Ο γνωστός συνθέτης- στιχουργός και συγγραφέας, Γιώργος Θεοφάνους αλλάζει τα δεδομένα στο παιδικό θέατρο και δημιουργεί μια παράσταση υψηλής αισθητικής που θα λατρέψουν τα παιδιά και θα καθηλώσει κι εμάς τους… μεγάλους. Πρόκειται για την πρώτη 4D θεατρική εμπειρία παιδικού μιούζικαλ στην Ελλάδα. Μια μεγάλη ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, τραγουδιστών χορευτών και μουσικών φτιάχνουν την παρέα των.. Τεράτων, ενώ την σκηνοθεσία και χορογραφία υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός. 

Πως γεννήθηκε η ιδέα για τα Τέρατα;

Τα Τέρατα είναι ένα κείμενο το οποίο γράφτηκε πριν μερικά χρόνια, πολύ πριν εκδώσω τα πρώτα βιβλία της σειράς παιδικής λογοτεχνίας, Παραμυθολογία. Κι επειδή πραγματικά πιστεύω ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο και πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι κάνουμε σχέδια, τα οποία για διάφορους λόγους δεν γίνονται τη στιγμή που εμείς θέλουμε, τα Τέρατα ήρθαν για να μείνουν. Ήρθε λοιπόν η ώρα και πήραν οστά στα έμπειρα χέρια του μοναδικού Φωκά Ευαγγελινού και των υπολοίπων αξιόλογων συντελεστών.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το μιούζικαλ; Τα Τέρατα μπορούν να τα παρακολουθήσουν άνετα, παιδιά ηλικίας από 7 ετών, δηλαδή περίπου στην πρώτη τάξη του Δημοτικού και μέχρι και τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Εύκολοι διάλογοι με πολύ χιούμορ, χορός, μουσική και πολλά τραγούδια. Τα Τέρατα είναι αξιαγάπητα.  Πιστεύετε πως τα παιδιά είναι πιο αυστηροί ‘’κριτές’’ απ’ ότι οι ενήλικες; Είναι πολύ αυστηροί κριτές, και σίγουρα πιο αθώοι. Για αυτό και πρέπει να μάθουμε εμείς οι μεγάλοι να τα ακούμε. Εμένα προσωπικά τα παιδιά μου με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ με την κριτική τους και στα βιβλία μου, αλλά και τώρα στο θέατρο. Είστε πατέρας 4 παιδιών, ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει για την πατρότητα; Αυτό που προσπαθώ να κάνω, και δεν τα καταφέρνω πάντα εννοείται, είναι το εξής: Νομίζω πως το μυστικό είναι πως όσο μεγαλώνουμε τόσο πρέπει ταυτόχρονα να μικραίνουμε.  Δηλαδή να μην περιμένουμε να «ψηλώσει» το παιδί και να φτάσει στο δικό μας ύψος για να το ακούσουμε και να το αντιμετωπίσουμε σαν ίσο προς ίσο, αλλά εάν χρειαστεί να «χαμηλώσουμε» το δικό μας ύψος για να φτάσουμε εκείνο του παιδιού μας.  Τα αυτιά μας πρέπει να είναι στην ίδια «ευθεία», μόνο τότε πιστεύω είναι και οι καρδιές μας η μια απέναντι στην άλλη. Μόνο έτσι τα νιώθουμε και τα ακούμε πραγματικά. Πως μοιάζει μια ιδανική μέρα για σας; Μια μέρα ξεκινά πάντα θετικά.  Έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα οπότε για να βγει θα πρέπει να το ακολουθώ σχεδόν κατά γράμμα. Γράφω κάθε μέρα, μουσική ή στίχους ή κείμενα κλπ.  Έχω τις μηχανές πάντα αναμμένες.  Είμαι εργασιομανής οπότε σίγουρα η ιδανική μέρα για μένα είναι η μέρα του ρεπό. Του διαλείμματος για να είμαι με την οικογένεια μου. Τι θα θέλατε να ‘’πάρουν’’ τα παιδιά από την παράσταση; Φανταστείτε οι εκατομμύρια ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που ανακυκλώνονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο να γέμιζαν χωματερές, πλαγιές και ποτάμια.  Η καθημερινότητα μας θα ήταν θλιβερή.  Μια τέτοια καθημερινότητα είναι το περιβάλλον που ζουν τα Τέρατα της παράστασης. Πέρα από το μήνυμα που μπορεί να μεταφερθεί πιο εύκολα μέσα από τον θεατρικό λόγο και την δράση, πως η ανακύκλωση μας βοηθάει να ζούμε σε ένα πιο όμορφο και καθαρό περιβάλλον, υπάρχουν πολλά άλλα μηνύματα για την διαφορετικότητα, την μοναδικότητα αλλά τον στόχο τον οποίο πρέπει να έχει ένα παιδί για να αντιμετωπίσει θέματα όπως η βία και ο εκφοβισμός.   Ποια είναι τα όνειρα για το μέλλον των παιδιών σας; Θα ήθελα αυτό που θέλει ο κάθε γονιός.  Υγεία στα παιδιά μου πάνω από όλα για να μπορούν να ονειρεύονται και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.  Τίποτα άλλο. Ποιο στίχο σας θα τους αφιερώνατε; Σ’ ΑΓΑΠΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑ… Από τις 21 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45 Γκάζι, τηλ.: 210 3464380.