Κι ενώ για κάποιους γονείς ακούγεται ένα εφιαλτικό σενάριο που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται, είναι γεγονός ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αρκετά εύκολα όταν το μωρό αρχίζει να γυρνάει και να κυλάει πάνω στο κρεβάτι. Ίσως να μην το αποφύγετε τελικά αλλά μπορείτε να το προλάβετε μειώνοντας το ρίσκο με τα ακόλουθα βήματα:

  1. Μετακινήστε το μωρό σε ένα μικρό κρεβάτι. Οι κούνιες με τις μακριές σε μήκος πλευρές κρατούν το μωρό ασφαλές σε ένα σημείο και μειώνουν την πιθανότητα πτώσης του. Τα μικρά κρεβατάκια για νήπια είναι συνήθως ζωγραφισμένα με παιδικά σχέδια ώστε να νιώθουν πιο χαρούμενα και ότι δεν είναι περιορισμένα σε ένα μικρό μέρος. Αν τείνουν να πέφτουν εύκολα, τοποθετήστε δίπλα στο κρεβατάκι ένα στρώμα ώστε να πέσουν κάπου μαλακά.
  2. ‘Σφίξτε’ τις πλευρές του κρεβατιού ώστε να μην είναι ασταθές και να μην κουνιέται εύκολα. Τσεκάρετε συχνά και σφίξτε τις βίδες. Επιπλέον, καλό είναι να βάζετε το κρεβάτι του αλλά και το δικό σας μακριά από παράθυρα, ράφια και άλλα αντικείμενα. Μπορεί να πέσουν επειδή προσπαθούν να φτάσουν ένα αντικείμενο που βρίσκεται κοντά. Αν το κρεβάτι είναι μακριά από όλα αυτά, μειώνονται οι πιθανότητες πτώσης τους.
  3. Βάλτε το κρεβάτι να ακουμπά σε τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο, το κρατάτε ασφαλές τουλάχιστον από τη μία πλευρά του κρεβατιού. Από την άλλη, μπορείτε να φτιάξετε ένα ‘οχυρό’ με πολλά μαξιλάρια ή ακουμπήστε ένα πουφ ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι σε περίπτωση που πέσει. Εάν κοιμάται σε κουκέτα, ποτέ μην βάζετε το μικρότερο παιδί να κοιμάται πάνω.
  4. Κοιμηθείτε με το παιδί. Αυτό είναι περισσότερο ασφαλές αν είστε κάποιος που κοιμάται ήσυχα, ξυπνά εύκολα αν χρειαστεί και δεν γυρνάτε πλευρό μέσα στη νύχτα. Γενικά δεν συνίσταται να κοιμάστε συνέχεια με το παιδί, ειδικά αν έχετε πιει ή είστε πολύ κουρασμένη.
  5. Αγοράστε προστατευτικά αξεσουάρ ύπνου. Θα βρείτε αρκετές επιλογές στην αγορά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το είδος του κρεβατιού. Έτσι θα κοιμάστε πιο ήσυχα.
  6. Κοιμηθείτε στο πάτωμα. Εάν το μωρό σας πέφτει πολύ εύκολα, αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειάζεται να επιλέξετε το πάτωμα για να αποφύγετε την πτώση. Τοποθετήστε ένα μαλακό χαμηλό στρώμα και κοιμηθείτε μαζί του.