Τι είναι η Πέμπτη νόσος;  Και πώς θα προστατεύσετε το παιδί σας από αυτήν την ασθένεια του χειμώνα; Η νόσος αυτή, οφείλεται στο Παρβοϊό Β19 και το όνομα πέμπτη νόσος το πήρε γιατί κατατάσσεται μέσα στις πέντε “κλασικές” παιδικές αρρώστιες: Ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά. Προσβάλλει κυρίως παιδιά ηλικίας 5-15 χρονών και μπορεί να εμφανιστεί σε μορφή επιδημίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Μελέτες έδειξαν ότι οι μισοί ενήλικες πέρασαν την αρρώστια. Επειδή όμως, οι περισσότεροι δε θυμούνται ότι πέρασαν την αρρώστια, είναι πολύ πιθανό ένα μεγάλο ποσοστό να την περνά χωρίς να εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα.

Ποια τα συμπτώματα της αρρώστιας;

Αρχίζει με ελαφρό πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν και την 7η με 11 η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα. Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος έδειρε το παιδί στο μάγουλο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα αφήνοντας ελεύθερα τις παλάμες και τις πατούσες. Το εξάνθημα αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί από το κέντρο του. Το παιδί δε φαίνεται να είναι άρρωστο. Σπάνια το εξάνθημα προκαλεί φαγούρα και 1-3 βδομάδες μετά, εξαφανίζεται.

Χρόνος επώασης

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι περίπου 16-20 μέρες. Πότε μεταδίδει τον ιό το άρρωστο παιδί;  Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 7-11 μέρες από την μέρα που ήρθε σε επαφή με τον ιό μέχρι και την μέρα που εμφανίζεται το εξάνθημα. Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα που περιέχουν τον ιό. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 15-30% να μολυνθούν. Ένα παιδί που αρρωσταίνει από τον Παρβοϊό 19 αποκτά ισόβια ανοσία και δεν πρόκειται να ξανααρρωστήσει από τον ίδιο ιό. Πόσο διαρκεί η αρρώστια; Το εξάνθημα διαρκεί 1-3 βδομάδες.Επηρεάζει την εγκυμοσύνη ο ιός της πέμπτης νόσου; Ο ιός περνά στο έμβρυο και μπορεί να μολυνθεί, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο. Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από την Πέμπτη νόσο;  Δεν υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο. Δεν υπάρχει λόγος απομόνωσης του αρρώστου, γιατί όταν το εξάνθημα εμφανιστεί ο ιός δε μεταδίδεται. Ποια η θεραπεία της αρρώστιας; Είναι αρρώστια που ουσιαστικά δε χρειάζεται καμιά θεραπεία. Πηγή:paidiatros.gr