Η αίσθηση που νιώθει το μωρό μέσα στο νερό είναι μοναδική καθώς βρίσκεται σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με το «υδάτινο περιβάλλον» της μητρικής κοιλιάς που το φιλοξενούσε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, από την ηλικία των 6 μηνών μπορούμε να βάλουμε άφοβα ένα βρέφος στη θάλασσα αρκεί φυσικά το νερό να μην είναι κρύο και η θάλασσα να είναι ήρεμη. Συμβουλές για τις πρώτες ασφαλείς βουτιές Την πρώτη φορά που θα βάλετε το μωρό σας στη θάλασσα, του βρέχετε τα ποδαράκια, μετά τα χέρια, τη κοιλιά και τέλος την πλάτη.  

  • Το κρατάτε πάντα στην αγκαλιά σας και το βάζετε σταδιακά στο νερό απομακρύνοντας το σιγά-σιγά, χωρίς βέβαια να το αφήσετε καθόλου. Το κρατάτε σταθερά και το αφήνετε να παίξει με το νερό. Η όλη διαδικασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. 

  • Προσοχή, αν δυσανασχετεί από την αρχή ή νιώθει κάποιου είδους πανικό, δεν πρέπει να το βάλετε καθόλου στο νερό. 

  • Τα μωρά μέχρι ενός έτους δεν πρέπει να μένουν παραπάνω από 15 λεπτά μέσα στη θάλασσα και από 18 μηνών μέχρι 3 ετών δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 20 με 40 λεπτά.

  • Η θερμοκρασία της θάλασσας πρέπει να μην είναι υπερβολικά χαμηλή, γιατί τα μωρά δε μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους όπως οι μεγάλοι. Έτσι, καλό είναι να αποφεύγετε να βάζετε το μωρό στη θάλασσα όταν είναι πολύ κρύα. 

  • Πριν βουτήξετε το μωρό στη θάλασσα, ρωτήστε τον παιδίατρο σας.  Και αυτό γιατί, μερικά βρέφη έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και μπορεί με το θαλασσινό νερό ή λόγω της έκθεσης στον ήλιο, να παρουσιάσουν σπυράκια ή εκζέματα.

  • Το μωρό πρέπει να φορά απαραιτήτως αντηλιακή κρέμα ειδική για βρέφη, σε όλο το σώμα και το πρόσωπο, η οποία πρέπει να ανανεώνεται συχνά, μετά το μπάνιο στη θάλασσα αλλά και κατά την παραμονή του στην παραλία. 

  • Το καπέλο είναι απαραίτητο, ακόμα κι αν έχει συννεφιά. 

  • Αμέσως μετά το μπάνιο στη θάλασσα, το μωρό πρέπει να ξεπλυθεί με άφθονο γλυκό νερό. Φροντίστε, λοιπόν, να πηγαίνετε σε παραλίες που έχουν ντουζιέρα. 

  • Όση ώρα το μωρό είναι στην παραλία θα πρέπει να φορά λευκό μπλουζάκι, ακόμα κι αν βρίσκεται κάτω από την σκιά της ομπρέλας. Προσοχή!. Δεν πρέπει να αφήσετε ούτε λεπτό το μωρό εκτεθειμένο στον ήλιο. 

  • Ακόμη κι αν το μωρό σας κάθεται ήσυχο και δεμένο στο καρότσι του, μην σκεφτείτε να το αφήσετε μόνο ούτε για λίγα λεπτά, προκειμένου να βουτήξετε στη θάλασσα. Μπορεί να φοβηθεί, να ζεσταθεί πολύ, ή και να λυθεί και να μπουσουλήσει μέχρι την ακροθαλασσιά. Γι’ αυτό, αποφεύγετε να πηγαίνετε μόνη στην παραλία με το μωρό σας, γιατί η συνεχής επιτήρηση του, που είναι απαραίτητη, θα σας κουράσει. Μοιραστείτε τη οπωσδήποτε με κάποιον άλλον, ιδανικά με τον μπαμπά του μωρού.