Κάποια μωρά γεννιούνται πιο αυτόνομα, άλλα πάλι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από την αγκαλιά μας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως να το έχετε προσέξει κι εσείς ως μαμά, αν έχετε περισσότερα από ένα παιδί. Κάποια μωρά μόλις ξυπνήσουν μπορεί να μείνουν χωρίς να διαμαρτυρηθούν στην κούνια τους, κάποια άλλα  αρχίζουν αμέσως να κλαίνε και δε σταματούν παρά μόνο όταν τα πάρουν αγκαλιά

Γιατί θέλει «μόνο» αγκαλιά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ένα μωρό σταματάει να κλαίει αμέσως μόλις το πάρουν αγκαλιά μπορεί να έχει ανάγκη από περισσότερη επαφή. Καλό είναι λοιπόν να μην του στερείτε την αγκαλιά σας, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξή του. 

Τα σημάδια της «κατάχρησης»

Η αλήθεια είναι, ότι στους περισσότερους γονείς πάντα υποβόσκει ο φόβος, ότι αν παίρνουν πολύ συχνά αγκαλιά το παιδί τους, εκείνο θα γίνει περισσότερο ανασφαλές και εξαρτημένο. Όπως εξηγούν οι ειδικοί αυτό που βλάπτει δεν είναι η αγκαλιά αλλά η κατάχρησή της. Γι’ αυτό προσοχή στην κατάχρηση και θυμηθείτε: Η αγκαλιά δεν πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος απασχόλησης του παιδιού Δηλαδή καλό θα ήταν να μην τη χρησιμοποιείτε αντί να παίξετε με το παιδί, να του μιλήσετε, ή να του διαβάσετε κάτι. Η αγκαλιά δηλαδή δεν θα πρέπει να παίρνει τη θέση άλλων σημαντικών για την ανάπτυξη του παιδιού παραμέτρων. Η επαφή πρέπει να είναι ενισχυμένη προς όλες τις κατευθύνσεις Μέσω δηλαδή της ομιλίας, της βλεμματικής επαφής, του χαμόγελου και γενικά της αλληλεπίδρασης με τη μαμά και τον μπαμπά.  Η αγκαλιά δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως τρόπος για να φάει ή να κοιμηθεί το μωρό Για αυτό μπορεί να θέσει λαθεμένα πρότυπα στη διατροφή και στις συνήθειες του ύπνου του.

Τι μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά 

Συνηθίστε το από την αρχή σε «καθιστή» αγκαλιά, ώστε να μάθει στη σωματική επαφή με περισσότερα επικοινωνιακά ερεθίσματα και να μην επιβαρύνεστε σωματικά καθώς το παιδί θα αποκτάει μεγαλύτερο βάρος. Τοποθετήστε στην κούνια του μωρού ένα μπλουζάκι που έχετε φορέσει. Η μυρωδιά σας μπορεί να είναι καθησυχαστική για το μωρό σας όταν βρίσκεται στην κούνια του.  Κοιμηθείτε κοντά του. Αν έχετε διαπιστώσει ότι το μωρό σας κλαίει επειδή σας αναζητά, είναι προτιμότερο να μεταφέρετε την κούνια του στο δωμάτιο σας ή να βάλετε ένα κρεβάτι στο βρεφικό δωμάτιο ώστε να κοιμάστε δίπλα του. Έτσι θα σας νιώθει κοντά του χωρίς να χρειάζεται να το κρατάτε συνέχεια αγκαλιά. Χρησιμοποιήστε το μάρσιπο. Αν έχετε δουλειές και δεν μπορείτε να ασχοληθείτε αποκλειστικά με το μωρό αλλά εκείνο διαμαρτύρεται αναζητώντας την αγκαλιά σας, δοκιμάστε να το βάλετε στο μάρσιπο. Και το μωρό είναι πιθανό να σταματήσει να κλαίει  από την επαφή με την αγκαλιά σας κι εσείς μπορείτε να κινηθείτε, να πάτε για ψώνια ή να κάνετε κάποιες δουλειές χωρίς να επιβαρύνετε η μέση σας και να δεσμεύονται τα χέρια σας.