Ο βήχας ανήκει μόνο σε μία κατηγορία ή μπορεί να υπάρχουν πολλοί που σημαίνουν διαφορετικά πράγματα; Κι όμως ναι. Είναι αρκετά κοινό σύμπτωμα στις παιδικές αρρώστιες χωρίς να σημαίνει κάτι σοβαρό για την υγεία του παιδιού. Στην πραγματικότητα, είναι ένα καλό αντανακλαστικό που βοηθά στην προστασία των εισόδων του αέρα στο λαιμό και το στήθος. Εάν μάθετε να διαχωρίζετε τα είδη του βήχα, θα αναγνωρίζετε και ποια είναι απλά και ποια χρειάζονται τη βοήθεια του γιατρού.

Ο βήχας που ‘γαβγίζει’. Συνήθως προκαλείται από πρήξιμο στο λάρυγγα και την τραχεία. Τα παιδιά έχουν πιο μικρές εξόδους αέρα οπότε αν πρηστούν, δυσκολεύονται περισσότερο στην αναπνοή.

O κοκίτης είναι μία μόλυνση που προκαλείται από βακτήριο. Ο βήχας είναι συνεχής χωρίς ανάσα ενδιάμεσα, ενώ στο τέλος παίρνουν μία βαθιά ανάσα που ακούγεται περίεργα. Άλλα συμπτώματα είναι μύτη που ‘τρέχει’, φτέρνισμα και ελαφρύς πυρετός. Αν το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, καλό είναι να μην έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά.

Βήχας με σφύριγμα. Αν το παιδί ‘σφυρίζει’ την ώρα που εκπνέει, μπορεί να έχει άσθμα ή βρογχίτιδα. Μπορεί όμως και να έχει φράξει κάποια είσοδος αέρα επειδή έχει εισπνεύσει ένα πολύ μικρό παιχνίδι και πρέπει να δει άμεσα το γιατρό.

Νυχτερινός βήχας. Όταν το παιδί είναι κρυωμένο, τα φλέματα της μύτης μπορεί να κατέβουν στο λαιμό και να ξεραθούν προκαλώντας βήχα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο βήχας της ημέρας. Ο κρύος αέρας και οι δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν βήχα. Μέσα στο σπίτι προκαλείται από κλιματισμό, καπνό και αλλεργία στα κατοικίδια.

Βήχας με πυρετό. Συνήθως μιλάμε ένα κοινό κρύωμα αλλά κάποιες φορές εξελίσσεται σε πνευμονία, οπότε είναι καλό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Επίμονος βήχας. Οι ιοί των τελευταίων εβδομάδων, το άσθμα, οι αλλεργίες και οι χρόνιες μολύνσεις μπορούν να προκαλέσουν επίμονο βήχα. Αν έχουν περάσει 3 εβδομάδες και συνεχίζονται, καλέστε το γιατρό.

Πότε να καλέσετε άμεσα το γιατρό:

Αν δυσκολεύεται να αναπνεύσει

Αν αναπνέει πιο γρήγορα από το φυσιολογικό

Αν τα χείλη και η γλώσσα έχουν πάρει μία μπλε απόχρωση

Αν έχει υψηλό πυρετό

Αν είναι κάτω από 3 μηνών και έχει πυρετό ή βήχα

Αν βγάζει αίμα ενώ βήχει

Αν γκρινιάζει και είναι εκνευρισμένο

Αν έχει αφυδατωθεί

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα;

Αν έχει βήχα που ‘γαβγίζει’, ανοίξτε το καυτό νερό στο μπάνιο και κλείστε την πόρτα. Όταν δείτε ατμούς, καθίστε μέσα με το παιδί για περίπου 20 λεπτά. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπνεύσει καλύτερα. Επίσης, ένας υγραντήρας με κρύο αέρα στο δωμάτιο βοηθά στον ύπνο και στην ελάττωση του βήχα. Βοηθήστε στο κομμάτι της ενυδάτωσης με κρύους χυμούς και μην χορηγείτε ποτέ φάρμακα αν δεν ρωτήσετε το γιατρό πρώτα. Το ίδιο ισχύει και για τα σιρόπια του βήχα αν το μωρό είναι κάτω των 3 ετών.