Όλα τα μωρά κλαίνε και μερικά το κάνουν συνέχεια. Αυτό μπορεί να μην σε καθησυχάζει και να μην κάνει τα πράγματα ευκολότερα για εσένα, αλλά ίσως σε βοηθήσει να ξέρεις ότι τα παιδιά κλαίνε όλο και λιγότερο καθώς μεγαλώνουν.

Όλα τα παιδιά κλαίνε όταν πεινούν, είναι κουρασμένα, άρρωστα, πονάνε ή νιώθουν άβολα. Κάποιες φορές όμως κλαίνε επειδή απλά χρειάζονται στοργή. Όσο μεγαλώνουν, το κάνουν επειδή είναι θυμωμένα ή λυπημένα. Επομένως, το βασικό που πρέπει να τσεκάρεις όταν κλαίνε είναι αν έχει χτυπήσει ή αν είναι άρρωστο. Για το δεύτερο, πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου και να μην κάνεις εικασίες.

Ένα στα 10 μωρά κλαίει πολύ- 3 ώρες ή και περισσότερο. Αν είναι κάτω από 12 μηνών, τείνουν να κλαίνε περισσότερο αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ. Είναι μία φάση που διαρκεί αρκετά αλλά κάποια στιγμή θα περάσει. Πώς θα καταλάβεις γιατί κλαίει. Αργά ή γρήγορα θα εξοικειωθείς με τα είδη του κλάματός του και τι σημαίνουν. Ας δούμε όμως ενδεικτικά τους πιο κλασικούς λόγους και πώς θα θα βρεις τη λύση:

Μήπως πεινάει; Βάλτο να θηλάσει ή να πιει από το μπουκάλι. Μπορεί να μην θέλει να φάει αλλά και μόνο το να θηλάσει ή να πιπιλίσει το δάχτυλό του, θα το κάνει να ηρεμήσει.

Μήπως θέλει απλά νανούρισμα; Κράτησε το παιδί σε μία βολική στάση και άρχισε να περπατάς μέσα στο χώρο ψιθυρίζοντας ή τραγουδώντας ένα νανούρισμα. Φρόντισε να έχεις χαμηλό φωτισμό και να μην υπάρχει θόρυβος.

Μήπως νιώθει κουρασμένο; Τύλιξε το παιδί απαλά αλλά γερά με την κουβερτούλα του και βάλτο να κοιμηθεί σε ασφαλές μέρος.

Χρειάζεται αλλαγή πάνας; Αν το μωρό έχει βγάλει εξάνθημα, καθάρισε τον πωπό του μωρού με καθαρό νερό, στέγνωσέ το απαλά και χρησιμοποίησε ειδική κρεμούλα ή ταλκ.

Πρέπει να ρευτεί; Κράτησέ το κάθετα στη στάση ρεψίματος και χτύπα απαλά στην πλάτη του. Τσέκαρε ότι είναι άνετα ντυμένο και πως δεν είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο.

Είναι άρρωστο; Πρώτα πάρε τη θερμοκρασία του και μετά φυσικά συμβουλεύσου το γιατρό σου.

Μικρές ‘στρατηγικές’ που σε χαλαρώνουν: Βάλε το παιδί στο ειδικό κάθισμα για το αυτοκίνητο και πήγαινέ το μία βόλτα. Αυτό ίσως να βοηθήσει και να χαλαρώσει και τους δυο σας. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια ενός φίλου ή συγγενή, ειδικά τις ώρες που δυσκολεύεσαι περισσότερο όταν κλαίει. Κάνε ένα διάλειμμα πού και πού. Οι πρώτοι μήνες είναι αρκετά δύσκολοι και απαιτητικοί, επομένως είναι καλό να κάνεις κάτι και για τον εαυτό σου που θα φορτίσει τις μπαταρίες και θα σε βοηθά να μην ‘πέφτεις’ ψυχολογικά.