Άλλο ένα επιχείρημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος καταρρίπτεται από νέα αμερικανική μελέτη που αποφαίνεται ότι τα εμβόλια δεν αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας του συστήματος υγείας Kaiser Permanente στο Κολοράντο, θέλησε να απαντήσει στο επίμαχο θέμα μέσω μιας διαφορετικής προσέγγισης. Μελέτησαν τα ποσοστά των λοιμωδών νόσων εναντίων των οποίων δεν εμβολιαζόμαστε.

Αναλύοντας ιατρικά αρχεία 944 βρεφών, περίπου 23 μηνών, καθόρισαν κατά πόσο η έκθεση σε έναν σχετικά μεγάλο αριθμό αντιγόνων καθιστούσε τα παιδιά πιο επιρρεπή στην επιμόλυνση με άλλο είδους μολυσματικούς παράγοντες.

Και η απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι», αφού οι επιστήμονες δεν εντόπισαν καμιά σημαντική διαφορά μεταξύ των βρεφών που είχαν αθροιστική έκθεση σε αντιγόνα (δηλαδή σε πολλά εμβόλια) και αυτών που δεν είχαν ανάλογη έκθεση.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι ο εμβλιασμός δεν φαίνεται να προκαλεί βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να κάνει τα παιδιά πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Τα εμβόλια, όχι μόνο προστατεύουν τα παιδιά, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας που μπορεί να είναι ευπαθή σε προλήψιμες δια του εμβολιασμού ασθένειες», εξηγεί ο Δρ Τζέισον Γκλαντζ, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο παιδικό ανοσοποιητικό σύστημα η μαζική χορήγηση αντιγόνων (εμβόλια) δεν επιφέρει διαφορά, καθώς ειδικά σε νεογνική ηλικία είναι φορείς πλούσιας ποικιλίας μικροβίων ήδη από την ενδομήτρια ζωή τους.

Τα λίγα αντιγόνα πυο περιέχει το πρόγραμμα εμβολιασμού αποτελούν λοιπόν σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά με τη «ζούγκλα» των μικροβίων του ανοσοποιητικού συστήματος που συνοδεύει τα παιδιά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Έτσι το βρεφικό ανοσοποιητικό σύστημα αντί να λειτουργεί επιθετικά χρησιμοποιεί τη διπλωματική οδό ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τους αναρρίθμητους πιθανούς εχθρούς αλλά και συμμάχους.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, μελέτη που είχε γίνει πριν λίγα χρόνια από Δανούς ερευνητές σε δείγμα άνω των 800.000 παιδιών, είχε επίσης δείξει ότι τα εμβόλια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας του παιδιού από άλλες παθήσεις, πέραν αυτών που προλαμβάνουν. Πηγή: health.in.gr