Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να μάθουν για τον κόσμο που τα περιβάλλει μέσα από περιπέτειες με κατασκευές               

Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τον μεγάλο κόσμο όπου γεννήθηκαν και προσπαθούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί. Εμείς οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε, καθοδηγώντας τα μικρά μας σε αυτό το απίστευτο ταξίδι, που είναι γεμάτο ανακαλύψεις και πειραματισμούς. Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν βασικές κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες αλλά και πλούσια φαντασία. Η φαντασία και η περιέργεια είναι τα στοιχεία που οδηγούν τα παιδιά σε παιχνίδια ρόλων, που τα κάνουν να ανακαλύψουν επαγγέλματα, μέρη, περιπέτειες.

Γνωρίζουμε καλά, πως ο κόσμος των ενηλίκων είναι γεμάτος υποχρεώσεις, προγράμματα και οδηγίες χρήσης. Το διασκεδαστικό παιχνίδι είναι αυτό που βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν ότι υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρούνται: όταν χτίζεις ένα καινούργιο σπίτι, πρέπει πρώτα να φτιάξεις ένα σχέδιο, όταν υπάρχει φωτιά, πρέπει να φωνάξεις την πυροσβεστική. Προσπαθήστε να απλοποιήσετε αυτούς τους βασικούς κανόνες για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και μην διστάσετε να απαντήσετε σε όλες τους τις ερωτήσεις. Η φαντασία των παιδιών δεν έχει όρια, και η ικανότητά τους να απορροφούν νέες πληροφορίες μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Τα σετ LEGO® βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν τη δύναμη που κρύβουν τα χέρια τους και τους δίνουν μια καλύτερη βάση για την εκμάθηση της φυσικής, της τεχνολογίας και των μαθηματικών. Τα προετοιμάζει για τη ζωή στον 21ο αιώνα και θέτει τις βάσεις για την επιτυχία τους στη σημερινή κοινωνία που είναι επικεντρωμένη στην τεχνολογία.

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των κατασκευών 

Προφανώς, το παιδί σας είναι εξοικειωμένο με διάφορα κτίρια στην πόλη ή στο χωριό, όπως μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, εξοχικά, γραφεία, καταστήματα και πολλά περισσότερα. Το πιθανότερο είναι πώς περνάει δίπλα από τέτοιες κατασκευές κάθε μέρα, αλλά γνωρίζει πώς πραγματικά χτίζεται ένα κτίριο και τι συμβαίνει στην οικοδομή; Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν πριν τελειώσει η κατασκευή και αρχίσουν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν το χώρο για το σκοπό που σχεδιάστηκε. Στην αρχή της διαδικασίας του χτισίματος, κάποιος σχεδιάζει πώς θα μοιάζει το μελλοντικό κτίριο και φτιάχνει ένα σχέδιο κατασκευής. Αυτά τα λεπτομερή σχέδια είναι απαραίτητα για τους κατασκευαστές. Δείχνουν στους εργάτες πώς να προχωρήσουν και τι πρέπει να κάνουν πρώτα.

Τα τουβλάκια LEGO® DUPLO® είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά ηλικίας 1,5 έως 5 ετών, και παρέχουν μια αστείρευτη πηγή διασκέδασης και γνώσης. Με τα θεματικά σετ οικοδομής, μπορείτε να εξηγήσετε μέσα από το παιχνίδι αρκετά πολύπλοκους κανόνες και να περάσετε ένα διασκεδαστικό απόγευμα ενώ ο μικρός κατασκευαστής ανακαλύπτει όλο και περισσότερες κατασκευαστικές διαδικασίες. Τέτοιες δραστηριότητες συναρμολόγησης είναι τέλειες για την εξάσκηση λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.

Ωχ, το κτίριο κατέρρευσε!

Υπέροχη μέρα σήμερα. Ο ήλιος λάμπει, κι έτσι ο μικρός Γιάννης και ο μπαμπάς του αποφάσισαν να παίξουν έξω. Η επιλογή του χώρου ήταν ξεκάθαρη, αφού ο Γιάννης λατρεύει να παίζει στην άμμο. Μπορεί να περάσει ατελείωτες ώρες φτιάχνοντας διάφορα κτίσματα στην άμμο. Δυστυχώς, τώρα αντιμετωπίζει μερικά προβλήματα. Μερικές φορές ό,τι φτιάχνει πέφτει αμέσως, ενώ άλλες φορές τα καταφέρνει. Ο μικρός Γιάννης αναρωτιέται γιατί δεν παραμένει σταθερό. Ο μπαμπάς βοηθάει υπομονετικά το γιο του να ολοκληρώσει μερικά σπίτια από άμμο και υπόσχεται ότι θα του τα εξηγήσει όλα όταν πάνε σπίτι.

