Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι τα μάτια των παιδιών είναι 7μιση φορές πιο εκτεθειμένα στην UV ακτινοβολία από ενός ενήλικα; Και ότι έως τα 18 του χρόνια ο άνθρωπος συσσωρεύει αθροιστικά το 80% της ακτινοβολίας;

Για εκείνα που κάθε γονιός αναρωτιέται και (πρέπει να) ενδιαφέρεται, το imommy.gr απευθύνθηκε σε δύο ανθρώπους, που καθημερινά φροντίζουν για την όραση μικρών και μεγάλων, στον διπλωματούχο Οπτικό BSc Γιώργο Κορτέση και στον διπλωματούχο Οπτομέτρη BSc (Hons) Σπύρο Κωνσταντακόπουλο:

-Πότε πρέπει να κάνει το παιδί μου την πρώτη εξέταση των ματιών του;  Η έγκαιρη διάγνωση προβλήματος της όρασης ενός παιδιού είναι σημαντική διότι τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία κάποιων προβλημάτων όταν αυτά διαγνωστούν έγκαιρα. Κατά κανόνα η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση γίνεται μόλις γεννηθεί ένα μωρό. Η πρώτη όμως αναλυτική εξέταση γίνεται στο 1ο έτος. Μια επιπλέον εξέταση θα πρέπει να γίνει στα 3 χρόνια τους και η επόμενη μόλις πάνε σχολείο, δηλαδή στα 5-6 χρόνια τους. Από εκεί και έπειτα μια εξέταση κάθε χρόνο είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα αν χρειασθούν ή όχι γυαλιά. -Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εξετάσεις;    Η έγκαιρη εξέταση της όρασης είναι πολύ σημαντική. Μόνον έτσι οι γονείς ησυχάζουν ότι το παιδί αποδίδει καλύτερα τόσο στο σχολείο, όσο και στο παιχνίδι του. Σε κάποιες μάλιστα χώρες αυτή η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών είναι υποχρεωτική.

-Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου δε βλέπει καλά;

Θα το καταλάβετε ευκολότερα αν παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του. Αν τρίβει τα μάτια του , αν βλεφαρίζει πολύ συχνά , αν αδυνατεί να σας κοιτά σταθερά στα μάτια ή αδυνατεί να δει καθαρά κάποιο αντικείμενο σε απόσταση. Επίσης, αν παρατηρήσετε ότι αδυνατεί να παρακολουθήσει την πορεία ενός αντικειμένου σε κίνηση, κάθεται κοντά στη τηλεόραση, ή αν σκοντάφτει σε αντικείμενα στο χώρο.  -Πώς επηρεάζει η όραση την απόδοση του παιδιού μου στο σχολείο;  Ένα παιδί που δε μπορεί να διαβάσει καλά, είτε το βιβλίο είτε τον πίνακα, οδηγείται σε εκνευρισμό και σε μειωμένη ακαδημαϊκή απόδοση. Επίσης, η δυσκολία στην όραση επηρεάζει τις αθλητικές αλλά και τις κοινωνικές του δραστηριότητες.  -Ποιος είναι ο κατάλληλος σκελετός για το παιδί μου; Συνήθως τα παιδιά, έχουν προσωπική άποψη για το σκελετό τους. Και επειδή θέλουν να μιμούνται διάφορα πρότυπα, οι περισσότερες εταιρείες κατασκευάζουν παιδικά γυαλιά  ακολουθώντας τα σχέδια των ενηλίκων. Συνήθως ο οπτικός προτείνει να διαλέξει το παιδί μερικούς σκελετούς που του αρέσουν και κατόπιν ο οπτικός είναι εκείνος που καθορίζει ποιος σκελετός εφαρμόζει καλύτερα στο προσωπάκι του. Πρέπει το παιδί να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής, γιατί αυτό θα το βοηθήσει να τα φοράει όσο πρέπει και να τα φροντίζει περισσότερο.

-Πόσο αντέχει ένας σκελετός;  Οι περισσότεροι παιδικοί σκελετοί πλέον είναι από ανθεκτικά και εύκαμπτα υλικά τα οποία έχουν εξαιρετική αντοχή στην κακή  χρήση. Από καουτσούκ μέχρι και τιτάνιο, όλοι  είναι κατασκευασμένοι να αντέχουν στο παιχνίδι και στην κακή χρήση.

