Η υγιεινή εχθρός της υγείας; Είναι δυνατόν; Κι όμως καμιά φορά, μπορεί και να είναι.  Όταν δεν ακολουθούνται σωστά οι οδηγίες των ειδικών.
Ας δούμε μαζί τα λάθη και τους σωστούς κανόνες.

Μαλλιά

Πρέπει να λούζονται 2-3 φορές την εβδομάδα. Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι ότι χρησιμοποιούμε το σαμπουάν στο τέλος του μπάνιου και δεν το αφήνουμε αρκετή ώρα να αναπτύξει πλήρως τη δράση του. Κανονικά, χρειάζεται να «μείνει» 4-5 λεπτά. Το σωστό, λοιπόν, είναι να πλένουμε πρώτο το κεφάλι του μωρού και μετά το κορμάκι του, παρακινώντας το στο μεταξύ να παίζει με το νερό και τα παιχνιδάκια που σίγουρα θα έχει μαζί του. Έτσι, επιπλέον, θα μάθει να συνδέει τη διασκέδαση με την υγιεινή.

Αυτιά

Φροντίστε να τα διατηρείτε καθαρά, χωρίς να προκαλείτε βλάβη στη λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφαιρείτε το κερί με μπατονέτες γιατί το κερί είναι φυσικό καθαριστικό, το οποίο ενεργοποιείται με την κίνηση από τα έξω προς τα μέσα του ακουστικού πόρου και καθαρίζει το αυτί. Επιπλέον, όταν χρησιμοποιούμε μπατονέτες, υπάρχει κίνδυνος να γρατσουνίσουμε το εσωτερικό του αυτιού, καμιά φορά αρκετά σοβαρά. Επομένως, αρκεί να πλένουμε προσεκτικά το εξωτερικό μέρος του πτερυγίου και να μην βάζουμε απολύτως τίποτα στο εσωτερικό του πόρου για να τον καθαρίσουμε.

Δέρμα

Η ανεπαρκής υγιεινή των δέρματος (ιδρώτας που μένει, σκόνη που συσσωρεύεται) προκαλεί λιγότερο ή περισσότερο έντονους ερεθισμούς που καμιά φορά προκαλούν φαγούρα. Το ιδανικό θα ήταν να πλένετε καθημερινά τα παιδιά με αφρόλουτρο χωρίς τασιενεργά, ώστε να προστατεύεται η ευαίσθητη υδρολιπιδική μεμβράνη που περιβάλλει το δέρμα τους. Το ίδιο πρέπει να προσέχουμε όταν τα παιδιά έχουν πυρετό και ιδρώνουν. Και τότε πρέπει να τους κάνουμε συχνά μπάνιο ή ντους ώστε να αποφεύγουμε τους ερεθισμούς.

Γεννητικά όργανα

Αγοράκια. Μην προσπαθείτε να ανοίξετε την πόσθη (το δέρμα που καλύπτει την κορυφή της βαλάνου) γιατί προστατεύει το εσωτερικού του πέους.
Κοριτσάκια. Δύο είναι τα πιο κοινά λάθη. Το πρώτο είναι ότι πλένουμε πρώτα την περιοχή του πρωκτού και μετά την περιοχή του αιδοίου μεταφέροντας έτσι στο αιδοίο τα βακτήρια που υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό στο έντερο. Τότε υπάρχει κίνδυνος να φτάσουν την κύστη και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη ή ερεθισμό στο αιδοίο. Το δεύτερο λάθος μας είναι ότι φοράμε στα κοριτσάκια μας πολύ εφαρμοστά βρακάκια και παντελόνια που προκαλούν φλεγμονή στα εξωτερικά και στα εσωτερικά γεννητικά όργανα και λευκές εκκρίσεις.

Χέρια

Όποιος πλένει τα χέρια του έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει. Συνηθίστε, λοιπόν, το παιδί να τα πλένει συχνά, τουλάχιστον πριν και μετά το φαγητό  και πάντοτε όταν επιστρέφει στο σπίτι. Πρέπει να το μάθετε επίσης να χρησιμοποιεί πάντα σαπούνι και να τα τρίβει περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν τα ξεπλύνει. Μόνο έτσι θα γίνει αυτόνομο.
Νύχια. Πολλές λοιμώξεις του δέρματος οφείλονται στα μακριά νύχια γιατί το παιδί, ίσως γιατί νιώθει φαγούρα, ξύνεται και συχνά προκαλεί πληγή, η οποία μπορεί και να μολυνθεί. Τα πιο μικρά καμιά φορά τραυματίσουν και τα μάτια τους. Καλό είναι, λοιπόν, να κόβετε τα νύχια των χεριών 2 φορές την εβδομάδα και των ποδιών, 1 φορά.

Πόδια

Τα ζεστά και υγρά περιβάλλοντα, τα παπούτσια της γυμναστικής και οι μάλλινες κάλτσες είναι οι πραγματικοί εχθροί των ποδιών. Το δέρμα μουσκεύει και έτσι ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων με αποτέλεσμα τις σχετικές λοιμώξεις. Το ιδανικό για να διατηρούνται πάντα υγιή και σε φόρμα είναι να τα αφήνετε να περπατούν χωρίς κάλτσες, το οποίο βέβαια δεν είναι δυνατόν παρά μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες. Φροντίστε ωστόσο να αφήνετε το μικρό ξυπόλυτο όποτε μπορείτε. Εάν τα πόδια του ιδρώνουν πολύ, να του αλλάζετε συχνά κάλτσες, να του φοράτε μόνο βαμβακερές, και να προτιμάτε παπούτσια με σόλες που αναπνέουν.
Με την συνεργασία της κας Κατερίνας Λαμπρινοπούλου  (M.D.Ph.D Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος)