Όσα περισσότερα παιχνίδια έχει ένα παιδί, τόσο περισσότερο »κακό» του κάνουν, μιας και αδυνατεί να τα εκτιμήσει και να συγκεντρώσει την προσοχή του, με συνέπεια να μειώνεται η δημιουργικότητα και η χαρά του.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που υποπτεύονταν πολλοί γονείς και πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους: μαμάδες, μπαμπάδες και συγγενείς ενόψει των δώρων των γιορτών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τολέντο στο Οχάιο, με επικεφαλής τη δρα Κάρλι Ντάους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Infant Behaviour and Development, μελέτησαν νήπια, τα οποία κλήθηκαν να παίξουν, επί μισή ώρα ή με 4 ή με 16 παιχνίδια.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδάκια που έπαιζαν με τα λίγα παιχνίδια ήταν πολύ πιο δημιουργικά. Επίσης, τα παιδιά αυτά έπαιζαν διπλάσια ώρα με το κάθε παιχνίδι τους, έβρισκαν περισσότερους τρόπους για να το χρησιμοποιήσουν και έδειχναν πιο ευχαριστημένα, σε σχέση με όσα παιδιά περιστοιχίζονταν από τα πολλά παιχνίδια.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς και τους παιδαγωγούς στους παιδικούς σταθμούς να απομακρύνουν την πληθώρα των παιχνιδιών από τους χώρους όπου παίζουν τα παιδιά και να τους δίνουν κάθε φορά ένα μικρό αριθμό, τα οποία μπορεί να εναλλάσσονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, τα παιδιά θα γίνουν πιο επινοητικά και δημιουργικά και θα συγκεντρώνονται περισσότερο.

Έρευνες σε ανεπτυγμένες χώρες έχουν δείξει ότι το μέσο παιδί κατέχει πάνω από 200 παιχνίδια, αλλά είναι ζήτημα αν παίζει με δέκα από αυτά σε καθημερινή βάση.