– Ποιοι φακοί είναι κατάλληλοι;

Οι παιδικοί φακοί θα πρέπει να είναι  άθραυστοι και ελαφροί για αυξημένη άνεση και ασφάλεια. Επίσης θα πρέπει να είναι από υλικά που προστατεύουν τα μάτια του παιδιού από την UV ακτινοβολία. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την οφθαλμική τους υγεία. Μην ξεχνάτε: τα μάτια των παιδιών είναι 7μιση φορές πιο εκτεθειμένα στην UV ακτινοβολία από ενός ενήλικα. Σκεφτείτε ότι έως τα 18 του χρόνια ο άνθρωπος συσσωρεύει αθροιστικά το 80% της ακτινοβολίας. -Ένα παιδί χρειάζεται  γυαλιά ηλίου;  Φυσικά. Όπως ενοχλούμαστε εμείς οι μεγάλοι από το θάμβος του ήλιου, έτσι ενοχλούνται και τα παιδιά. Ο ήλιος επηρεάζει την καθαρή όραση του παιδιού, δεδομένου ότι είτε στα διαλείμματα στο σχολείο είτε στο παιχνίδι μετά, περνούν αρκετές ώρες εκτεθειμένα στην ακτινοβολία.

-Ναι, αλλά τα παιδιά αμελούν να αλλάζουν γυαλιά.

Αυτό είναι αλήθεια, με τα παιδιά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι φορούν τα γυαλιά ηλίου. Ωστόσο γι’ αυτό κι εμείς προτείνουμε φακούς φωτοδυναμικούς. Παρέχουν απόλυτη προστασία για τα μάτια τους και μεταβάλλουν τη σκουρότητά τους ανάλογα με την ακτινοβολία στο περιβάλλον. Οπότε με ένα ζευγάρι τα παιδια καλύπτονται ιδανικά, όχι μόνο γιατί νιώθουν άνετα και μέσα και έξω από το σπίτι, αλλά και γιατί τα γυαλιά τους είναι…«μαγικά». 

Ποια γυαλιά είναι κατάλληλα για ένα παιδί που αθλείται;  Αν το παιδί αθλείται συστηματικά, πρέπει να επιλέξουμε έναν σκελετό κατάλληλο για άθληση. Ειδικά στην περίπτωση όπου το άθλημα επιτρέπει επαφή με τον αντίπαλο ή παίζεται με κινούμενες μπάλες (όπως π.χ. το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, ή το βόλεϊ, το τένις κ.λπ) το παιδί χρειάζεται  ειδικές αθλητικές μάσκες με λάστιχο, ώστε να μη μετακινούνται από το πρόσωπο. Επίσης να αντέχουν  στο χτύπημα μια μπάλας αλλά και να καλύπτουν όλα τα  «μαλακά» εξωτερικά μέρη του ματιού που μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Οι συγκεκριμένες μάσκες διαθέτουν και μαξιλαράκια ώστε σε περίπτωση ανάγκης να απορροφήσουν το χτύπημα του σκελετού στο πρόσωπο. -Τι είδους γυαλιά χρειάζεται ένα παιδί που περνάει πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση; Επειδή όλα τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες μπροστά σε οθόνες, στους φακούς που διαθέτουμε, πέρα από τις συνήθεις επιστρώσεις, πάντα προτείνουμε και μια εξειδικευμένη επίστρωση, η οποία προστατεύει τα μάτια από το βλαβερό «μπλε φως».    -Οπότε, τελικά ποια είναι η ιδανική επιλογή γυαλιών για το παιδί μου;  Εμείς πάντα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που εφαρμόζουμε και στους ενήλικες, με ανάλογη προσέγγιση για τα παιδιά. Φροντίζουμε να μάθουμε τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού και στη συνέχεια του προτείνουμε την πιο σωστή και ποιοτική λύση, που καλύπτει κάθε του δραστηριότητα, προκειμένου εσείς οι γονείς, να νιώθετε ασφαλείς και ήσυχοι σχετικά με την όραση και την οφθαλμική υγεία του παιδιού σας. Όσον αφορά τους φακούς, αν θέλετε να προσφέρετε το «απόλυτο» για το παιδί , εμείς προτείνουμε άθραυστο και ελαφρύ  πολυκαρβονικό φακό για την άνεση και την ασφάλειά του, φωτοδυναμικούς φακούς για τη μείωση της αντηλιάς και τη σωστή ρύθμιση του φωτισμού  και την 100% UV προστασία του στους εξωτερικούς χώρους, σε συνδυασμό με την επίστρωση για τη προστασία από το βλαβερό «μπλε φως». Έτσι κι αλλιώς, τέτοιους φακούς χρησιμοποιούμε και εμείς!

* Ο Γιώργος Ι. Κορτέσης είναι Διπλωματούχος Οπτικός BSc (Hons) Ophthalmic Dispensing with Managment του Πανεπιστήμιου Bradford (Ηνωμένο Βασίλειο) 

* O Σπύρος Κωνσταντακόπουλος είναι Διπλωματούχος Οπτομέτρης BSc (Hons) MCOptom FMHAO FIACLE FBCLA του Πανεπιστήμιου Bradford, Ηνωμένο Βασίλειο.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://theopticians.gr/

THE OPTICIANS, Βαλαωρίτου 18, Αθήνα – τηλ. 2109560369