Σοκάρουν τα στοιχεία για τις αμβλώσεις στην Ελλάδα! Παντελής έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στον πληθυσμό της Ελλάδας δείχνουν οι αριθμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των αμβλώσεων στην Ελλάδας αγγίζουν τις 150.000 ετησίως

Οι αμβλώσεις με αριθμούς

Τουλάχιστον 30.000 νεαρά κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 χρόνων, καταφεύγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα στην «επιλογή» της τεχνητής έκτρωσης προκειμένου να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ο συνολικός ετήσιος αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας αγγίζει τις 150.000, αριθμός που μαρτυρά ότι το στοίχημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της αντισύλληψης έχει χαθεί. Οι ειδικοί δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τα θλιβερά δεδομένα των ανεπιθύμητων κυήσεων και των εκτρώσεων – που δεν αποτελούν φαινόμενο μόνο ελληνικό- και επιχειρούν να ξανασχεδιάσουν τον χάρτη της αντισύλληψης.   Οι μισές έφηβες ξεκινούν στην Ελλάδα την σεξουαλική τους ζωή πριν από τα 17 τους χρόνια, ενώ ...το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με εκείνα για τις εκτρώσεις μας κάνουν να συνειδητοποιούμε, ολοένα και περισσότερο, πόσο αναγκαία είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην Ελλάδα.

Η διαπίστωση των επιστημόνων είναι ότι οι έφηβοι αγνοούν σε μεγάλο ποσοστό τις μεθόδους αντισύλληψης, ενώ οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να προσεγγίσουν τα παιδιά, τα οποία αντλούν ενημέρωση από τον «κολλητό» τους. Η ενημέρωση των παιδιών πρέπει να ξεκινάει από την οικογένεια και το σχολείο επισημαίνουν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «εκπαίδευσης» γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να πλησιάσουν τα παιδιά και να τα ενημερώσουν σωστά. Επιπλέον υπογραμμίζουν την ανάγκη εισαγωγής μαθήματος αγωγής υγείας στα σχολεία.

Οι πιο συχνές μέθοδοι αντισύλληψης που προτιμούν οι νέοι

Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους στην Ελλάδα, είναι η διακοπτόμενη συνουσία, μετά ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό, ενώ τα ποσοστά χρήσης του αντισυλληπτικού δισκίου αγγίζουν μόλις το 4%, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%. Η χρήση της διακοπτόμενης συνουσίας, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, με ποσοστό κοντά στο 40%. Μάλιστα, το ποσοστό μιας ανεπιθύμητης κύησης με τη χρήση αυτής της μεθόδου αγγίζει το 20% ανά έτος. Το ανδρικό προφυλακτικό, που αποτελεί τη δεύτερη χρησιμοποιούμενη μέθοδο μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας, πλεονεκτεί στην προστασία, ενώ αγοράζεται εύκολα από τους έφηβους χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Το ποσοστό αποτυχίας του, όταν χρησιμοποιείται ιδανικά, είναι 2%, ενώ με την τυπική χρήση φτάνει το 18%, ποσοστό που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους. Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο, η ενέσιμη αντισύλληψη (DMPA), ο κολπικός δακτύλιος, το κολπικό διάφραγμα και το τραχηλικό κάλυμμα, έχουν μικρή έως μηδαμινή χρήση στη χώρα μας. H Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας για ενημέρωση, προχώρησε στη δημιουργία επικεντρωμένης ιστοσελίδας (Prosexo.gr), με θεματολογία για την αντισύλληψη.