Πολλά παιδιά παθαίνουν γαστρεντερίτιδα, με κλασικά συμπτώματα τους εμετούς και τη διάρροια. Συνήθως δεν κρατά πολύ, αν και τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς μετά από 10 μέρες. Είναι μία κατάσταση που δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, αλλά πολλά υγρά. Βασικό αίτιο της γαστρεντερίτιδας είναι κάποιος ιός- πιο σπάνια ένα βακτήριο ή μόλυνση από παράσιτο. Αυτά τα μικρόβια προκαλούν φλεγμονή στο εντερικό τείχος και οδηγούν στη διάρροια και τους εμετούς.

Τα έξτρα συμπτώματα που μας ενημερώνουν για την εμφάνιση της γαστρεντερίτιδας είναι οι κοιλιακές κράμπες και ο πυρετός. Επίσης, δεν μπορεί να κατεβάσει το φαγητό του, με αποτέλεσμα να το αποβάλει από το στόμα. Γι αυτό και μας ενδιαφέρει η ενυδάτωσή του με πολλά υγρά.

Πότε είναι απαραίτητο να πάμε στο γιατρό

Όταν το παιδί έχει πολλή διάρροια (2-3 πολύ μεγάλα κόπρανα ή 8-10 διάρροιες την ημέρα).

Κάνει πολύ συχνά εμετό και δεν μπορεί να κατεβάσει τα υγρά που του δίνετε.

Δείχνει υψηλή αφυδάτωση, δεν μπορεί να ουρήσει, είναι χλωμό και αδύνατο, έχει κρύα άκρα και νυστάζει συνέχεια.

Έχεις πολύ σοβαρούς κοιλιακούς πόνους.

Βρίσκετε αίμα στα κόπρανά του.

Ο εμετός του έχει μία πράσινη απόχρωση.

Πώς βοηθάμε στη θεραπεία της γαστρεντερίτιδας

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται γιατρό ή φάρμακα. Η φροντίδα του παιδιού εξαρτάται από εμάς που πρέπει να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα για να είναι όσο πιο ανώδυνη γίνεται και για να περάσει γρήγορα.

Τι πρέπει να πίνει. Καταρχάς, πρέπει να παίρνει μικρές ποσότητες υγρών. Εκτός από νερό, μπορεί να πάρει την έξτρα ενέργεια από ειδικούς ηλεκτρολύτες που θα βρείτε στα φαρμακεία με τη μορφή σκόνης, υγρού ποτού αλλά και σε παγοθήκες για την κατάψυξη. Απλά ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία.

Αν το μωρό σας θηλάζει, στη φάση της γαστρεντερίτιδας, κάντε το ακόμα πιο συχνά. Μπορείτε να του δίνετε έξτρα υγρά ενυδάτωσης μεταξύ των γευμάτων του. Αν το ταΐζετε με το μπιμπερό, δώστε του έξτρα υγρά ενυδάτωσης μόνο τις πρώτες 24 ώρες και μετά ξαναδώστε του μητρικό γάλα σε μικρότερες αλλά συχνότερες δόσεις. Συνεχίστε με έξτρα υγρά ενυδάτωσης μεταξύ των γευμάτων του.

Πώς θα κάνετε το παιδί να πιει. Μπορεί το παιδί να δυσκολεύεται και να μην πολυθέλει. Οι ιδανικές λύσεις είναι με ένα κουταλάκι ή μία σύριγγα στο στόμα, ενώ υπάρχουν και ειδικά παγάκια για παιδιά που τα ρουφάνε σιγά σιγά στο στόμα τους.

Φαγητό. Στη γαστρεντερίτιδα, τo παιδί συνήθως αρνείται να φάει. Αν όμως πεινάει, μπορείτε να του δίνετε τροφές μαζί με τα υγρά. Ξεκινήστε με απλές, μαλακές τροφές όπως τα μπισκότα, το ψωμί, το ρύζι και το ζελέ. Βαθμιαία, θα τρώει και πιο σύνθετα φαγητά. Αν δεν τα καταφέρνετε με τίποτα, τότε ίσως να χρειαστεί ορό, άρα και μεταφορά στο νοσοκομείο.

Πώς να μην κολλήσουν κι άλλοι. Πρέπει όλοι να πλένετε καλά τα χέρια σας και να μην πίνετε από το ίδιο ποτήρι. Επίσης, όσο η γαστρεντερίτιδα είναι σε έξαρση, κρατήστε το παιδί μακριά από το σχολείο και ανάλογους χώρους.