Τα θερινά, ολοήμερα εργαστήρια MathemARTics Camp είναι σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, και θα πραγματοποιηθούν σε έξι αυτοτελείς κύκλους από 22 Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου 2015. Κάθε κύκλος έχει εβδομαδιαία διάρκεια (Δευτέρα-Παρασκευή), 08:00 έως 16:00 («Βασικό πρόγραμμα») ή κι από 16:00 έως 17:30 («Προαιρετικό πρόγραμμα»), προσφέροντας στα παιδιά πολλές ώρες δημιουργίας, χαράς και γνώσης μέσα από πρωτότυπα, βιωματικά εργαστήρια με άξονα το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά».

Η έγκαιρη κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη, καθώς τα τμήματα είναι ολιγομελή για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων (12-14 παιδιά ανά τμήμα), δεν υπερβαίνουν τα τρία συνολικά και χωρίζονται με βάση τις ηλικίες των παιδιών: Νήπια-Α΄ Δημοτικού, Β΄-Γ΄ Δημοτικού, Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Επιπλέον, κάθε κύκλος είναι αυτοτελής με μοναδικό περιεχόμενο, και κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε όσους κι όποιους κύκλους επιθυμεί, με κόστος συμμετοχής 150 ευρώ ανά κύκλο κι έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί, και 10% για κάθε επιπλέον κύκλο. Το μουσείο θα ενημερώσει κατά την εγγραφή τους γονείς για το τελικό πρόγραμμα και τους διδάσκοντες καθηγητές, και με καθημερινά σημειώματα για τις ενότητες που διδάσκονται τα παιδιά. Όλα τα γεύματα (δεκατιανό, μεσημεριανό) θα στέλνονται έτοιμα από τους γονείς και οι μουσειοπαιδαγωγοί θα φροντίζουν για το υγιεινό σερβίρισμά τους στα παιδιά.

Το Βασικό πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινά τα εργαστήρια: Μαθηματικά σαν Παιχνίδι, Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης, Εικαστικά, Μουσικοκινητική Αγωγή, Αγγλικά σαν Παιχνίδι (Creative English Learning και Exploring English through Sciences), Εργαστήριο Φιλοσοφίας για παιδιά. Στο Προαιρετικό πρόγραμμα θα πραγματοποιούνται τα εξής εργαστήρια: α) STEM: «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί» και Εκπαιδευτική Ρομποτική «WeDo» από την WROHellas σε δύο τμήματα (Νήπια, Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄), κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, με επιπλέον κόστος 40 ευρώ/κύκλο, και β) πρόγραμμα αρχιτεκτονικής για παιδιά ARRKI από τον ΑΚΤΟ σε τρία τμήματα (Νήπια-Α΄ Δημοτικού, Β΄-Γ΄ Δημοτικού και Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού), κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, με επιπλέον κόστος 60 ευρώ/κύκλο.

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί στο παιδί η ευκαιρία να αναπτύξει  διερευνητικές νοητικές ικανότητες σ’ ένα περιβάλλον ελεύθερης έκφρασης και άτυπης μάθησης, με την εμψύχωση μιας ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας μαθηματικών, φιλολόγων, μουσικών και εικαστικών, και με υπεύθυνο μουσειοπαιδαγωγό για κάθε τμήμα.

Πληροφορίες: Βασίλης Κιμούλης, 210.3461954, 210.3461981, 697-3310089, v.kimoulis@herakleidon-art.gr

Λίγα λόγια για τα Μαθήματα

Μαθηματικά σαν Παιχνίδι: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, δομημένο γύρω από την έννοια της έρευνας. Στόχος είναι να αντιληφθούν τα παιδιά πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο, απλό σύστημα δόμησης, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν μηχανικά συστήματα, θα εξερευνήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, θα ανακαλύψουν τους νόμους που διέπουν την κίνησή τους –χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά ως «εργαλείο» για τη διατύπωση αυτών των νόμων και κατανοώντας με αυτόν τον τρόπο την αναγκαιότητά τους–, και θα εμβαθύνουν στις διάφορες μορφές ενέργειας. Τέλος, θα φιλοτεχνήσουν τις κατασκευές τους, εισάγοντας έτσι το προσωπικό-υποκειμενικό στοιχείο τους: για το πώς δηλαδή, η αισθητική τους αντίληψη, θα ήθελε να είναι διακοσμημένη η μηχανική κατασκευή τους. 

Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης: Με όχημα τον προφορικό λόγο και τη δημιουργική σκέψη, οι κύριοι στόχοι του εργαστηρίου είναι: Η ικανότητα αποτελεσματικής έκφρασης και επικοινωνίας, η αγωγή του ακροατή, η αναζήτηση του κατάλληλου ύφους και των λέξεων που αρμόζουν σε κάθε περίσταση, η ικανότητα παραγωγής πρωτότυπων ιδεών και η σύνθεση όλων αυτών σε καλλιτεχνική δημιουργία. Την ενότητα σχεδίασαν και πραγματοποιούν μέλη της  Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Εικαστικά: Καλλιτεχνικό εργαστήριο με μαθηματικό υπόβαθρο, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας και τη διεύρυνση της αντιληπτικής ικανότητας του παιδιού μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες (ζωγραφική, κατασκευές, κ. ά.)

Μουσικοκινητική Αγωγή: Τα παιδιά κατανοούν ότι η μουσική είναι παντού γύρω μας και ότι μπορούν να μετέχουν στη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας με απλό και ευχάριστο τρόπο. Έτσι, αποκτούν σημαντικά εφόδια για την καλλιέργεια της αισθητικής τους αντίληψης και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Μουσικοκινητικής Αγωγής CARL ORFF.

Αγγλικά σαν Παιχνίδι (Creative English Learning και Exploring English through Science): Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο της επιστήμης και μαθαίνουν αγγλικά μέσα από δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες (θέατρο, ζωγραφική, τεχνολογία), που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους στο χειρισμό της γλώσσας, τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο. Το μάθημα διδάσκεται στο πλαίσιο της ενότητας «Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης».

Εργαστήριο Φιλοσοφίας για παιδιά: Τι σημαίνει αυτό το έργο; Τι αξία έχει; Γιατί κάποια έργα μού αρέσουν πολύ ενώ άλλα καθόλου; Είναι απαραίτητη η τέχνη στη ζωή; Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά θα εξερευνήσουν φιλοσοφικά αυτά τα ερωτήματα, συζητώντας κριτικά και δημιουργικά έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα την εμπειρία της τέχνης και τη σχέση της με την επιστήμη και τη ζωή. Η ενότητα αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ (επιστημονική ομάδα διδακτικής της φιλοσοφίας) και το Μουσείο Ηρακλειδών. Τα παιδιά θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Προαιρετικές ενότητες

ARKKI: Το φιλανδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΟ ,  ωθεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους, να εξερευνήσουν τον κόσμο με όλες τους τις αισθήσεις και να τονώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων κατασκευών και με εργαλείο την  αρχιτεκτονική. Γι’ αυτό και όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

STEM: «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί»: Οι μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα ΦΥΣΙΚΗ (STEM), το οποίο πραγματοποιείται από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ WROHellas, έρχονται σε επαφή µε τους νόμους της Φυσικής κατασκευάζοντας µε τα ίδια τους τα χέρια «απλές μηχανές» (simple machines), κατανοώντας έτσι τις βασικές αρχές λειτουργίας τους. Πάντα με στόχο να δώσουν λύση σε κάποιο πρόβλημα, τα παιδιά μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό να συνεργάζονται, συναρμολογώντας τροχαλίες, άξονες, γρανάζια, κλπ.

Εκπαιδευτική Ρομποτική WeDo: Το WeDo, το οποίο πραγματοποιείται από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ WROHellas, είναι ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές δημοτικού. Τα παιδιά δημιουργούν ομάδες, μαθαίνουν να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν δημιουργώντας μηχανικές κατασκευές που τις χρησιμοποιούν ως πρωταγωνιστές σε ιστορίες (παραμύθια) βγαλμένα από την πραγματική ζωή, µέσα από τις ανάγκες ανθρώπων και ζώων.

