Αυτή είναι μία φοβία που έχουν πολλοί γονείς. Ακόμα κι αν έχετε τα μάτια πάνω στο παιδί σας, σας διακατέχει το άγχος ότι κάτι μπορεί να συμβεί, να χάσετε το παιδί σε ανύποπτο χρόνο και ότι δεν θα μπορέσετε να το βρείτε. Και το παιδί συνήθως δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει χαθεί αλλά φυσικά, δεν μπορεί να σας βρει από μόνο του. Τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί αν πηγαίνετε σε πολυσύχναστα μέρη σωστά προετοιμασμένες παίρνοντας τα σωστά μέτρα.

  1. Ντύστε το παιδί σας σε έντονα χρώματα. Τα φωτεινά μπλουζάκια, καπέλα και μαγιό σας διευκολύνουν στο να εντοπίσετε πολύ γρήγορα πού βρίσκεται το παιδί κάθε φορά. Ακόμα καλύτερα επιλέξτε αποχρώσεις που φωσφορίζουν, όπως τα neon. Αν έχετε δύο ή τρία παιδιά, μπορείτε να τα ντύσετε στα ίδια χρώματα σε περίπτωση που κάποιο χαθεί και προσπαθείτε να θυμηθείτε τι χρώμα φορά.
  2. Μιλήστε με το παιδί πριν βγείτε. Πρέπει να γνωρίζει τι να κάνει σε περίπτωση που χαθεί ή δεν μπορεί να σας εντοπίσει. Αν χαθεί σε μία παραλία, μπορεί να πάει στο ναυαγοσώστη, ή να μείνει στο σημείο που είναι αν είναι κάτω των 8 ετών. Αν είναι μεγαλύτερο, ορίστε ένα σημείο συνάντησης σε οποιονδήποτε χώρο πηγαίνετε.
  3. Πάντα να έχετε στο κινητό σας μία πρόσφατη φωτογραφία του παιδιού σε περίπτωση που πρέπει να το αναζητήσετε μέσα στο πλήθος.
  4. Αν βγαίνετε έξω με γκρουπ ατόμων, ένας ενήλικας πρέπει να επιβλέπει τουλάχιστον ένα παιδί. Εάν υποθέσετε ότι ένα παιδί το προσέχει κάποιος άλλος, τα πράγματα μπορεί να έχουν ακόμα και τραγική κατάληξη επειδή δεν επιβλέπεται.
  5. Φροντίστε ώστε το παιδί να έχει πάντα μαζί τον αριθμό του κινητού σας. Πριν φύγετε μαζί από το σπίτι, γράψτε το στο χέρι του με αδιάβροχο μαρκαδόρο ώστε να μπορέσει να σας βρει εκείνο ή κάποιος ενήλικος για λογαριασμό του.
  6. Αν έχετε τόσο μεγάλη φοβία σε σημείο να σας δημιουργεί πρόβλημα, επενδύστε σε ένα κινητό τηλέφωνο που έχει συσκευή εντοπισμού και βάλτε την στην τσάντα ή την τσέπη του παιδιού. Είναι κάπως ακριβό αλλά σας καθησυχάζει πλήρως.