Οι γυναίκες που καταναλώνουν μακροχρόνια μεγάλες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών από τροφές όπως είναι τα πλήρη δημητριακά, η σόγια και οι ξηροί καρποί, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Αμχερστ της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μπερτόουν – Τζόνσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας “American Journal of Epidemiology”, ανέλυσαν στοιχεία για 116.000 γυναίκες, συσχετίζοντας τις διατροφικές συνήθειές τους με τον χρόνο της εμμηνόπαυσης. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν περίπου το 6,5% των καθημερινών θερμίδων τους με τη μορφή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν μόνο το 4% των θερμίδων τους μέσω της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών. Για μια γυναίκα που με την τροφή της παίρνει κατά μέσο όρο 2.000 θερμίδες ημερησίως, για να έχει μειωμένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, πρέπει να καταναλώνει 32,5 γραμμάρια από τις παρακάτω τροφές:

  • δημητριακών ολικής άλεσης 
  • σόγιας
  • τόφου 
  • ξηρών καρπών 
  • – και άλλων πηγών με φυτικές πρωτεΐνες, όπως είναι το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το σπανάκι κ.α 

  • Πρόωρη εμμηνόπαυση θεωρείται η διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών πριν την ηλικία των 45 ετών, κάτι που συμβαίνει περίπου στο 10% των γυναικών και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, οστεοπόρωσης, άνοιας κ.λπ. 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η επιλογή της κατάλληλης διατροφής για την μείωση της πιθανότητας πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι ένα ζήτημα που χρήζει περαιτέρω μελέτης.