Μπορεί η βιομηχανία των καλλυντικών να βελτιώνει συνεχώς τη σύσταση και υφή των αντηλιακών προϊόντων, ωστόσο η φύση δεν παύει να διαθέτει τα απόλυτα «όπλα» κατά των επιβλαβών υπεριωδών ακτίνων του ήλιου.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα «βαριά χαρτιά» της διατροφής που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ικανότητα του δέρματος να παρέχουν προστασία έναντι της βλάβης που προκαλεί η UV ακτινοβολία. Και μην φανταστείτε τρόφιμα εξεζητημένα και σπάνια, αφού πρόκειται για πράγματα που καταναλώνουμε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Το μυστικό τους είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν.

Πρόκειται για ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, άτομα ή μόρια που συντελούν στην πρόωρη γήρανση και συχνά είναι το αποτέλεσμα της έκθεσής μας στον ήλιο χωρίς προστατευτικά μέσα. Οι ελεύθερες ρίζες «τριγυρίζουν» μέσα στο σώμα και «κλέβουν» τα ηλεκτρόνια από τα υγιή κύτταρα, στην προκειμένη περίπτωση του δέρματος. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι «σωτήρες» του οργανισμού αφού διατρέχουν τον οργανισμό παρέχοντα επιπλέον ηλεκτρόνια στις ελεύθερες ρίζες ώστε να σταματήσουν να «βασανίζουν» τα υγιή κύτταρα.

Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα (που περιέχουν πολλά τρόφιμα, ειδικά τα λιπαρά ψάρια και τα οστρακοειδή) έχουν εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστατικά αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών (όπως αυτή που προκαλεί ο ήλιος). Επίσης έχει αποδειχθεί ότι προσθέτοντας στη διατροφή μας ω-3 λιπαρά οξέα ή παίρνοντας κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα, μπορεί να προλάβετε την εκδήλωση ορισμένων μορφών καρκίνου του δέρματος.

Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά

Η λυκοπένη ή λυκοπένιο, η φυσική χρωστική που ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών αντιοξειδωτικών ουσιών, και εμπεριέχεται σε ντομάτες και άλλα κόκκινα και ροζ φρούτα και λαχανικά έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην προστασία από τους ερεθισμούς που προκαλεί στο δέρμα η UV ακτινοβολία. Η λυκοπένη βοηθά επίσης τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες. Η β-καροτένη, ένα άλλο καροτενοειδές που επίσης περιέχουν κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά έχει σχετιστεί με μειωμένες αντιδράσεις στα ηλιακά εγκαύματα, ενώ τα εσπεριδοειδή φρούτα, κόκκινου και ροζ χρώματος, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες που έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις ακτίνες UV.

Μαύρη Σοκολάτα

Τα φλαβονοειδή που περιέχει η μαύρη σοκολάτα βελτιώνουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από διάφορες δερματικές βλάβες, περιλαμβανομένων και των ηλιακών εγκαυμάτων. Επίσης βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος, αυξάνουν τον κορεσμό του οξυγόνου και ενισχύσουν την αιματική κυκλοφορία.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που συντελούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Τα συγκεκριμένα λαχανικά επίσης έχουν σχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου όχι μόνο του δέρματος και άλλων σημείων του σώματος. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, η οποία αυξάνει την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τον καρκίνο.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Οτιδήποτε πράσινο και φυλλώδες είναι καλό για την προστασία σας από τον ήλιο. Τα φρέσκα βότανα, όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το φασκόμηλο και το δενδρολίβανο, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το δέρμα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή που προστατεύουν φυσικά το δέρμα από την ηλιακή βλάβη. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι τρώγοντας πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά προλαμβάνουμε την επανεμφάνιση του καρκίνου του δέρματος.

Πράσινο και μαύρο τσάι

Το πράσινο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που αναστέλλουν την εκδήλωση του καρκίνου περιορίζοντας την παροχή αίματος στην καρκινική περιοχή. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του δέρματος, εκτός του μελανώματος. Ενώ μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που πίνουν ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα έχουν μειωμένη συχνότητα μελανώματος.