Μπατονέτες: Πόσο ακίνδυνες (ή επικίνδυνες) είναι για το παιδί μας;

Πώς να καθαρίζουμε τα αυτιά του παιδιού μας; Οι μπατονέτες βοηθούν ή τελικά είναι επικίνδυνες για τα παιδικά αυτιά;  Θεωρητικά οι μπατονέτες είναι ένα αντικείμενο υπεράνω πάσης υποψίας, ωστόσο σύμφωνα με αμερικανική μελέτη επιστημόνων του Nationwide Children’s Hospital του Οχάιο, οι μπατονέτες για τα αυτιά είναι αυτές που στέλνουν κατά μέσο όρο 34 παιδιά στο νοσοκομείο επί καθημερινής βάσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, καθημερινά καταγράφονται πολλά περιστατικά με τραυματισμούς στα αυτιά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον καθηγητή Kris Jatana, τουλάχιστον δύο στα τρία παιδιά που χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα ήταν έως 8 ετών και το 77% εξ αυτών είχαν πάρει τα ίδια τις μπατονέτες στα χέρια τους.  Ο Jatana προειδοποιεί τους γονείς να κρατούν τις μπατονέτες μακριά από τα παιδιά και να τους εξηγούν τους κινδύνους της τοποθέτησής τους μέσα στο αυτί. «Όχι μόνο είναι περιττό να καθαρίζονται τα αυτιά των παιδιών αλλά αυτό τα θέτει και σε σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού» σημειώνει.

Οι «κίνδυνοι» που κρύβουν οι μπατονέτες

Οι μπατονέτες μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση στο τύμπανο του αυτιού ή να σπρώχνουν το κερί πιο μέσα όπου παγιδεύεται. Οι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, ζαλάδα ή και απώλεια ακοής.

Πώς να καθαρίσουμε σωστά τα αυτιά του παιδιού

Όταν υπάρχει κερί στο αυτί του παιδιού καλό θα είναι να το καθαρίζουμε με μια γάζα, ελαφρώς βρεγμένη.  Φροντίζουμε να καθαρίζουμε την περιοχή που βλέπουμε ότι υπάρχει το κερί, εξωτερικά, χωρίς να το πιέζουμε προς τα μέσα. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε τις μπατονέτες, γιατί χρησιμοποιώντας τις,  το μόνο που καταφέρνουμε, είναι να πιέζουμε την κυψελίδα προς τα μέσα, φράζοντας τον έξω ακουστικό πόρο. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από χρήση μπατονέτας. Κάποιες φορές, η χρήση μπατονέτας, μπορεί να τραυματίσει τον έξω ακουστικό πόρο, ή ακόμα και να προκαλέσει διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης όταν εισχωρήσει βαθύτερα. Η χρήση λοιπόν της μπατονέτας δεν μας βοηθά στο καθαρισμό των αυτιών και προκαλεί μόνο προβλήματα. Ο καθαρισμός των αυτιών, όταν είναι αναγκαίος, πρέπει να γίνεται από  ΩΡΛ γιατρό.