Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται πάντοτε ανάσκελα και ποτέ μπρούμυτα ή στο πλάι, καθώς έτσι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στον ρόλο της στάσης του ύπνου σε σχέση με τον αιφνίδιο θάνατο στα βρέφη. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS ONE, μια αναπτυξιακή ανωμαλία στα μωρά, ειδικά στα πρόωρα και στα αγόρια, συνδέεται άμεσα με το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται μια τέτοια άμεση σχέση σε επιστημονική μελέτη και οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανωμαλία που εντόπισαν, η οποία αφορά τα εγκεφαλικά συστήματα που ελέγχουν την κίνηση του κεφαλιού και του αυχένα, την αναπνοή, τον χτύπο της καρδιάς και την ανταπόκριση του σώματος στην έλλειψη οξυγόνου, μπορεί να εξηγήσει γιατί τα μωρά που κοιμούνται μπρούμυτα κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν

«Ένας από τους λόγους που το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι τόσο επιβαρυντικό για τις οικογένειες είναι επειδή ο θάνατος συμβαίνει χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς να υπάρχουν εμφανή σημάδια ασθένειας» αναφέρει η Δρ Φιόνα Μπράιτ από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και μία εκ των ερευνητών που εκπόνησαν τη μελέτη. «Αν και η ακριβής αιτία θανάτου από το σύνδρομο παραμένει άγνωστη, αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως υπάρχουν ανωμαλίες σε ορισμένα μωρά που χάνουν τη ζωή τους από αυτό. Αυτά τα μωρά φαίνεται πως μοιράζονται από κοινού κάποια μορφή υποκείμενης ευπάθειας που τα καθιστά ευάλωτα». Η νέα μελέτη, η οποία αφορούσε 55 περιστατικά αιφνίδιου βρεφικού θανάτου στις ΗΠΑ, παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ανωμαλία σε περιοχές-κλειδιά του εγκεφαλικού στελέχους των μωρών, κυρίως σε περιοχές που ελέγχουν την αναπνοή και την κίνηση του κεφαλιού και του αυχένα.

Πιο επίφοβα τα αγόρια

«Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι τα μωρά που κοιμούνται μπρούμυτα κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και τώρα ξέρουμε το γιατί» αναφέρει με τη σειρά του ο Ρότζερ Μπάαρντ, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. «Αν το μωρό έχει την ανωμαλία και παρουσιάσει δυσκολίες στην αναπνοή του ενώ κοιμάται μπρούμυτα, το σώμα του δεν θα μπορεί να αντιδράσει φυσιολογικά. Δεν θα μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του και η αναπνοή και ο παλμός της καρδιάς του θα κινδυνεύουν να σταματήσουν» προσθέτει. Η ανωμαλία στην ουσία P, σύμφωνα με τη μελέτη, φάνηκε να επηρεάζεται από τη διάρκεια της κύησης και το φύλο, καθώς εμφανίζεται συχνότερα στα πρόωρα μωρά και στα αγόρια συγκριτικά με τα κορίτσια.