Τα πρώτα δόντια του μωρού σας ξεκινούν να σχηματίζονται από τη μήτρα αλλά κάνουν δειλά την εμφάνισή τους ανάμεσα στους 6 με 10 μήνες. Όταν γεννιούνται, τα 20 δόντια είναι κρυμμένα στα ούλα τους- 10 πάνω και 10 κάτω. Όσο τα δόντια ετοιμάζονται να βγουν, τα το ούλο ανοίγει. Αν και το σύνηθες είναι το διάστημα μεταξύ 6 και 10 μηνών, δεν είναι λίγα τα μωρά που πρωτοεμφανίζουν δόντια στους 3 μήνες ενώ άλλα αργούν και φτάνουν ακόμα και στον πρώτο χρόνο. Οι σειρές των δοντιών ολοκληρώνονται γύρω στα 3 χρόνια.

Η φροντίδα των δοντιών στο μωρό. Ακόμα κι αν δεν έχει βγάλει ακόμα το πρώτο δόντι, χρειάζεται φροντίδα με να πλένετε τα ούλα και τη γλώσσα με νερό και καθαρή πετσετούλα προσώπου. Όταν εμφανιστούν τα δόντια, χρησιμοποιήστε ειδική βρεφική οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε δύο φορές τη μέρα μόνο με νερό. Εξίσου σημαντικό είναι να προλάβετε τα χαλασμένα δοντάκια με το να μην του δίνετε τροφές με με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Πότε μας ενημερώνει για τα πρώτα δοντάκια; Συνήθως τα μωρά κλαίνε και γκρινιάζουν ενώ βγάζουν αρκετά σάλια. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν και πυρετό, αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένο όπως πιστεύεται.

Πώς θα το βοηθήσετε

Το μωρό ανακουφίζεται αν μασάει ή δαγκώνει πράγματα στο σημείο που βγαίνει το δόντι και το πονάει. Πάρτε του λαστιχένια παιχνιδάκια ώστε να μην καταπιεί κανένα κομμάτι και ρωτήστε το γιατρό προτού καταφύγετε στα παυσίπονα.

Πρόληψη πρόωρων χαλασμένων δοντιών. Τα μωρά 0-6 μηνών πρέπει να πίνουν μόνο μητρικό γάλα. Αργότερα του δίνουμε μόνο νερό και όχι χυμούς ή σοκολατούχα γάλατα. Αν του δώσετε πιπίλα, μην την βουτάτε στη ζάχαρη ή το μέλι και φυσικά, μην την καθαρίζετε με το στόμα σας γιατί μεταφέρετε όλα τα βακτήρια που καταστρέφουν τη στοματική υγιεινή,