Κι ενώ παλιότερα επικρατούσε η άποψη ‘μην πηγαίνεις στο μωρό κάθε φορά που κλαίει, γιατί έτσι θα το κακομάθεις’, η σύγχρονη επιστήμη υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να το κακομάθεις με το να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό μαθαίνει να ζει σε ένα ασφαλές και προβλέψιμο περιβάλλον. Δεν μπορεί ακόμα υποσυνείδητα να συνδέσει το αίτιο με το αιτιατό. Επομένως, δεν το κάνει επίτηδες επειδή γνωρίζει ότι, με το κλάμα, θα πάρει αυτό που θέλει. Το κάνει επειδή κρυώνει, πεινάει, έχει λερωμένη πάνα ή απλά πονάει. Με το να το αγνοήσετε δεν θα μάθει να το αντιμετωπίζει μόνο του, γιατί δεν μπορεί.

Γιατί είναι σημαντικό να ανταποκρίνεστε πάντα. Το μωρό εξαρτάται πλήρως από εσάς, οπότε η ήρεμη και συνεχής παρουσία σας όταν σας χρειάζεται, το κάνει να νιώθει ασφάλεια και του παρέχει αυτοπεποίθηση εν καιρώ. Αυτό σημαίνει ότι αργότερα, δημιουργεί ένα υγιές δέσιμο με τον κηδεμόνα του, τα πάει πολύ καλά με τα άλλα παιδιά και αντιμετωπίζει το άγχος πολύ πιο ομαλά. Επίσης κάνει καλό και σε εσάς γιατί σας δυναμώνει ως γονέα και δεν σας δημιουργεί ένα άγχος όταν δεν ξέρετε τι του συμβαίνει.

Ρουτίνα ή ελαστικότητα; Η ρουτίνα στο πρόγραμμα του μωρού είναι κάτι που έρχεται αργότερα και όχι τους πρώτους μήνες της ζωής του. Αν το παίρνετε αγκαλιά όταν γκρινιάζει και φοβάστε ότι έτσι δεν θα κοιμάται ποτέ μόνο του, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε. Το πιο σημαντικό στους πρώτους μήνες ζωής, είναι να νιώσει την ανταπόκριση και ικανοποίηση των αναγκών του. Από τη στιγμή που ο ύπνος και το τάισμα είναι ακόμα ασταθή ως προς το πρόγραμμα, δεν έχει νόημα να θέλετε να του θέσετε αυστηρά όρια. Συνεπώς η απάντηση είναι η ελαστικότητα μέχρι να μπουν τα πράγματα από μόνα τους σε έναν κανονικό ρυθμό.

Τι να περιμένετε τον πρώτο καιρό

Ύπνος: Αν και κοιμούνται, κατά μέσο όρο, 16 ώρες τη μέρα, μπορεί να γίνεται διάσπαρτα με μικρούς υπνάκους. Όσο περνούν οι εβδομάδες και γνωρίζεστε καλύτερα μεταξύ σας, θα αρχίσει και εκείνο να μπαίνει στη διαδικασία του ύπνου μεγαλύτερης διάρκειας.

Τάισμα: Αν νιώθετε ότι πεινάει όλη την ώρα, τότε έχετε δίκιο. Συνήθως τρώνε κάθε 2 με 4 ώρες και είναι αυτή η στιγμή που δημιουργείτε το μεταξύ σας ‘δέσιμο’ και η οικειότητα που είναι τόσο απαραίτητη στη μετέπειτα ζωή του. Θα διαπιστώσετε ότι πολύ γρήγορα ανακαλύπτει ένα μοτίβο μέσα από το οποίο ζητά να φάει και σας βοηθά να καταλάβετε πότε το χρειάζεται.

Πότε βγαίνει από αυτήν τη φάση; Κάθε μωρό είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα, οπότε δεν είναι απόλυτο το πότε ξεκινάει η επόμενη φάση. Κατά μέσο όρο, το διάστημα μεταξύ των 6 και 12 μηνών, είναι το ενδεικτικό για να μπορέσετε σιγά σιγά να θέσετε ευγενικά όρια στο παιδί και να κάνετε τη μετάβαση μέσα από την εφαρμογή της θετικής συμπεριφοράς.