Πριν από 20 χρόνια, καλοκαιράκι σήμαινε ατελείωτο παιχνίδι στη γειτονιά, τις αλάνες και μπουγέλο στο πάρκο. Τα σημερινά παιδιά έχουν πολύ λιγότερο ελεύθερο χρόνο και οι γονείς φοβούνται να τα αφήσουν ελεύθερα στους δρόμους λόγω των διαφόρων κινδύνων που ελλοχεύουν. Η σημερινή ψυχαγωγία των παιδιών είναι ‘μία ωρίτσα στο tablet της μαμάς για να δουν τα αγαπημένα τους cartoon ή για να κατεβάσουν παιχνίδια’.

Κι ενώ καμαρώνουμε για την ικανότητα των παιδιών να χειρίζονται τόσο καλά τις τεχνολογικές συσκευές, ταυτόχρονα ανησυχούμε για το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στα ‘σταυροδρόμια’ του Ίντερνετ και πώς μπορούμε εμείς να προλάβουμε το κακό προτού συμβεί.

Μερικά από τα πιο γνωστά κέντρα ερευνών (The National Crime Prevention Center, The University of New Hampshirt, Youth Internet Safety Survey, The National Center for Missing and Exploited Children και πολλά άλλα) μας ενημερώνουν με αριθμούς για τους υψηλούς κινδύνους που παραμονεύουν στο Ίντερνετ σε σχέση με τα παιδιά.

Μόλις το 15% των γονιών γνωρίζει τι κάνουν τα παιδιά τους online

48% των παιδιών και εφήβων μεταξύ 12 και 17 έχει μπει σε αμάξι με τον οδηγό να στέλνει μηνύματα ενώ οδηγεί

44% των παιδιών έχει παραδεχτεί ότι έχει δει πράγματα online που οι γονείς δεν θα επέτρεπαν (μόνο το 28% των γονιών το γνώριζε)

17% των παιδιών έχει λάβει κάποιο μήνυμα online που τους έκανε να νιώσουν άβολα (το 7% των γονιών το γνώριζε)

Το 70% των παιδιών από 7 έως 18 ετών έχει πέσει τυχαία πάνω σε πορνογραφικό υλικό online, ακόμα κι όταν κάνουν έρευνα στο Ίντερνετ για κάποια εργασία τους

86% των κοριτσιών παραδέχτηκε ότι μπορούσε να μιλήσει σε online chat χωρίς να το μάθουν οι γονείς του, το 57% διάβασε τα mail των γονιών και το 54% ξεκίνησε ερωτική σχέση μέσω Ίντερνετ.

Τα προειδοποιητικά σήματα που σας ‘στέλνει’ το παιδί

1. Περνά πολλές ώρες online, κυρίως τη νύχτα 2. Κλείνει ξαφνικά τον υπολογιστή όταν μπαίνετε στο δωμάτιο 3. Δεν συζητά για το τι κάνει online και σας αποφεύγει 4. Δέχεται τηλεφωνήματα ή δέματα στο ταχυδρομείο από άτομα που δεν γνωρίζετε

    Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετά sites που δίνουν πολύτιμες συμβουλές στους γονείς για το πώς να επιβλέπουν καλύτερα τις ιντερνετικές κινήσεις των παιδιών τους αλλά και πώς να ενημερώνουν τα ίδια τα παιδιά για τους κανόνες που πρέπει να τεθούν προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλειά τους. Πολύ σημαντικά:

    • Περάστε χρόνο με το παιδί για να του δείξετε ποια είναι η σωστή συμπεριφορά όταν βρίσκονται online
    • Μπορείτε να έχετε έτοιμους ‘σελιδοδείκτες’ των παιδικών sites που προτιμά ώστε να μπαίνει κατευθείαν χωρίς αναζήτηση
    • Πάντα να ελέγχετε τις πιστωτικές κάρτες για χρεώσεις που δεν γνωρίζετε
    • Συμβουλευτείτε το εκπαιδευτικό portal e-parenting.gr της COSMOTE αν έχετε περισσότερες απορίες ή θέλετε να ενημερώνεστε συνεχώς για την ασφάλεια των παιδιών σας online και για τα νέα που τα αφορούν.

    Η COSMOTE  κάνει το έργο σας ακόμα πιο εύκολο με την εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου COSMOTE Family Safety για τη σίγουρη και ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Ίντερνετ και τα social media. Τα παιδιά μαθαίνουν να μην χρησιμοποιούν αλόγιστα το Ίντερνετ με τον περιορισμό μέσα από τα όρια χρήσης στα mobile data και τα νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family. Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε στο cosmote.gr/family