Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.
Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι έχει γίνει πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, επισήμανε ωστόσο ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να καταστεί βιώσιμο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
Ειδικότερα, τόνισε η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών.
Αφού έκανε την επισήμανση για την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα βιώσιμο ασφαλιστισκό σύστημα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη χρηματοοικονομική νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η Τράπεζα έχει πολλά εργαλεία στη διάθεσή της για να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και είναι αποφασισμένη και πρόθυμη να ενεργήσει προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της.
«Έχουμε πολλά εργαλεία… και ιδιαίτερα έχουμε την αποφασιστικότητα και την προθυμία και την ικανότητα του Διοικητικού Συμβουλίου για να δράσουμε και να αναπτύξουμε αυτά τα εργαλεία», δήλωσε ο Ντράγκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.