Μόλις γέννησες και ο περίγυρός σου σε παρενοχλεί με ερωτήσεις για το πώς πήγε, αν πόνεσες και αν είσαι κουρασμένη; Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι «ναι», τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο! Αν πάλι κάποια στον κύκλο σου έγινε πρόσφατα μανούλα, απόφυγε τις παρακάτω ερωτήσεις ώστε να μην τη φέρεις σε δύσκολη θέση.

«Πόνεσες;»

Σίγουρα ο τοκετός δεν είναι η πιο ανώδυνη εμπειρία που έχεις ζήσει. Ακόμα και αν ενέδωσες στην επισκληρίδιο, ένιωσες κάποιον πόνο. Γι’ αυτό ακριβώς προτιμάς να αποφύγεις τις αναδρομές και να εστιάσεις στη χαρά του ότι κατάφερες να φέρεις στον κόσμο μια νέα ζωή. Άλλωστε, ξεχνάς κάθε πόνο όταν κοιτάζεις το μωρό σου!

«Είσαι κουρασμένη;»

Η λέξη «κούραση» δεν είναι αρκετή για να περιγράψει την κατάστασή σου. Οι νέες μητέρες θα μπορούσαν να ανακαλύψουν καινούργιες λέξεις για να εκφράσουν την ακραία κόπωση που νιώθουν. Έτσι, από το να σε ρωτάνε τα προφανή, θα προτιμούσες να σου φέρουν έναν καφέ ή να σου πουν πόσο όμορφη δείχνεις. Έστω και με τον εμετό του μωρού στην μπλούζα σου.

«Σκέφτεσαι για επόμενο παιδί;»

Το μόνο που κάνεις είναι να αλλάζεις πάνες όλη μέρα και τολμούν να σε ρωτάνε αν έχεις σκοπό να μάθεις να οδηγάς διπλό καροτσάκι; Στην πραγματικότητα το μόνο που θέλεις είναι να απολαύσεις το μωρό που μόλις απέκτησες. Τα σχέδια για την επέκταση της οικογένειας μπορούν να περιμένουν, τουλάχιστον για τώρα.

«Θηλάζεις;»

Ο τρόπος με τον οποίο θα μεγαλώσεις το μωρό σου, είναι δική σου απόφαση βάσει της έρευνας που έχεις κάνει, της γνώμης που έχεις σφυρηλατήσει και του τι σου ταιριάζει. Πραγματικά δε χρειάζεται να ακούς κάθε πιθανή και αδιανόητη άποψη σχετικά με το θηλασμό. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και μεγαλώνει το παιδί της με διαφορετικό τρόπο.

«Πόσα κιλά έχεις πάρει;»

Εκτός και αν το άτομο που σε ρωτάει θέλει να τσακωθείτε, θα ήταν καλύτερο να αποφύγει αυτή την ερώτηση. Κάποιες γυναίκες παίρνουν λίγο βάρος κατά την εγκυμοσύνη και κάποιες άλλες πολύ. Δε χρειάζεται κανείς να σου υπενθυμίσει το πόσο πάχυνες, το μωρό σου είναι υγιές και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία. Άλλωστε με τόσο που τρέχεις όλη μέρα με το παιδί, μάλλον δε θα είναι και τόσο δύσκολο τελικά να χάσεις τα κιλά.

«Πότε επιστρέφεις στη δουλειά;»

Σιχαίνεσαι αυτή την ερώτηση. Αν έχεις μεγάλης διάρκειας άδεια μητρότητας, ίσως νιώθεις ενοχές που λείπεις από τη δουλειά. Αν πάλι έχεις μικρής διάρκειας άδεια, ίσως νιώθεις ενοχές που θα αφήσεις πίσω το μωρό σου. Όποτε σκέφτεσαι αυτό το θέμα, ξαφνικά σε πιάνει ένας κόμπος στο στομάχι. Έχεις ήδη να φροντίσεις ένα μωρό, δε χρειάζεσαι περισσότερο άγχος σε αυτή τη φάση!

«Μπορείς να πιεις;»

Ναι, μπορείς πού και πού να πιεις ένα ποτήρι κρασί ή καφέ, αλλά αυτό δε χρειάζεται κανένα σχόλιο. Είναι γεγονός ότι δεν επιτρέπεται να έχεις υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ και καφεΐνης στο αίμα σου όταν θηλάζεις, αλλά τα έχεις ήδη στερηθεί για 9 ολόκληρους μήνες. Μπορείς να ενδώσεις στις μικρές αυτές απολαύσεις με μέτρο, σου αξίζει!