Το να βρέχει ένα παιδί το κρεβάτι του είναι αρκετά συνηθισμένο. Τα περισσότερα παιδιά το κάνουν επειδή το σώμα τους δεν είναι ακόμα σωματικά ικανό να παραμένει στεγνό κατά τη διάρκεια της νύχτας και φυσικά δεν μπορεί να το ελέγξει. Αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, μιλάμε για μία φυσιολογική φάση.

Γιατί συμβαίνει; Όσο το παιδί αναπτύσσεται, αλλάζει και το νευρικό σύστημα, ο εγκέφαλος και η ουρήθρα. Σκεφτείτε ότι δεν μπορείτε να επέμβετε στη νυχτερινή ενούρηση, όπως δεν μπορείτε να επέμβετε και όταν βγαίνει το πρώτο δόντι. Μπορεί όμως οι λόγοι να είναι γενετικοί. Αν έχει συμβεί στους γονείς, είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στο παιδί.

Το παιδί παράγει πολλά ούρα τη νύχτα, γιατί ακόμα δεν έχει αυτήν την ορμόνη που μειώνει την ποσότητα των ούρων. Παίζει ρόλο το αν έχει πιει νερό κοντά στην ώρα του ύπνου, αλλά το να μειώσει την κατανάλωση υγρών δεν λύνει το πρόβλημα της νυχτερινής ενούρησης. Αν κοιμάται βαθιά, μπορεί να μην αντιληφθεί το σήμα που δίνει ο εγκέφαλος ότι η ουρήθρα του είναι γεμάτη.

Μία μεγάλη αλλαγή ή το πολύ άγχος είναι ίσως τα αίτια που το παιδί βρέχει το κρεβάτι του ενώ κάποιοι ιατρικοί λόγοι, όπως η δυσκοιλιότητα και σπανιότερα ο διαβήτης, μπορούν να οδηγήσουν σε αυτήν την κατάσταση.

Σε ποια ηλικία σταματά να το κάνει; Το 90% των παιδιών σταματά συνήθως μέχρι την ηλικία των 7, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Γι αυτό και οι γιατροί δεν προτείνουν κάποια μορφή θεραπείας μέχρι εκείνη την ηλικία. Μπορείτε να επιστρέψετε στις νυχτερινές πάνες, αν βλέπετε ότι το παιδί κοιμάται και νιώθει λιγότερο άγχος.

Πώς μπορώ να το αποτρέψω πρακτικά; Αν το δωμάτιο του παιδιού βρίσκεται μακριά από την τουαλέτα και εκείνο φοβάται το σκοτάδι, βρείτε από κοινού μία λύση για να μπορεί να σηκώνεται το βράδυ. Ελέγξτε το πότε πίνει νερό και μην του το περιορίσετε. Μία πρακτική λύση που ίσως βοηθήσει είναι να φροντίσετε να πίνει πολύ νερό στην αρχή της ημέρας και σταδιακά να μειώνει την ποσότητα μέχρι το βράδυ. Κάντε ρουτίνα την επίσκεψη στην τουαλέτα αμέσως πριν τον ύπνο και φροντίστε να πηγαίνει όσο πιο συχνά γίνεται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Πώς θα βοηθήσω το παιδί σε αυτήν τη φάση; Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να μην το μαλώνετε, να μην το κάνετε να νιώθει ενοχές και να δείχνετε αγάπη και κατανόηση. Ενημερώστε το ότι το κάνουν και άλλα παιδιά και είναι φυσιολογικό. Το κλειδί είναι η υπομονή. Μπορείτε να επιβραβεύετε το παιδί εάν πίνει περισσότερο νερό το πρωί και λιγότερο το βράδυ, αν πηγαίνει στην τουαλέτα αμέσως πριν τον ύπνο αλλά και συχνά μέσα στη μέρα.

Γενικά, επικοινωνήστε με το παιδί για να καταλάβετε αν νιώθει άγχος για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και φυσικά για να το καθησυχάσετε ότι δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριέται ή να νιώθει άσχημα. Αν η νυχτερινή ενούρηση συνδυάζεται με πόνο, ενημερώστε το γιατρό.