Τα κουνούπια και τα τσιμπήματα τους μπορούν να αποτελέσουν πραγματική… απειλή για την κοινωνία. Και σίγουρα για τα παιδιά μας! Είναι απολύτως εξακριβωμένο ότι τα κουνούπια όπου βρουν εκτεθειμένο παιδικό μπουτάκι, μπρατσάκι, ακόμη και μαγουλάκι δεν θα αφήσουν την… ευκαιρία να πάει χαμένη! Έτσι, το παιδί γεμίζει κόκκινα σημάδια και τρελαίνεται στη φαγούρα, ή όταν είναι πολύ μικρό για να τα ξύσει κλαίει καθώς αισθάνεται δυσφορία. Το κουνούπι ανήκει σε ένα πολύ ανθεκτικό είδος το οποίο αναπτύσσει μεγάλη αντοχή στα χημικά απωθητικά. Παράλληλα, εμείς δεν θέλουμε το παιδί μας να είναι επί μήνες εκτεθειμένο σε χημικές ουσίες -ειδικά όταν είναι πολύ μικρό- ή να το παρακολουθούμε να γεμίζει κόκκινα σημάδια και να ταλαιπωρείται. Η άνοιξη είναι ήδη εδώ και το καλοκαίρι πλησιάζει. Τα κουνούπια θα αρχίσουν σύντομα να τσιμπάνε. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να προστατέψουμε το παιδί με φυσικούς τρόπους.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό συστατικό που μπορεί να αλεσθεί για να κάνει χυμό. Προσθέστε λίγο αλάτι και ελαιόλαδο και εφαρμόστε το σε διάφορες γωνιές του δωματίου του παιδιού και το κρεβάτι του κάθε μέρα.

Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα έχει αντισηπτική φύση και μπορεί να απλωθεί απευθείας στα τσιμπήματα των κουνουπιών του παιδιού για να αφαιρέσει την αίσθηση φαγούρας.

Λεμόνι

Κόψτε μερικά λεμόνια και τοποθετήστε τα στα περβάζια των παραθύρων σας. Η μυρωδιά των λεμονιών θα απομακρύνει αυτά τα ενοχλητικά έντομα. Εναλλακτικά, δοκιμάστε αυτό το κόλπο με λεμονόχορτο και θα έχει το ίδιο καλό αποτέλεσμα.

Μέλι

Η αντιμικροβιακή ιδιότητα του μελιού μειώνει σημαντικά το δυσάρεστο δερματικό ερεθισμό και τον κνησμό ενός τσιμπήματος κουνουπιού. Εφαρμόστε το στο δέρμα του παιδιού για καλύτερα αποτελέσματα.

Λάδι τσαγιού

Η αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή φύση του ελαίου τσαγιού αποτρέπει τα κουνούπια από το να τσιμπήσουν το παιδί σας και τα οδηγεί μακριά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, τρίβοντας λίγο από αυτό πάνω στο δέρμα του παιδιού ή προσθέτοντας μερικές σταγόνες του σε έναν ανεμιστήρα. Με αυτόν τον τρόπο, το άρωμα του ελαίου τσαγιού γεμίζει τον αέρα και απομακρύνει τα κουνούπια.

Λάδι Neem

Το Neem δεν είναι μόνο μια ισχυρή αντιβακτηριακή ουσία, αλλά και αντι-ιικός και αντι-μυκητιακός παράγοντας. Το φυσικό του άρωμα είναι πολύ ισχυρό απωθητικό για τα κουνούπια. Για να χρησιμοποιήσετε το neem oil για την πρόληψη τσιμπήματος κουνουπιών, αναμείξτε ίσες ποσότητες ελαίου neem και ελαίου καρύδας και τρίψτε το στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος του παιδιού σας. Αυτό θα το κρατήσει ασφαλές από τσιμπήματα κουνουπιών για περίπου οκτώ ώρες.

Μεγαλώστε φυτά που απωθούν τα κουνούπια

Τοποθετήστε φυτά που απωθούν τα έντομα όπως ο κατιφές, η αλόη βέρα, η σιτρονέλα και το σκόρδο στα περβάζια των παραθύρων σας και κρατήστε αυτά τα έντομα μακριά από τα παιδιά σας. Αυτά τα φυσικά απωθητικά εντόμων έχουν μια ισχυρή και δυσάρεστη για τα κουνούπια οσμή που θα τα στείλει να πετάξουν μακριά από το σπίτι σας.

Λάδι λεβάντας

Το λάδι λεβάντας δεν είναι μόνο μια γλυκιά μυρωδιά, αλλά είναι επίσης εξαιρετικό στην απομάκρυνση των κουνουπιών από το μικρό σας. Είναι παρούσα σε μια ποικιλία προϊόντων όπως σαπούνια, λοσιόν, τζελ και σπρέι που μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά. Όταν αναμιγνύεται με αιθέρια έλαια, λειτουργεί καλύτερα και γρηγορότερα. Δεδομένου ότι η λεβάντα είναι ένα πολύ δημοφιλές αιθέριο έλαιο και για τη χαλαρωτική του δράση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά κατά το βραδινό ύπνο.

Λάδι σιτρονέλας

Το φυτό σιτρονέλα παράγει ένα αιθέριο έλαιο, το έλαιο σιτρονέλας. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική ως απωθητικό κουνουπιών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στα παιδιά. Εφαρμόστε λάδι σιτρονέλας στο σώμα του παιδιού σας για προστασία από τα τσιμπήματα κουνουπιών. Μπορείτε επίσης να διοχετεύσετε το λάδι σε ένα κερί ή να το βάλετε σε έναν ανεμιστήρα για να σας απαλλάξει από τα κουνούπια για τα καλά.

Λάδι σόγιας

Το σογιέλαιο είναι ένα εκχύλισμα φυτικού ελαίου από τους σπόρους σόγιας. Έχει εκπληκτικές δυνατότητες στην απώθηση κουνουπιών.

Προσέξτε!

Μπορείτε να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές από τα κουνούπια με τα αυτά τα προληπτικά μέτρα ή να το ανακουφίσετε σε περίπτωση που το τσιμπήσουν. Ωστόσο, εάν το παιδί παρουσιάσει πυρετό ή οίδημα του δέρματος εξαιτίας κάποιου τσιμπήματος, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας, καθώς μπορεί να οφείλεται σε μολυσμένο κουνούπι.