Αυτές είναι οι 10 διατροφικές αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσουμε τη νέα χρονιά, αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, και να βελτιώσουμε την υγεία μας. 

Αντικαταστήστε τα ποτά με κόκκινο κρασί Η (με μέτρο πάντα) κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει αποδειχθεί πως ελαττώνει την ανάπτυξη προβλημάτων της καρδιαγγειακής λειτουργίας που σχετίζονται με την ηλικία. Επιπλέον, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, όπως και την αντίδραση του σώματος στις φλεγμονές. Ελαττώστε το κόκκινο κρέας Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. οι άνθρωποι που τρώνε πολύ μικρές ποσότητες κρέατος, ζουν περισσότερο. Επίσης  όταν καταναλώνουμε λιγότερο κρέας, καταναλώνουμε λιγότερα κορεσμένα λίπη, και αναγκαζόμαστε να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Αυξήστε τα (καλά) λιπαρά

Τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, τις ελιές και το ελαιόλαδο, αλλά και στα αβοκάντο, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την υγεία μας, καθώς ρίχνουν τα επίπεδα «κακής’» χοληστερόλης (ανεβάζοντας ταυτόχρονα εκείνα της «καλής»), και ελαττώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Φάτε πιο αργά Οι άνθρωποι που τρώνε με πιο αργούς ρυθμούς, μπορούν να συνειδητοποιήσουν πότε έχουν χορτάσει, σε σχέση με όσους τρώνε βιαστικά. Πώς σχετίζεται αυτό με την μακροζωία; Η πιο αργή κατανάλωση συνεπάγεται λιγότερο φαγητό, και έχει αποδειχθεί πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, ζουν περισσότερο.  Τρώτε περισσότερο ψάρι Τα πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς λιπαρά ωμέγα-3 ελαττώνουν την «κακή» χοληστερόλη, βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές, και ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακής προσβολής. Και η καλύτερη πηγή αυτών των λιπαρών είναι τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα. Υπάρχουν, βέβαια, και σε φυτικές πηγές, όπως το σπανάκι και τα καρύδια. 

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Η βιταμίνη C προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση. Επειδή, όμως, η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την αποθηκεύσει. Συνεπώς, πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες Όσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνουμε, τόσο ελαττώνουμε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η προτεινόμενη καθημερινή μας “δόση” είναι 25 με 35 γραμμάρια, αλλά στην πραγματικότητα, ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού δεν λαμβάνει ούτε την μισή από αυτή την ποσότητα.  Μην παραλείπετε το πρωινό Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να παραλείψεις αυτό το τόσο σημαντικό γεύμα, όσο βιαστικοί κι αν είστε. Και όχι, ένας σκέτος καφές μπορεί να σας δίνει πρόσκαιρα την ώθηση που χρειάζεστε, όμως δεν αρκεί για να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας. Πάρτε κάθε μέρα πρωινό -ακόμα κι αν είναι κάτι πολύ λίγο ή απλό, όπως ένα φρούτο, μια μπάρα δημητριακών ή ένα αβγό Βάλτε στη ζωή σας τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β  Η βιταμίνη Β12 (που περιέχεται σε πουλερικά, αυγό, ψάρι) και η βιταμίνη Β9 (φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, εσπεριδοειδή) παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό, καθώς βοηθούν τα μιτοχόνδρια, τα λεγόμενα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του ανθρώπινου οργανισμού, να λειτουργούν σωστά. Αυξήστε την ενυδάτωση Ακόμη και μια μικρή μείωση στα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ατονίας, πνευματικής σύγχυσης ή κακουχίας. Εκτός από το νερό, σημαντικές πηγές ενυδάτωσης είναι και τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη (π.χ. τσάι) αλλά και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.