Μήνυμα – μαρτυρία  από μια μαμά νοικοκυρά προς όλες τις μαμάδες που μένουν σπίτι: Τέρμα οι απολογίες! Νιώστε περήφανες για την υπέροχη δουλειά που κάνετε!
«Μα, τι κάνεις όλη ημέρα;» Αυτή είναι η ερώτηση που τρέμουν όλες οι μαμάδες που δε δουλεύουν. Εγώ, λοιπόν, θα απαντούσα ως εξής:
«Γεια, είμαι η Έλενα, μαμά πλήρους ωραρίου τώρα. Στο παρελθόν έχω υπάρξει στέλεχος σε διαφημιστική εταιρεία και κάποια μέρα σκέφτομαι να το ξανακάνω.  Το μωρό δεν ήταν μέρος του σχεδίου ζωής μας την περίοδο εκείνη, θέλαμε με τον άντρα μου να περιμένουμε άλλα πέντε χρόνια, αφού συνέβη, όμως, το χάρηκα και αποφάσισα να επιστρέψω στη δουλειά μετά τη γέννα. Αρχίσαμε να παίρνουμε συνεντεύξεις από υποψήφιες νταντάδες και νιώθαμε ότι όλα θα πάνε καλά. Εννιά μήνες αργότερα, όμως, άλλαξα γνώμη. Δεν ήθελα να αφήσω το μωρό μου με ένα ξένο άνθρωπο και αποφάσισα να περιμένω μερικούς μήνες πριν επιστρέψω στη δουλειά. Για να μην τα πολυλογώ, οι λίγοι μήνες έγιναν οκτώ χρόνια και να που κατέληξα η χαρούμενη νοικοκυρά. Ποιος θα το πίστευε;
Έχω υπάρξει και από τις δυο πλευρές του φράχτη και μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι το να πηγαίνεις στο γραφείο μοιάζει με βόλτα μπροστά στο να μένεις στο σπίτι με δυο άρρωστα παιδιά. Μερικές ημέρες θέλεις να βαρέσεις το κεφάλι σου στον τοίχο ή νιώθεις τόσο κουρασμένη που νιώθεις ότι θα πεθάνεις. Κάποιες άλλες ημέρες είσαι τόσο απελπισμένη για μια συζήτηση μεταξύ ενηλίκων που μπορείς να πιάσεις κουβέντα με τον οποιονδήποτε.
Στην αρχή δεν μπορούσα να τα βγάλω πέρα. Προσλάμβανα καθαρίστριες, νταντάδες και ζητούσα από όλους να με βοηθάνε να φροντίζω τα μωρά μου. Η μαμά μου με αποκαλούσε κακομαθημένη και προσπαθούσε να με πείσει ότι ήμουν τυχερή που μπορούσα να φροντίζω μόνη τα παιδιά μου. Τότε, όμως, την αγνοούσα. Ήταν, άλλωστε, μια «νοικοκυρά», τι ήξερε από τη ζωή;
Τότε ήρθε η ώρα της αφύπνισης. Ανακάλυψα ένα όγκο στο στήθος. Σκεπτόμενη το θάνατο, ένιωσα ότι το άξιζα αφού ήμουν τόσο άχρηστη μητέρα. Προσευχήθηκα στο Θεό και ορκίστηκα να μην ξαναπάρω τίποτα ως δεδομένο στο εξής. Ορκίστηκα ότι αν επιζούσα, θα γινόμουν η καλύτερη μητέρα και σύζυγος. Και έπειτα, υπάρχει στη ζωή κάτι πολυτιμότερο από την οικογένεια; Ευτυχώς, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καρκίνος, η κύστη αυτή, όμως, αποδείχθηκε για μένα δώρο.
Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι έπρεπε με κάποιο τρόπο να αλλάξω. Η μητέρα μου είχε δίκιο. Η γενιά μου δεν ξέρει πόσο τυχερή είναι. Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι οι φεμινίστριες είχαν άδικο. Οι γυναίκες πιέζονται πολύ για να τα έχουν όλα. Κάτι πρέπει να παρατήσουμε, την οικογένεια, την καριέρα ή την υγεία μας δεν ξέρω, πάντως κάτι πρέπει να μείνει πίσω.
Σίγουρα η λέξη «νοικοκυρά» ηχεί αρνητικά. Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι οι γυναίκες που μένουν στο σπίτι είναι αργόσχολες που περνούν τον καιρό τους στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, τρώγοντας και φορώντας φόρμες και παντόφλες. Φοβερό κλισέ! Όχι πια! Απαιτήστε το σεβασμό που σας αξίζει ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, ώστε να γίνετε μια χαρούμενη μητέρα και νοικοκυρά!»

