Ναι, υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την παιδική ευφυΐα. Μάθετε ποιες είναι αυτές!  Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, επιθυμούν να βελτιώνουν όσο είναι δυνατόν τις εγκεφαλικές τους λειτουργίες, όπως η ευφυΐα, η εγρήγορση, η συγκέντρωση και η μνήμη. Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του περιοδικού του Συλλόγου της Ψυχολογικής Επιστήμης «Perspectives on Psychological Science»,, η σωστή διατροφή ενός παιδιού, με αυξημένη κατανάλωση φαγητών πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, καθώς και η σωστή εκπαίδευση, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που βοηθούν στο να αυξηθεί η νοημοσύνη του παιδιού. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται μετα-ανάλυση, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Steinhardt της Νέας Υόρκης του τμήματος Πολιτισμού, Παιδείας, και Ανθρώπινης Ανάπτυξης συνδύασε τα αποτελέσματα από υπάρχουσες μελέτες που αφορούν τα δείγματα παιδιών από τη γέννησή τους μέχρι τα πρώτα χρόνια στο νηπιαγωγείο. Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ορισμένες διατροφικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην αύξηση του IQ των παιδιών.

Οι τροφές που ενισχύουν τη νοημοσύνη

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Northumbria στην Αγγλία, οι μαθητές είχαν καλύτερη απόδοση σε απλές εξετάσεις μαθηματικών μετά την κατανάλωση ενός ροφήματος πλούσιου σε κακάο. Δεν είναι ότι η μαύρη σοκολάτα μας κάνει πιο «έξυπνους», βοηθάει όμως τον εγκέφαλο να ανακαλέσει και να εφαρμόσει καλύτερα την γνώση που ήδη κατέχει. Η φλαβονόλη που περιέχει η μαύρη σοκολάτα ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα, αυξάνοντας την ποσότητα του αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μπορεί να βελτιωθεί η εγκεφαλική λειτουργία μετά από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.  Οι τροφές που ενισχύουν την εγρήγορση Μπορεί μία μπάρα δημητριακών να δώσει στο παιδί σας την τόνωση ενέργειας που χρειάζεται, αλλά η επίδρασή της δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε να του δώσετε τα γεμάτα βιταμίνη-Ε αμύγδαλα. Η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο στα αμύγδαλα θα κρατήσουν τον εγκέφαλό του σε εγρήγορση. Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αμύγδαλα διεγείρει τους νευρώνες ορεξίνης, δηλαδή τα κύτταρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για να τον κρατούν ξύπνιο. Όλα τα ζωικά προϊόντα όπως τα ψάρια, τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά είναι γεμάτη με πρωτεΐνη.

Οι τροφές που βοηθούν στη συγκέντρωση 

Ο καφές είναι ιδιαίτερα «δημοφιλής» στη συγκέντρωση του εγκεφάλου. Επειδή όμως ο καφές είναι εντελώς απαγορευτικός για τα παιδιά, αυτό που επίσης βοηθάει στη συγκέντρωση είναι ένα σνακ από μούρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ειδικά τα βατόμουρα αυξάνουν «τη συγκέντρωση και τη μνήμη»για έως και πέντε ώρες. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Αυτά τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά βελτιώνουν την ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο (μέσω του αίματος), κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, χωρίς να χρειάζεται η καφεΐνη. Οι τροφές που ενισχύουν τη μνήμη Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της μνήμης αλλά προστατεύει από πολλές ασθένειες. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα απαραίτητων λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με το BBC, οι τομάτες μπορεί να σας βοηθήσουν στον περιορισμό της απώλειας μνήμης λόγω των ελευθέρων ριζών στα κύτταρα.