Κίνδυνο επαναφοράς της συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να φέρουν οι πολιτικοί κλυδωνισμοί που προκαλεί η προσφυγική κρίση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.
Όπως τόνισαν πηγές της εφημερίδας στο Βερολίνο, οι μεγάλες πολιτικές πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λόγω της απόφασής της να ακολουθήσει πολιτική ανοιχτών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες μειώνουν τις δυνατότητές της να συγκρουστεί με τους βουλευτές της για άλλα ζητήματα, όπως η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
«Οι οδύνες του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου μπορεί να λειτουργήσουν ενάντια στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η κριτική που δέχεται η Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική ανοιχτών θυρών που ακολουθεί στο προσφυγικό την κάνει πιο αδύναμη στο να συγκρουστεί με τους βουλευτές της σε άλλα μη δημοφιλή ζητήματα, όπως η Ελλάδα» αναφέρει το ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό σημαίνει ότι η καγκελάριος δεν θα μπορεί να ζητήσει από τη Βουλή να υποστηρίξει περαιτέρω δανειακή στήριξη για τη χώρα μας παρά μόνο εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνει πλήρως τα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή όμως που ΔΝΤ και Αθήνα φαίνεται να έχουν μεγάλες διαφορές στο Ασφαλιστικό.
Η αποδυνάμωση της Μέρκελ έρχεται τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα «καλοδεχόταν μία νέα συζήτηση για Grexit» μέσα στο 2016 – σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal που γνωρίζουν τις απόψεις του.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο όχι μόνο στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, αλλά και στο μέτωπο της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.
«Ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει από παλιά πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν την ελληνική οικονομία ώστε να είναι ανταγωνιστική στην Ευρωζώνη. Ο Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα σαν τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης όχι μόνο όσον αφορά το κοινό νόμισμα, αλλά και στο θέμα των συνοριακών ελέγχων για τους πρόσφυγες» τονίζει το δημοσίευμα.
Με δεδομένη την κρισιμότητα της θέσης του ΔΝΤ απέναντι στις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα αρχικά ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την έξοδο του Ταμείου από το νέο Μνημόνιο, όμως – μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να δεχτούν τέτοιο σενάριο – τώρα επιδιώκει μία ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Αυτό προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις
«Έτσι, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει στο Νταβός της Ελβετίας, να αποτρέψει μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει φόβους για το μέλλον της Ευρωζώνης» καταλήγει η εφημερίδα.