Θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις τα μοτίβα των αντιδράσεών του ώστε να μπορείς να ανταποκρίνεσαι και να αναπτύξεις τη μεταξύ σας επικοινωνία.

Εξάλλου ο μόνος τρόπος που έχουν, μέχρι να ξεκινήσουν να λένε τις πρώτες λέξεις, είναι οι κινήσεις του σώματος αλλά και του προσώπου. Για παράδειγμα, ως νεογέννητα, κλαίνε πολύ αλλά στους δύο μήνες ανακαλύπτουν το γέλιο και το χαμόγελο.

Θα διαπιστώσεις ότι κουνάει σπασμωδικά τα χέρια και τα πόδια όταν εκνευρίζεται ή τρομάζει ή είναι πιο ανήσυχη όταν ο ήλιος πέφτει στα μάτια του. Σιγά σιγά, θα μάθεις τι είναι αυτό που του ηρεμεί. Μπορεί να είναι όταν του χαμογελάς, όταν του μιλάς ή ακόμα και όταν του τραγουδάς. Επίσης, καλό είναι να του ανταποδίδεις πάντα το χαμόγελο γιατί έτσι νιώθει ότι το αγαπάς και του δίνεις σημασία.

Η καλύτερη ώρα για επικοινωνία είναι όταν το παιδί είναι σε εγρήγορση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να του μιλάς με ρυθμό και να το συνδυάζεις με έντονες εκφράσεις προσώπου. Διανύει τη φάση των ήχων οπότε όλα έχουν ένα ερέθισμα. Να θυμάσαι ότι κάθε μωρό έχει τη δική του προσωπικότητα και ενώ υπάρχουν εξωστρεφή παιδιά που εκφράζονται πολύ με τους ήχους, υπάρχουν και εκείνα που είναι πιο ήσυχα.

Εκτός της επικοινωνίας, βοηθάς το παιδί να αποκτήσει μία ρουτίνα, εφόσον ανταποκρίνεσαι σωστά στις ανάγκες του για φαγητό ή ύπνο.