Αν νιώθετε ότι το παιδί σας δεν τρώει αρκετά φρούτα, έχετε δίκιο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, το 60% των παιδιών τρώει λιγότερα φρούτα από την προτεινόμενη ποσότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά δεν τρώνε καθόλου φρούτα και τα αποφεύγουν κάθε φορά που τα βλέπουν στο τραπέζι. Δυστυχώς δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο πολύ χρειάζονται τα φρούτα στη διατροφή τους ώστε να αναπτυχθούν εύρυθμα και να πάρουν όλα τα απαραίτητα συστατικά. Συν τοις άλλοις, τα παιδιά που δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά, έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Δεν πρόκειται όμως να πείσετε ένα παιδί να φάει αν τους μιλήσετε για τη δυσκοιλιότητα ή αν το απαιτήσετε. Τα παρακάτω ‘κόλπα’ θα σας βοηθήσουν να πείσετε τα παιδιά χωρίς να χρειαστεί να μιλήσετε.

Φάτε μαζί. Δώστε το καλό παράδειγμα κι αφήστε στην άκρη τα πατατάκια και τα γλυκά ως σνακ. Αν τα παιδιά- ασχέτως ηλικίας- σας βλέπουν να τρώτε ένα μήλο ή μία μπανάνα όταν πεινάτε, κάποια στιγμή θα θέλουν να σας αντιγράψουν.

Μην τα παρατάτε. Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά θα απορρίψουν μία τροφή τουλάχιστον 10 φορές προτού την δοκιμάσουν. Είναι το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι γονείς όταν βλέπουν ότι τα παιδιά δεν τρώνε το αχλάδι την πρώτη ή δεύτερη φορά που του το προσφέρουν.

Κόψτε το φρούτο σε φέτες. Μπορεί να φαίνεται χαζό, αλλά τα παιδιά θα πουν αμέσως όχι σε ένα ολόκληρο φρούτο. Αν όμως το κόψετε σε λεπτές φέτες, είναι πιο πιθανό να το δοκιμάσουν.

Βάλτε αυτοκόλλητα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ ανακάλυψαν ότι οι πιθανότητες διπλασιάζονται αν δώσετε στο παιδί ένα φρούτο με ένα αυτοκόλλητο από τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια.

Αφήστε τα ίδια να διαλέξουν τα φρούτα τους. Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν στη διαδικασία της επιλογής, επομένως πάρτε το παιδί μαζί σας στη λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ. Μπορεί να δοκιμάσει αυτό που θέλει από τα δείγματα και να διαλέξει αν θέλει φρούτα σε μπουκιές, φέτες ή ολόκληρα. Και σίγουρα θα υπάρχουν κάποια που θα του αρέσουν περισσότερο από άλλα.

Ποικιλία. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις κατηγορίες φρούτων αλλά και στη μορφή τους. Εκτός από τα φρέσκα φρούτα, υπάρχει η επιλογή των αποξηραμένων, της κομπόστας και των φυσικών χυμών. Καλό είναι να του δώσετε μόνο υγιεινές επιλογές, χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά.

Φτιάξτε ενδιαφέρουσες παιδικές συνταγές. Κάντε τα φρούτα σε στιλ πουρέ και μετά παγώστε τα στην κατάψυξη ώστε να τρώει φυσικές γρανίτες. Γενικά, βάλτε τα φρούτα στην καθημερινότητα του παιδιού δοκιμάζοντας διάφορους τρόπους μέχρι να υιοθετήσει από μόνο του αυτόν τον τρόπο διατροφής.