Σταματήστε την γκρίνια!

Αν είστε αρκετά τυχερές ώστε να μπορείτε να μένετε σπίτι και να μεγαλώνετε τα παιδιά σας, σταματήστε να παραπονιέστε. Μην ξεχνάτε ότι όλες οι μητέρες βάζουν τα δυνατά τους και οι περισσότερες από εμάς είμαστε στην ίδια βάρκα. Σε τελική ανάλυση, όλες θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και συγχρόνως προσπαθούμε να κρατάμε και τη σχέση μας ζωντανή. Η φροντίδα της οικογένειας χωρίς να τρελαθούμε δεν είναι εύκολο πράγμα. Μερικές φορές, δε, είναι σκέτος άθλος. Τις ξέρω όλες αυτές τις δυσκολίες και παλεύω καθημερινά να έχω μια ομαλή οικογενειακή ζωή.

Να είστε περήφανη!

Το να είσαι στη δουλειά δεν έχει καμία σχέση με το να μεγαλώνεις παιδιά γι’ αυτό και πολλές γυναίκες δεν αφήνουν τις καριέρες τους. Είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθεις όντας μαμά πλήρους ωραρίου. Πρέπει να είσαι δυνατή, σίγουρη και χωρίς εγωισμό ώστε να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου και την ταυτότητα που είχες πριν το μωρό για το συμφέρον της οικογένειάς σου. Αξίζει, όμως, να θυμάσαι ότι επέλεξες να κάνεις παιδιά και είναι ευθύνη σου να τα μεγαλώσεις.

Φροντίστε τον εαυτό σας!

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι νοικοκυρές παρουσιάζουν άσχημη εικόνα είναι ότι πολλές από αυτές εκδηλώνουν σημάδια παραίτησης. Παλιομοδίτικα χτενίσματα, τζιν που θα έπρεπε να είχαν πεταχτεί εδώ και χρόνια, και το χειρότερο από όλα, χωρίς ίχνος μέικ-απ! Εκτός και αν είστε αψεγάδιαστα όμορφη, μην φεύγετε από το σπίτι χωρίς καν λίγο λιπ-γκλος. Το ξέρουμε ότι τα οικονομικά είναι μετρημένα έως και ανύπαρκτα, όμως φροντίστε -όσο μπορείτε – να ανανεώνετε την γκαρνταρόμπα σας, να πηγαίνετε γυμναστήριο ώστε να κρατάτε ψηλά τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Κάντε σεξ!

Ποτέ δεν θα γίνετε χαρούμενη νοικοκυρά αν δεν είστε σωματικά κοντά με το σύντροφό σας. Αν η οικειότητα δεν αποτελεί προτεραιότητα στο γάμο σας, θα αποξενωθείτε και θα καταλήξετε ένα ευερέθιστο και αποξηραμένο πλάσμα. Πολλές γυναίκες κάθονται και περιμένουν προσοχή, αγάπη, σεβασμό και σεξ από το σύντροφό τους. Πάρτε εσείς την κατάσταση στα χέρια σας και να συζητήσετε μαζί του πώς νιώθετε. Συνήθως οι γυναίκες σπρώχνουν τους συντρόφους τους μακριά και χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ. Δεν μπορεί να είστε πάντα κουρασμένη για λίγη δραστηριότητα στην κρεβατοκάμαρα!

«Δεθείτε» με το σπίτι σας!

