Το μωρό επικοινωνεί μαζί σου με τη γλώσσα του σώματος

20 Απριλίου 2018 | 15:49

Θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις τα μοτίβα των αντιδράσεών του ώστε να μπορείς να ανταποκρίνεσαι και να αναπτύξεις τη μεταξύ σας επικοινωνία.

Εξάλλου ο μόνος τρόπος που έχουν, μέχρι να ξεκινήσουν να λένε τις πρώτες λέξεις, είναι οι κινήσεις του σώματος αλλά και του προσώπου. Για παράδειγμα, ως νεογέννητα, κλαίνε πολύ αλλά στους δύο μήνες ανακαλύπτουν το γέλιο και το χαμόγελο.

Θα διαπιστώσεις ότι κουνάει σπασμωδικά τα χέρια και τα πόδια όταν εκνευρίζεται ή τρομάζει ή είναι πιο ανήσυχη όταν ο ήλιος πέφτει στα μάτια του. Σιγά σιγά, θα μάθεις τι είναι αυτό που του ηρεμεί. Μπορεί να είναι όταν του χαμογελάς, όταν του μιλάς ή ακόμα και όταν του τραγουδάς. Επίσης, καλό είναι να του ανταποδίδεις πάντα το χαμόγελο γιατί έτσι νιώθει ότι το αγαπάς και του δίνεις σημασία.

Η καλύτερη ώρα για επικοινωνία είναι όταν το παιδί είναι σε εγρήγορση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να του μιλάς με ρυθμό και να το συνδυάζεις με έντονες εκφράσεις προσώπου. Διανύει τη φάση των ήχων οπότε όλα έχουν ένα ερέθισμα. Να θυμάσαι ότι κάθε μωρό έχει τη δική του προσωπικότητα και ενώ υπάρχουν εξωστρεφή παιδιά που εκφράζονται πολύ με τους ήχους, υπάρχουν και εκείνα που είναι πιο ήσυχα.

Εκτός της επικοινωνίας, βοηθάς το παιδί να αποκτήσει μία ρουτίνα, εφόσον ανταποκρίνεσαι σωστά στις ανάγκες του για φαγητό ή ύπνο.

Πρόσφατα Άρθρα
Μωρό: Πώς επικοινωνεί μαζί μας σε κάθε στάδιο; 20 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Μωρά: Γιατί βοηθά να τα κουνάμε, όταν κλαίνε; 17 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Κλάμα: 5 (δοκιμασμένοι) τρόποι για να καθησυχάσετε το μωρό σας 15 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Πώς βλέπουν τα μωρά τον κόσμο; 14 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Ρουτίνα ύπνου μωρού: Πότε βοηθά και πότε απλώς αγχώνει τους γονείς; 3 Φεβρουαρίου 2026, 19:00
Αλλεργίες και άσθμα στα παιδιά: Το «κλειδί» βρίσκεται στο έντερο 31 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Γίνεται τα μωρά να έχουν διαβήτη; 28 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Τι πραγματικά χρειάζεσαι στο σπίτι με το νεογέννητο (και τι όχι) 27 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Ανάπτυξη εγκεφάλου: Η επανάληψη είναι το «κλειδί» και η επιστήμη το επιβεβαιώνει 23 Ιανουαρίου 2026, 08:00
Μωρά και αγκαλιά: Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με την επιστήμη 22 Ιανουαρίου 2026, 14:00
Το μικροβίωμα του εντέρου και η σύνδεση με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς 22 Ιανουαρίου 2026, 13:14
63% των γονέων έχει νιώσει ότι κρίθηκε γι’ αυτό τον λόγο 18 Ιανουαρίου 2026, 14:00
Μπορούν τα μωρά να αισθανθούν αποκλεισμένα; 17 Ιανουαρίου 2026, 08:00
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version