Άρχισε με ένα σχέδιο κατασκευής

Ο μπαμπάς είναι κατασκευαστής, κι έτσι αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την επαγγελματική του γνώση για να δώσει στο Γιάννη μια γεύση από τις κατασκευαστικές διαδικασίες. »Όταν θέλεις να χτίσεις κάτι, πρέπει πρώτα να το σχεδιάσεις με όλες τις λεπτομέρειες. Χωρίς σχέδιο, δεν θα μπορέσεις να χτίσεις κάτι σταθερό ή ανθεκτικό,” εξηγεί ο μπαμπάς και δείχνει στο γιο του πώς να σχεδιάσει τα θεμέλια ενός κτιρίου. Μετά παίρνει το σετ LEGO® DUPLO® Μεγάλο Εργοτάξιο Οικοδομής για να του δείξει πώς θα προχωρήσουν οι κατασκευαστικές δραστηριότητες σύμφωνα με το σχέδιο που έφτιαξαν. Ο Γιάννης βάζει το ένα τουβλάκι πάνω στο άλλο ακριβώς όπως δείχνει η εικόνα, και σύντομα διαπιστώνει ότι αυτός ο τρόπος είναι αποτελεσματικός. Η καλή προετοιμασία απλοποιεί τη δουλειά.

 Η κατασκευή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Ο Γιάννης είναι απασχολημένος με τις κατασκευές. Ξεκινώντας από έναν καθαρό χώρο, μαθαίνει να χειρίζεται οικοδομικά οχήματα, όπως μια ερπυστριοφόρο μπουλντόζα, ένα ανατρεπόμενο φορτηγό ή ένα μετακινούμενο γερανό με αρπάγη. Αφού ισιώσει το έδαφος με σκάψιμο και φτυάρισμα, ξεκινά η πραγματική οικοδομή. Τα μικρά χεράκια του Γιάννη εξασκούνται στις πρώιμες κατασκευαστικές δεξιότητες και, ποιος ξέρει, μπορεί μια μέρα να γίνει κι ο ίδιος κατασκευαστής.

Κίνδυνος, φωτιά!

Στο εργοτάξιο της οικοδομής, πρέπει να τηρούνται αυστηροί κανόνες ασφαλείας. Διαφορετικά, κάποιος μπορεί να βάλει κατά λάθος φωτιά. Όπως και στην περίπτωση του Γιάννη. “Πρόσεχε! Το κτίριό σου έπιασε φωτιά, πρέπει να καλέσεις την πυροσβεστική! Υπάρχει μια ειδική τηλεφωνική γραμμή που χρησιμοποιείται σε επείγοντα περιστατικά,” εξηγεί ο μπαμπάς και φέρνει το σετ LEGO® DUPLO® Πυροσβεστικό Φορτηγό. “Δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο, μπες μέσα στο πυροσβεστικό φορτηγό και τρέξε στο κτίριο που καίγεται!” Ο μπαμπάς βοηθάει το γιο του σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση και του φτιάχνει μία ράμπα για καλύτερη πρόσβαση στον όροφο όπου βρίσκεται η φωτιά. Όταν ο Γιάννης βρεθεί αρκετά ψηλά για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις φλόγες, ο μπαμπάς τον καθοδηγεί να χρησιμοποιήσει τον ανασυρόμενο σωλήνα για να σβήσει τη φωτιά. Παρά τρίχα! Ευτυχώς, όμως, το κτίριο σώθηκε και κανείς δεν τραυματίστηκε.

Όταν το κτίριο ολοκληρωθεί

Όταν το κτίριο ολοκληρωθεί, είναι ώρα να καθαρίσουμε το εργοτάξιο. “Το συγύρισμα είναι σημαντικό μέρος της κατασκευαστικής διαδικασίας. Είναι το τελευταίο που γίνεται αλλά είναι απαραίτητο,” λέει ο μπαμπάς, για να μάθει ο γιος του ότι η δουλειά δεν τελειώνει με την τοποθέτηση του τελευταίου τούβλου. Ο γερανός, με την περιστρεφόμενη καμπίνα του, είναι ιδανικός για αυτό το σκοπό. Ο εργάτης σκαρφαλώνει μέσα στην καμπίνα και αρχίζει να μαζεύει όλα τα μπάζα, και μετά τα φορτώνει στο φορτηγό με την ανατρεπόμενη λειτουργία και απομακρύνεται οδηγώντας προσεκτικά. Ο Γιάννης δείχνει να διασκεδάζει μετακινώντας πράγματα από το ένα μέρος στο άλλο. Φροντίζει κάθε σημείο του εργοταξίου να είναι καθαρό και τακτοποιημένο!