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την οικογένειά σας είναι να δημιουργήστε ένα όμορφο περιβάλλον για να μεγαλώσουν τα παιδιά σας και να απολαμβάνετε όλοι μαζί. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι όλη μέρα πρέπει να σφουγγαρίζετε και να σιδερώνετε πουκάμισα! Σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσετε ένα σπίτι γεμάτο ωραίες αναμνήσεις και οικογενειακές παραδόσεις. Μαζευτείτε όλοι γύρω από το τραπέζι, βάλτε σημάδια με το ύψος του παιδιού στους τοίχους, να είστε μέλη της κοινότητας, να αναπτύσσετε οικογενειακές ρίζες και να γεμίζετε το σπίτι σας με γέλια και αγάπη. Όλα αυτά θα βοηθήσουν να αποκτήσει το παιδί σας ένα χαρούμενο και ασφαλές ξεκίνημα για τη ζωή.

Να βγαίνετε με τις φίλες σας!

Η μητρότητα για πρώτη φορά μπορεί να αποδειχτεί πολύ μοναχική υπόθεση. Μετά από λίγο, είστε απελπισμένη για λίγη επαφή, ειδικά με τις φίλες σας. Σε αυτές θα στραφείτε όταν δε νιώθετε καλά ψυχολογικά, όταν τσακωθείτε με τον σύζυγό σας, όταν χάσετε την υπομονή σας και όταν κοντεύετε να τρελαθείτε. Είναι απίστευτα σημαντικό για μια γυναίκα να έχει γυναικεία υποστήριξη, μην αμελείτε ποτέ, λοιπόν, τις φίλες σας.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας!

Όταν κάνετε κάτι που σας αρέσει, κάτι μόνο για σας, είστει και πολύ καλύτερη μητέρα και σύζυγος, μια πιο χαρούμενη νοικοκυρά. Κάθε μέρα πρέπει να ξεκλέβετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, ακόμη και δέκα λεπτά με ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή με λίγο διάβασμα. Αυτός ο χρόνος είναι κρίσιμος για να διατηρήσετε την υγεία και την υπομονή σας με το σύζυγο και τα παιδιά σας.

Μην τα παίρνετε όλα σοβαρά!

Δεν πειράζει να παραδεχτείτε ότι κάποιες μέρες είναι εντελώς εφιαλτικές. Είναι οι μέρες που δεν μπορείτε να βρείτε στιγμή να ηρεμήσετε και τα παιδιά χοροπηδάνε πάνω στους καναπέδες, το σπίτι έχει τα μαύρα του χάλια και ο σύζυγός σας δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Εσείς έχετε ημικρανία και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να χωθείτε κάτω από το πάπλωμά σας. Μέρες σαν κι αυτές σας κάνουν να θέλετε να μπείτε στο αυτοκίνητο και να εξαφανιστείτε. Δεν υπάρχει λόγος να το αρνηθούμε, η ζωή της νοικοκυράς μερικές φορές είναι πολύ δύσκολη και μπορεί να σας κάνει να λυπάστε τον εαυτό σας. Πρέπει όμως να βρείτε ένα τρόπο να μην το παίρνετε τόσο σοβαρά. Η ζωή είναι πολύ ωραία για να στεναχωριέστε για λίγη λάσπη πάνω στο χαλί!

Εκτιμήστε τη ζωή σας!

Πόσο υποτιμητικό είναι για τον κάθε ένα από εμάς να παραπονιόμαστε ότι είμαστε απελπισμένοι; Σκεφτείτε την πραγματική απόγνωση και τη φτώχεια που υπάρχει στον κόσμο. Ξοδεύουμε άπειρο χρόνο με παράπονα, κλάψες, κουτσομπολιά και γκρίνιες για πράγματα χωρίς σημασία. Ας φρενάρουμε λίγο. Ας κοιτάξουμε λίγο τη ζωή μας. Είμαστε τυχερές που μπορούμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο με την ησυχία μας, χωρίς να μας σημαδεύει ένας στρατιώτης με το όπλο του στο κεφάλι. Σκεφτείτε τύχη που έχουμε που τα παιδιά μας θα κοιμηθούν ήσυχα στα κρεβατάκια τους απόψε. Σκεφτείτε τη ζωή σας μέχρι σήμερα, όλες τις θαυμάσιες αναμνήσεις που έχετε και όλα το όνειρα και σχέδια που κάνετε για το μέλλον. Ρίξτε μια ματιά στα παιδιά σας την ώρα που κοιμούνται και να είστε ευτυχισμένες.