Ενδεικτικό Ημερήσιο Πρόγραμμα

Νήπια -Α΄Δημοτικού

Β΄-Γ΄ Δημοτικού 

Δ΄ -Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού 

08:00

Προσέλευση

08:00

Προσέλευση

08:00

Προσέλευση

08:45-10:15

Μαθηματικά σαν Παιχνίδι

9.00-10:30

Παιχνίδια Λόγου

& Σκέψης

9.15-10:45

Εικαστικά

ή Μουσικοκινητική αγωγή

ή Εργαστήρι Φιλοσοφίας*

10:15-11:15

Δεκατιανό-ομαδικό παιχνίδι

10:30-11:30

Δεκατιανό-ομαδικό παιχνίδι

10:45-11:45

Δεκατιανό-ομαδικό παιχνίδι

11:15-12.45

Παιχνίδια Λόγου

& Σκέψης

11:30-13:00

Εικαστικά ή Μουσικοκινητική αγωγή

11:45-13:15

Μαθηματικά σαν Παιχνίδι

12.45-13:45

Γεύμα-ομαδικό παιχνίδι

13:00-14:00

Γεύμα-ομαδικό παιχνίδι

13:15-14:15

Γεύμα-ομαδικό παιχνίδι

13:45-15:15

Εικαστικά

ή Μουσικοκινητική αγωγή

14:00-15:30

Μαθηματικά σαν Παιχνίδι 

14:15-15:45

Παιχνίδια Λόγου & Σκέψης

15:15-16:00

Παραμύθι

15:30-16:00

Παραμύθι

15:45-16:00

Παραμύθι

16:00-17:30

ΑRΚΚΙ /ΦΥΣΙΚΗ ή ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

16:00-17.30

ΑRΚΚΙ /ΦΥΣΙΚΗ ή ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

16.00-17.30

ΑRΚΚΙ /ΦΥΣΙΚΗ ή ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

* Mόνο στον Α΄ και ΣΤ΄ κύκλο.

MathemARTics Camp 2015: Με μια ματιά

Σχεδιασμός & επιστημονική επιμέλεια:

Βασικό πρόγραμμα

•              Μαθηματικά σαν Παιχνίδι: Άρης Μαυρομμάτης-Αποστόλης Παπανικολάου

•              Παιχνίδια Λόγου & Σκέψης: Βάλια Λουτριανάκη

•              Εικαστικά: Ειρήνη Μπογδάνου

•              Μουσικοκινητική Αγωγή: Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Μουσικοκινητικής Αγωγής CARL ORFF.

•              Εργαστήριο φιλοσοφίας: Γιώτα Βασιλοπούλου

Προαιρετικό πρόγραμμα

•              ARKKI: Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με το ARKKI (School of Architecture for Children and Youth) και τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΟ.

•              «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί»/«WeDo»: Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ WROHellas

Τόπος διεξαγωγής: Κεντρικό κτίριο Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο)

Που απευθύνεται: Παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού

Ημερομηνίες εργαστηρίου:

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ: Δευτέρα 22 Ιουνίου-Παρασκευή  26 Ιουνίου

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ: Δευτέρα 29 Ιουνίου-Παρασκευή 3 Ιουλίου

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ:  Δευτέρα 6 Ιουλίου-Παρασκευή 10 Ιουλίου

Δ΄ ΚΥΚΛΟΣ: Δευτέρα 13 Ιουλίου-Παρασκευή 17 Ιουλίου

Ε΄ ΚΥΚΛΟΣ: Δευτέρα 20 Ιουλίου-Παρασκευή 24 Ιουλίου

ΣΤ΄ ΚΥΚΛΟΣ: Δευτέρα 27 Ιουλίου-Παρασκευή 31 Ιουλίου

Ώρες: Βασικό πρόγραμμα: 08:00-16:00 – Προαιρετικό πρόγραμμα: 16:00-17:30

Κόστος: Βασικό πρόγραμμα: 150 ευρώ ανά κύκλο. Έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί, και 10% για κάθε επιπλέον κύκλο. Προαιρετικό πρόγραμμα: STEM: «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί» ή Εκπαιδευτική Ρομποτική «WeDo», 40 ευρώ ανά κύκλο & Πρόγραμμα αρχιτεκτονικής για παιδιά ARRKI, 60 ευρώ ανά κύκλο.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, τηλ.: 210 34 61 981, edu@herakleidon-art.gr

Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται μόνο μέσω τραπεζικής κατάθεσης (ονοματεπώνυμο συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης»):

• Για το Βασικό πρόγραμμα και τα προγράμματα STEM: «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί»/Εκπαιδευτική Ρομποτική «WeDo» στο λογαριασμό: ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ, ALPHA BANK IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550.

• Για το Πρόγραμμα αρχιτεκτονικής για παιδιά ARRKI στο λογαριασμό: ΑΚΤΟ Α.Ε., ΕΘΝΙΚΗ: Αρ. Λογαριασμού 151/470284-09, IBAN-GR 84 0110 1510 0000 1514 7028409 – EUROBANK: Αρ. Λογαριασμού 0026.0201.92.0200217980, IBAN-GR 810 2602010000920200217980 – ALPHA BANK: Αρ. Λογαριασμού 104.00.2320005636, IBAN-GR 3201401040104002320005636.

Η έγκαιρη κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη, καθώς τα τμήματα είναι ολιγομελή, με σκοπό το ιδανικότερο αποτέλεσμα. Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί μεμονωμένα ή συνεχόμενα. Κρατήσεις γίνονται και για τους 6 κύκλους του προγράμματος.