Εάν πιστέψει κανείς τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, οι μητέρες είναι υπεύθυνες για το πλύσιμο των ρούχων, την προετοιμασία υγιεινών σνακ για το σχολείο, την ανακαίνιση της κρεβατοκάμαρας του έφηβου γιου τους, ενώ παράλληλα διατηρούν ένα κομψό καρέ και απλό ντύσιμο. Σπάνια μια μητέρα απεικονίζεται απλώς ως γυναίκα.

Αλλά από πού προέρχεται η ιδέα ότι η μητρότητα ισοδυναμεί με την αποποίηση της γυναικείας ταυτότητας και σεξουαλικότητας; Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, είναι μέρος βιολογικής και κοινωνικής κατασκευής.

Ορισμένες έρευνες εξέτασαν το πώς αλλάζει το σεξ για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Είναι ξεκάθαρο ότι από την άποψη της σεξουαλικής επιθυμίας, της διέγερσης και του οργασμού, οι αλλαγές που υφίσταται η γυναίκα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης οδηγούν σε απότομη πτώση της λίμπιντο και της επιθυμίας.

Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα και η επιθυμία των εγκύων γυναικών και των συντρόφων τους μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων σε σύγκριση με πριν την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, η επιθυμία, η διέγερση, η λίπανση, ο οργασμός και η ικανοποίηση μειώθηκαν.

Μια άλλη, πολύ μεγαλύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα και διαπίστωσε ότι παρόλο που τα περισσότερα ζευγάρια επαναλαμβάνουν την επαφή περίπου οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό, δε φθάνουν την ίδια συχνότητα με πριν την εγκυμοσύνη μέχρι και 12 μήνες μετά. Πέρα από τα φυσικά εμπόδια, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται διαφορετικά μόλις αποκτήσουν παιδιά.

Πολλά από αυτά οφείλονται στις αξίες στις οποίες βασίζεται η κοινωνία μας. Υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ της μητρικής φιγούρας που είναι ασεξουαλική και της γυναικείας φιγούρας που είναι σεξουαλική ύπαρξη. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο για τους άνδρες πατεράδες, οι οποίοι όταν είναι εμφανίσιμοι αντιμετωπίζονται ως σταρ και επικροτούνται. Δημιουργείται ακούσια μια κουλτούρα που πιστεύει ότι οι μητέρες που είναι σεξουαλικά όντα είναι ένα περίεργο πράγμα.  Η κοινωνία μοιάζει να υποστηρίζει ότι αν κάποια γυναίκα έχει σεξουαλικότητα, δεν είναι καλή μαμά, γιατί πρέπει να επιλέξει μεταξύ αυτών των δύο. Δεν μπορεί να έχει και τα δύο. Όμως καμία γυναίκα δεν είναι απλά μητέρα.  Επιπλέον, η ιδέα ότι η μητέρα είναι μόνο μητέρα και δεν έχει άλλη ταυτότητα μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Μια μητέρα μπορεί να έχει αμέτρητους ρόλους: να είναι εργαζόμενη, σύντροφος, νοικοκυρά, φίλη, κόρη…

Ο καλύτερος τρόπος να αλλάξει αυτή η στάση είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα ώστε οι άνθρωποι να εκπαιδευτούν σχετικά με την πολυπλοκότητα των προσωπικοτήτων των γυναικών και των μαμάδων. Άλλωστε, η μητρότητα η ίδια αποδεικνύει το μεγαλείο του γυναικείου σώματος. Το να είστε μητέρα αποτελεί το μεγαλύτερο εορτασμό της γυναικείας σας φύσης!