Από ποια ηλικία μπορεί το μωρό μας να φάει τυρί; Και ποιο είναι το κατάλληλο τυρί για να ξεκινήσουμε; Με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα της ζωής του μωρού, αρχίζουμε να αντικαθιστούμε το γάλα και με κάποια στερεά τρόφιμα, όπως φρουτόκρεμες ή σούπες. Τι συμβαίνει όμως με τα γαλακτοκομικά προιόντα; Η πρώτη σκέψη που περνάει απ’ όλες τις μαμάδες είναι ποιο είναι το κατάλληλο γάλα για το μωρό μας μετά το μητρικό. Από την άλλη το ζωικό γάλα μπορεί να προκαλέσει κάποια αλλεργία, γ’ αυτό και η κατανάλωση του δεν συνιστάται πριν τον 12ο μήνα. Τι συμβαίνει όμως με το τυρί;

Σε ποια ηλικία μπορούμε να εισάγουμε  το τυρί στη διατροφή του μωρού;

Η κατάλληλη ηλικία για να βάλουμε το τυρί στη διατροφή του μωρού μας είναι η ηλικία των 8 μηνών. Στη φάση αυτή το πεπτικό σύστημα του μωρού έχει αναπτυχθεί, πιθανή δυσανεξία στη λακτόζη έχει υποχωρήσει, η όρεξη του έχει αυξηθεί και είναι έτοιμο να δοκιμάσει και άλλες νέες τροφές. Στην ηλικία αυτή στόχος είναι η καθιέρωση σταθερού προγράμματος των γευμάτων και η αύξηση της ποικιλίας των τροφών με υψηλή θρεπτική αξία. Ωστόσο αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κάθε νέα εισαγωγή τροφίμου θα πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας Πώς να εισάγουμε το τυρί στα πρώτα γεύματα του μωρού  Η εισαγωγή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, σε πολύ μικρές ποσότητες και συνήθως αναμεμειγμένο με άλλες τροφές, όπως η μπανάνα ή το αβοκάντο. Με ποιο τυρί να ξεκινήσουμε Να θυμάστε ότι οι τροφές με έντονη γεύση δε γίνονται εύκολα αποδεκτές από τα μωρά. Το ίδιο συμβαίνει και με το τυρί. Για παράδειγμα η παρμεζάνα ή η γραβιέρα δεν είναι και τα πιο κατάλληλα. Επίσης είναι σημαντικό τα τυριά να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, προκειμένου να μην επιβαρύνονται τα νεφρά του βρέφους. Για το λόγο αυτό προτιμήστε στην αρχή τα μαλακά τυριά με ήπια γεύση, όπως το κότατζ, την ανάλατη μυζήθρα ή το ανθότυρο. Εννοείται πως τα απαστερίωτα και ανώριμα τυριά, καλό είναι να αποφεύγονται.

Μπορώ να δώσω τυρί σε μωρό με δυσανεξία στη λακτόζη;

Στην περίπτωση που το μωρό ή το παιδί σας παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη τα σκληρά τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου με σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λακτόζη. Τυριά όπως η γραβιέρα και η παρμεζάνα μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα στη διατροφή του παιδιού. Αντίθετα, τα φρέσκα μαλακά τυριά όπως η μοτσαρέλα, το κότατζ και το ανθότυρο έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Γι’ αυτό, αν το μωρό παρουσιάσει δυσανεξία στη λακτόζη αυτά τα τυριά πρέπει να αποφεύγονται και να εισαχθούν αργότερα ανάλογα φυσικά και με το βαθμό δυσανεξίας. Ακόμα, τα τυριά μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα και σε σχέση με την πρόσληψη ασβεστίου. Τα σκληρά τυριά έχουν περισσότερο ασβέστιο. Όσο πιο σκληρό είναι το τυρί τόσο περισσότερο ασβέστιο περιέχει. Τέτοια τυριά είναι η παρμεζάνα, το κασέρι και η γραβιέρα. Και τα μαλακά τυριά όμως μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διατροφικές ανάγκες του βρέφους ως αναφορά την πρόσληψη ασβεστίου. Οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι: Βρέφη: 360-540 mg   Παιδιά: 1200 mg