Μεγάλο ασθενή του τόπου χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη δημόσια διοίκηση, στον χαιρετισμό που απηύθυνε την Πέμπτη, σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει συλλογικά να βρούμε τον τρόπο που θα θεραπεύσουμε τον ασθενή και θα άρουμε τις παθογένειες. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε στόχο, σχέδιο και όραμα
«Θα έλεγα ότι είναι τιμή και χαρά, αλλά και ευτυχής συγκυρία, καθώς αυτή η εκδήλωση συμπίπτει με την έναρξη μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία, την οποία οι πολίτες αλλά και οι λειτουργοί της Δημόσιας Διοίκησης έχουν ακούσει πολλές φορές να εξαγγέλεται, αλλά δυστυχώς να μην υλοποιείται: Μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη δομή, τη διάρθρωση και την αξιοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την ανάδειξη των στελεχών της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στη μεγάλη συζήτηση περί «αποπολιτικοποίησης» της Δημόσιας Διοίκησης, επισημαίνοντας πως «είναι μια λάθος λέξη. Αυτό που πράγματι χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση, είναι το να σταματήσει ένα καθεστώς εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, ημετέρων και διαπλοκής».
«Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει όμως να είναι πολιτικοποιημένη, με την έννοια ότι πρέπει να έχει όραμα, στόχο, κοινωνικό προσανατολισμό και κοινωνική συνείδηση. Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες, τα μέλη του κοινωνικού συνόλου, να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και να προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.