοιμες κοτομπουκιές, λουκάνικα, μπιφτέκια, προτηγανισμένες πατάτες έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα που θέλουν λίγο ή ελάχιστο ψήσιμο μπισκότα έτοιμα κέικ κρουασάν έτοιμες σούπες σάλτσες κατεψυγμένες πίτσες  δημητριακά ή μπάρες δημητριακών αλλαντικά * Τέλος να θυμάστε πάντα, πως το αλάτι ποτέ δεν λείπει από κανέναν ανθρώπινο οργανισμό, αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.