Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Αγγλία, καλό θα ήταν οι γονείς να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα γάλατα, μια και η τακτική κατανάλωση τους σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη» αναφέρει η καθηγήτρια και επικεφαλής της έρευνας Nita Forouhi. Επιπλέον υπολογίστηκε ότι μια αύξηση μόλις 5% στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας ενός ατόμου από ζαχαρούχα ποτά γενικότερα, αυξάνει κατά 18% την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν κάποιος αντικαταστήσει την κατανάλωση τους με νερό, τσάι ή σκέτο καφέ θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μεταξύ 14% και 25%. Τα ευρήματα της έρευνας προσφέρουν σημαντικές αποδείξεις για τον επιβαρυντικό ρόλο της ζάχαρης στην διατροφή. Η καθηγήτρια Nita Forouhi καταλήγει ότι το ιατρικό προσωπικό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι υπόλοιποι φορείς δημόσιας υγείας θα πρέπει να συμβουλεύσουν την μείωση ή την αποφυγή πρόσληψης ενέργειας από ποτά με πρόσθετη ζάχαρη και την αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές επιλογές όπως το νερό και το τσάι. Οι μελετητές αξιολόγησαν την κατανάλωση ποτών 25639 ενήλικων κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς διαβήτη. Η έρευνα είναι η πρώτη αυτού του είδους που αξιολόγησε με τόσο λεπτομερή τρόπο τις διατροφικές συνήθειες. «Χρησιμοποιήθηκαν εβδομαδιαία ημερολόγια, όπου οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τι έπιναν και τι έτρωγαν με ιδιαίτερη έμφαση στο είδος, την ποσότητα και την συχνότητα. Οι συμμετέχοντες σημείωναν επίσης πότε προσέθεταν ζάχαρη στο ρόφημά τους. Αυτό μας επέτρεψε για πρώτη φορά να εντοπίσουμε την διαφορετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού με ή χωρίς ζάχαρη» σημείωσε η Forouhi. Μετά από 10,8 χρόνια και 847 περιστατικά βρέθηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνει κατά : 22% με την κατανάλωση ζαχαρούχων γαλάκτων 22% με την κατανάλωση ποτών που περιέχουν χημικά γλυκαντικά μέσα ενώ αντίθετα -2% με την κατανάλωση τσαγιού ή καφέ με ζάχαρη -1% με την κατανάλωση χυμών. Όταν συνυπολογίστηκαν οι δείκτες παχυσαρκίας (περιφέρεια μέσης και δείκτης μάζας σώματος) φάνηκε ότι ο κίνδυνος από τα προϊόντα γάλακτος με ζάχαρη είναι ακόμη μεγαλύτερος ενώ η σύνδεση ανάμεσα στον διαβήτη και τα ποτά με χημικά γλυκαντικά μέσα μειώθηκε στο 6%.
Πόσο ακίνδυνο είναι το ζαχαρούχο γάλα για το παιδί μας;
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενέργεια: Κουρασμένη μαμά; Να τι πρέπει να φας Αυτές οι τροφές μπορούν να ενισχύσουν την ενέργεια και την αποδοτικότητά σας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διατροφή: Τρώμε καλά- Ζούμε καλύτερα Τι σημαίνει «τρώω υγιεινά»; Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ας δούμε τι περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αν όχι lunchbox στο σχολείο, τότε τι; Η καθημερινή διατροφή των παιδιών είναι ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς των γονιών, καθώς αναζητούν συνεχώς επιλογές που συνδυάζουν... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αβγά: 4 λόγοι για τους οποίους αποτελούν superfood για τα παιδιά Εσείς, γνωρίζετε τι προσφέρουν τα αβγά στα παιδιά μας; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φάρσα ή κέρασμα; 3 φανταστικά Halloween snacks! Μπορεί το Halloween να είναι μια ξενόφερτη γιορτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καφές στην εφηβεία: Γιατί πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση Το αγαπημένο ρόφημα των μεγάλων, ο καφές, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους εφήβους, ειδικά αν τον καταναλώνουν... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καιρός για… όσπρια Όσο σιγά σιγά η θερμοκρασία πέφτει είναι σημαντικό να εντάξουμε τα όσπρια στη διατροφή των παιδιών, αλλά και όλης... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα οικογενειακά γεύματα… παίρνουν 10 με τόνο! Οι καλοί βαθμοί «μαγειρεύονται» στο οικογενειακό τραπέζι. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παιδική παχυσαρκία και σίδηρος: Ποια η σχέση; Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη από το British Journal of Medicine για την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία και την πρόσληψη... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι να βάλουμε στο lunch box του σχολείου; Τα γεύματα των παιδιών μέσα στην ημέρα πρέπει να είναι και γευστικά και θρεπτικά. Ετοιμάσαμε λοιπόν τα καλύτερα για... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Γιατί είναι τόσο σημαντικά στην εγκυμοσύνη Οι λόγοι που τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για το μωράκι σας, αλλά και οι καλύτερες πηγές τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αύξηση βάρους: Πώς να βοηθήσεις το παιδί να την πετύχει Πώς θα επιτύχεις μια υγιή αύξηση βάρους για ένα λιποβαρές παιδί; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παιδί «δύσκολο» στο φαγητό; Κι όμως, είναι θέμα γονιδίων Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι δεν φταίει το παιδί, ούτε η μαγειρική σας. Η ιδιοτροπία στο φαγητό μπορεί... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η κατάλληλη διατροφή μετά τον τοκετό Η διατροφή μετά τον τοκετό χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να έχει κάθε νέα μαμά την ενέργεια να ανταπεξέλθει στις... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