Απλοί και εύκολοι τρόποι για να ρίξετε τον πυρετό και να νιώσει καλύτερα το παιδί.

Εξασφαλίστε του ηρεμία

Ο πυρετός καταναλώνει πολλή δύναμη. Γι’ αυτό και το παιδικό σώμα χρειάζεται ξεκούραση. Μερικά πιτσιρίκια προσφέρουν από μόνα τους την έξτρα ενέργεια στον οργανισμό τους με το να κοιμούνται περισσότερο και να απαρνιούνται τις συνηθισμένες τους δραστηριότητες. Αν όμως το παιδάκι σας είναι ενεργητικό, καλό είναι να φροντίζετε εσείς να το χαλαρώνετε διαβάζοντάς του παραμύθια ή παίρνοντάς το αγκαλιά στο κρεβάτι.

Μην το ντύνετε ζεστά

Μην ντύνετε με πολύ ζεστά και στενά ρούχα το παιδί. Όταν είναι στο κρεβάτι, μπορείτε να το γδύσετε εντελώς και να το σκεπάσετε με μια ελαφριά κουβερτούλα. Αν φοράει πάνα, καλό είναι να την  βγάλετε γιατί παγιδεύει την θερμότητα.  Για να μη λερώσει το στρώμα, μπορείτε να βάλετε κάτω από το σεντόνι του κάποιο ειδικό κάλυμμα.

Δώστε του πολλά υγρά

Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε αν το παιδί σας δεν τρώει αρκετά για μερικές μέρες. Άλλωστε όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει ο οργανισμός επιβαρύνεται πολύ με την πέψη των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Αυτό που έχει σημασία είναι να πίνει το παιδί πολλά υγρά, ώστε να γίνεται σωστά η κυκλοφορία του αίματος. Αν είναι μικρούλι και θηλάζει, καλό είναι να το βάζετε όσο πιο συχνά γίνεται στο στήθος σας. Αν πίνει από το μπιμπερό ή είναι προσχολικής ηλικίας καλό είναι να του δίνετε πάρα πολύ νερό (με μία – δύο σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού), αραιωμένους φρουτοχυμούς, ζωμούς λαχανικών και αφεψήματα βοτάνων.

Βάλτε του κομπρέσες

Οι κομπρέσες είναι ένας εύκολος και απλός τρόπος και ρίχνουν γρήγορα την θερμοκρασία μέσα με μία περίπου ώρα. Πρέπει να χρησιμοποιούνται όμως, όταν ο πυρετός  έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο του και όχι κατά την άνοδό του όπου το παιδί έχει ρίγος. Συνήθως μπαίνουν στο μέτωπο, στις μασχάλες και χαμηλά στην κοιλιά στη βουβωνική χώρα . Τελευταία λύση αποτελεί το τύλιγμα του παιδιού με βρεγμένη πετσέτα.

Με τη μέθοδο της μπανιέρας

Γεμίστε τη μπανιέρα με νερό σε θερμοκρασία 37 βαθμών, δηλαδή με πολύ χλιαρό νερό. Βάλτε μέσα το παιδί και αφήστε το εκεί με τα παιχνιδάκια του για 20 ολόκληρα λεπτά. Ο πυρετός θα πέσει σημαντικά. Μη  ξεχνάτε να βρέχετε και το κεφαλάκι του παιδιού και τα μαλάκια του.

Δώστε του αντιπυρετικά

Η πρώτη ουσία που συνήθως  χρησιμοποιούμε είναι η παρακεταμόλη (υπόθετο, χάπι ή σιρόπι). Ρίχνει την θερμοκρασία  μέσα σε μια περίπου ώρα από την λήψη της. Προσοχή όμως. Δεν πρέπει να δίνετε τίποτα χωρίς ιατρική συμβουλή σε μωρά μέχρι και τον 4ο μήνα. Αν ο πυρετός εμφανίζεται κάθε 6 ώρες, αρκεί να παραμείνετε σε ένα είδος αντιπυρετικού (π.χ. παρακεταμόλη). Αν όμως επανεμφανίζεται κάθε 3 ώρες, τότε καλό είναι να δίνετε εναλλάξ δύο κατηγορίες αντιπυρετικών (παρακεταμόλη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) ανά τρίωρο το καθένα. Στα παιδιά πυρετός ορίζεται η θερμοκρασία στη μασχάλη πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου. Αν ο πυρετός ανέβει πάλι σε λιγότερο από τρεις ώρες, το χλιαρό μπάνιο είναι η λύση. Η δοσολογία της παρακεταμόλης εξαρτάται από το σωματικό βάρος. Ένας πρακτικός τρόπος είναι να διαιρείτε τα κιλά του παιδιού  δια του 2 και να του δίνετε σε κάθε δόση αυτή την ποσότητα. π.χ. αν το μικρό ζυγίζει 10 κιλά, πρέπει να πάρει 5 ml σιρόπι παρακεταμόλης. Μέχρι τον 6ο μήνα να δίνετε στο μωρό μόνο παρακεταμόλη… και πάντα κατόπιν εντολής του παιδιάτρου σας. Όσον αφορά την άλλη κατηγορία των αντιπυρετικών ( μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ) η δοσολογία εξαρτάται από το είδος του σκευάσματος που θα σας  συστήσει ο παιδίατρος. ΠΟΤΈ  μη δίνετε φάρμακα στα παιδιά χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου. Επίσης στα παιδιά απαγορεύεται η χρήση της ασπιρίνης σαν αντιπυρετικό.
Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)