Όταν γεννήσετε, το πιο πιθανό είναι ότι μωρό κοιμάται στο δωμάτιό σας γιατί σας βολεύει στο συνεχές τάισμα και στο ακατάστατο πρόγραμμα ύπνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το να έχετε το παιδί μαζί σας τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του (μέχρι και τους 12), βοηθά στο να δημιουργήσετε καλύτερο δεσμό μεταξύ σας και βοηθά το μωρό να κοιμάται πιο ελαφριά. Μην ξεχνάτε ότι ζούσε στη μήτρα σας για 9 μήνες οπότε νιώθει ασφαλές όταν είναι κοντά σας, ακόμα κι αν σας ακούει απλά να αναπνέετε. Εννοείται ότι δεν πρέπει να κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό εφόσον υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να το πλακώσετε. Μία κούνια δίπλα είναι η σωστή επιλογή.

Παρόλα αυτά, οι παιδίατροι δεν δίνουν μία συγκεκριμένη απάντηση ως προς το πότε πρέπει το παιδί να πηγαίνει στο δικό του δωμάτιο. Μπορεί να είναι στους 4, 6, 12 μήνες ή και αργότερα. Είναι καλό να λάβετε υπόψιν όλα τα μέλη της οικογένειας πριν κάνετε την αλλαγή.

Τα 2 βασικά σημάδια που αποδεικνύουν ότι το παιδί είναι μάλλον έτοιμο είναι ότι πλέον δεν ξυπνά μέσα στη νύχτα επειδή θέλει να φάει και ότι μπορεί να γυρίσει από την κοιλιά στην πλάτη. Σημαντικό είναι να μπορεί να κοιμάται τουλάχιστον 6 ώρες σερί και να μην ξυπνά κάθε 2-3 ώρες. Αν τα δωμάτιά σας είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, τότε θα πρέπει να φύγει από εσάς μετά τους 12 μήνες.

Φτιάξτε το δωμάτιο πριν την αλλαγή. Βάλτε μία κούνια με γερό στρώμα και σεντόνια στο σωστό μέγεθος και μην αφήνετε μέσα παιχνίδια και κουβέρτες. Ένα μηχάνημα λευκού θορύβου το βοηθά στο να κοιμηθεί μόνο του. Δεν μπορεί να περάσει μία ολόκληρη νύχτα μόνο του από την αρχή. Ξεκινήστε με σύντομους υπνάκους στο νέο χώρο και σιγά σιγά δοκιμάστε να το βάλετε να κοιμηθεί εκεί για όλο το βράδυ. Αν ανησυχείτε, μπορείτε να έχετε στην κρεβατοκάμαρα ένα μόνιτορ για να ελέγχετε αν όλα βαίνουν καλώς.

Η μετάβαση πρέπει να είναι όμορφη και απαλή. Δημιουργήστε μία ρουτίνα με το να του αλλάζετε την πάνα, να χαμηλώνετε τα φώτα, να το νανουρίζετε και μετά να του δίνετε ένα φιλί πριν φύγετε από το δωμάτιο. Το πρώτο διάστημα θα είναι δύσκολο αλλά θέλει απλώς το χρόνο του.