Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η διατροφή των καπνιστών είναι χειρότερης ποιότητας από αυτή των μη καπνιστές ή των πρώην, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν καθημερινά περισσότερες θερμίδες. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρος ΜακΛιν του Πανεπιστημίου Γέιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας BMC Public Health, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.300 άτομα.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, πως οι καπνιστές καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας περίπου 200 περισσότερες θερμίδες, ενώ τρώνε πολύ μικρότερες μερίδες φαγητού από ό,τι οι μη καπνιστές.

 «Οι καπνιστές καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού, που περιέχουν όμως μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων, ενώ αντίστροφα οι μη καπνιστές καταναλώνουν περισσότερο φαγητό, αλλά που περιέχει λιγότερες θερμίδες» δήλωσε η ερευνήτρια Ζακλίν Βερναρέλι του Πανεπιστημίου Φέαρφιλντ του Κονέκτικατ.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι ποτέ δεν κάπνισαν στη ζωή τους, καταναλώνουν περίπου 1,79 θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής, οι καθημερινοί καπνιστές 2,02 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ οι περιστασιακοί 1,89.

Οι πρώην καπνιστές καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής (1,84) σε σχέση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν, αλλά παρόλα αυτά τρώνε πιο υγιεινά σε σχέση με τους καπνιστές. Φαίνεται πως όσα περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνουν οι θερμίδες που καταναλώνει.