Ξέρετε ποια είναι η καλύτερη δίαιτα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ; Το να εστιάζουμε μόνο στις θερμίδες όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους είναι λάθος. Πρέπει να προσέχουμε και την ποιότητα των τροφίμων, καθώς είναι καθοριστική για την επίτευξη υγιούς βάρους, αποφαίνεται μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αντί να επιλέγουμε τροφές, βασιζόμενοι μόνο στη θερμιδική τους αξία, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε υγιεινές τροφές υψηλής ποιότητας, περιορίζοντας, αντίστοιχα, τις τροφές χαμηλής ποιότητας. Οι τροφές υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν μη εξευγενισμένα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα καλά λιπαρά και οι καλές πηγές πρωτεΐνης – οι τροφές, δηλαδή, που συνιστώνται και από το «Πιάτο υγιεινής διατροφής» (Healthy Eating Plate) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι τροφές χαμηλής ποιότητας περιλαμβάνουν σνακς υψηλής επεξεργασίας, αναψυκτικά με ζάχαρη, επεξεργασμένα λευκά σιτηρά, επεξεργασμένη ζάχαρη, τηγανητά, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προέρχονται από φυτικά έλαια και έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία) και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι πατάτες. Οι συντάκτες της μελέτης διευκρινίζουν ότι, πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει μία «ιδανική δίαιτα», που να ταιριάζει σε όλους, καθώς ο καθένας μας, ξεχωριστά, έχει διαφορετικές ανάγκες, λόγω των γονιδίων του και του τρόπου ζωής του. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, και έγινε σε δείγμα 120.000 ενηλίκων, υγιών ανδρών και γυναικών, οι αλλαγές στο σωματικό βάρος συνδέονται στενά με την πρόσληψη τροφών, όπως οι πατάτες (κυρίως τηγανιτές), τα αναψυκτικά με ζάχαρη, το επεξεργασμένο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Οι ερευνητές συμπέραναν, ακόμη, ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, εξευγενισμένων σιτηρών, λιπαρών και ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους. Οι τροφές που φαίνεται να συνδέονται με την απώλεια βάρους είναι τα λαχανικά, τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το γιαούρτι. Οι δωδεκάμηνες κλινικές δοκιμές έγιναν σε 300 υπέρβαρες και παχύσαρκες προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν σε ομάδες που έκαναν δίαιτες, με ποικίλη κλιμάκωση στην πρόσληψη θερμίδων, από πολύ χαμηλή, μέχρι πολύ υψηλή. Μετά από 12 μήνες, η απώλεια βάρους ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες που έκαναν τη δίαιτα, με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Πηγή: in.gr
Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; Μελέτη του Χάρβαρντ δίνει την απάντηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αβγά: 4 λόγοι για τους οποίους αποτελούν superfood για τα παιδιά Εσείς, γνωρίζετε τι προσφέρουν τα αβγά στα παιδιά μας; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φάρσα ή κέρασμα; 3 φανταστικά Halloween snacks! Μπορεί το Halloween να είναι μια ξενόφερτη γιορτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καφές στην εφηβεία: Γιατί πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση Το αγαπημένο ρόφημα των μεγάλων, ο καφές, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους εφήβους, ειδικά αν τον καταναλώνουν... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καιρός για… όσπρια Όσο σιγά σιγά η θερμοκρασία πέφτει είναι σημαντικό να εντάξουμε τα όσπρια στη διατροφή των παιδιών, αλλά και όλης... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα οικογενειακά γεύματα… παίρνουν 10 με τόνο! Οι καλοί βαθμοί «μαγειρεύονται» στο οικογενειακό τραπέζι. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παιδική παχυσαρκία και σίδηρος: Ποια η σχέση; Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη από το British Journal of Medicine για την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία και την πρόσληψη... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι να βάλουμε στο lunch box του σχολείου; Τα γεύματα των παιδιών μέσα στην ημέρα πρέπει να είναι και γευστικά και θρεπτικά. Ετοιμάσαμε λοιπόν τα καλύτερα για... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Γιατί είναι τόσο σημαντικά στην εγκυμοσύνη Οι λόγοι που τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για το μωράκι σας, αλλά και οι καλύτερες πηγές τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αύξηση βάρους: Πώς να βοηθήσεις το παιδί να την πετύχει Πώς θα επιτύχεις μια υγιή αύξηση βάρους για ένα λιποβαρές παιδί; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παιδί «δύσκολο» στο φαγητό; Κι όμως, είναι θέμα γονιδίων Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι δεν φταίει το παιδί, ούτε η μαγειρική σας. Η ιδιοτροπία στο φαγητό μπορεί... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η κατάλληλη διατροφή μετά τον τοκετό Η διατροφή μετά τον τοκετό χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να έχει κάθε νέα μαμά την ενέργεια να ανταπεξέλθει στις... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρωινό: Το απαραίτητο γεύμα πριν το σχολείο Τροφές για έξτρα ενέργεια και συγκέντρωση στο μάξιμουμ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιλεκτικό παιδί στο φαγητό: 4 πρωτότυπες πρακτικές για νέες δοκιμές Αν έχεις και εσύ ένα επιλεκτικό παιδί στο φαγητό, οι πρακτικές αυτές πιθανόν να το πείσουν να δοκιμάσει νέα... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