της Σοφίας Πανίδου, εικονογράφηση: Mariona Cabassa
Ένα διαφορετικό παιδικό βιβλίο με άξονα το προσφυγικό ζήτημα και τον τρόπο με τον οποίον το βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα παιδιά.
Στη μια σελίδα ειρήνη, στην άλλη πόλεμος. Δύο παιδιά αντικριστά: η Ζαχρά και ο Νικόλας. Το καθένα βιώνει τη δική του πραγματικότητα, όμως τα λόγια τους είναι κοινά, όπως κοινές -αλλά ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές- είναι και οι συνήθειές τους. Και αν οι δρόμοι τους είναι παράλληλοι, κάποια στιγμή θα συναντηθούν.
Το βιβλίο Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους δεν είναι μια κλασική εξιστόρηση. Η Σοφία Πανίδου δημιούργησε μια δυνατή συρραφή καθημερινών φράσεων που ακούει και εκφράζει ένα παιδί. Κάθε φράση εμφανίζεται είτε στη σελίδα που παρουσιάζει τη ζωή της Ζαχρά, του κοριτσιού που αναγκάζεται να γίνει πρόσφυγας εξαιτίας του πολέμου που χτυπά τη χώρα της, είτε στη σελίδα του Νικόλα, του αγοριού που βιώνει την κανονικότητα της ειρήνης. Η εικονογράφος Mariona Cabassa δημιουργεί δύο παράλληλους κόσμους με έντονα χρώματα και ζωντανές παραστάσεις. Μέσα από τις εικόνες της ο αναγνώστης συμπληρώνει μόνος του τις λέξεις που δεν ειπώνονται ποτέ.
Ένα πρωτότυπο παιδικό βιβλίο που αγγίζει με ευαισθησία και μέτρο το προσφυγικό ζήτημα, προσφέροντας ταυτόχρονα μια νότα αισιοδοξίας.