Μία από τις πρώτες δεξιότητες που πρέπει να γνωρίζει μία νέα μαμά είναι η εξάσκηση στο ρέψιμο του μωρού. Και επειδή δεν γίνεται να τα γνωρίζετε όλα και να είστε ειδικοί στο άλλαγμα πάνας και στις σωστές στάσεις θηλασμού, εμείς είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στα ερωτήματά σας και να σας δώσουμε tips στο κομμάτι του ρεψίματος.

Τι είναι ρέψιμο; Είναι η απελευθέρωση του αέρα από τον οισοφάγο μέσω του στόματος σε μορφή φουσκάλας. Κάποιες φορές μπορεί να κάνει ελαφρύ εμετό, επειδή μεταφέρει υγρά από το στομάχι.

Γιατί τα μωρά πρέπει να ρεύονται; Αν τα αέρια παραμείνουν στο στομάχι του μωρού, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη αίσθηση και φούσκωμα και να κάνουν το μωρό να κλαίει. Εφόσον όμως το μωρό εκδηλώνει κάθε του ανάγκη με το κλάμα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής μας συστήνει να βάζουμε πάντα το παιδί να ρευτεί, ακόμα κι αν δεν δείχνει να νιώθει δυσάρεστα. Η διαδικασία συνήθως σταματά στους 6 μήνες, όταν το παιδί ξεκινά τις στερεές τροφές.

Οι 3 λόγοι που τα μωρά έχουν αέρια στην κοιλίτσα:

Καταπίνουν αέρα. Όταν θηλάζουν ή πίνουν από το μπιμπερό, καταπίνουν και λίγο αέρα αναπόφευκτα, ο οποίος καταλήγει επίσης στο στομάχι. Τα μωρά που πίνουν από μπιμπερό το παθαίνουν πιο εύκολα γιατί τρώνε με ταχύτερο ρυθμό. Αλλά και εκείνα που θηλάζουν, ίσως τρώνε λαίμαργα ή η ροή του γάλακτος είναι πολύ γρήγορη.

Πέψη. Η διάσπαση κάποιων τροφών στο παχύ έντερο από βακτήρια μπορεί να προκαλέσει αέρια με φυσικό τρόπο. Αυτό μπορεί να συμβεί και από αυτά που τρώει η μητέρα και περνούν στο μωρό μέσω του θηλασμού. Οι τροφές που προκαλούν τα περισσότερα αέρια είναι οι υδατάνθρακες, τα φασόλια, τα λαχανικά, όπως το λάχανο και το μπρόκολο, η τσίχλα, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα με φρούτα.

Αλλεργική αντίδραση ή δυσανεξία. Το μωρό μπορεί να αντιδρά έτσι λόγω κάποιας δυσανεξίας. Η πιο κοινή είναι αυτή στα γαλακτοκομικά.

Πότε και πώς ρεύεται το μωρό. Πρέπει να ρεύεται πάντα μετά από κάθε τάισμα ή όταν αλλάζετε στήθος στο θηλασμό. Οι κλασικές στάσεις του μωρού για ρέψιμο είναι πάνω από τον ώμο σας, όπου το χτυπάτε απαλά στην πλάτη κρατώντας ταυτόχρονα το κεφαλάκι του ή όταν είναι καθισμένο στα πόδια σας.

Τι να κάνω αν το μωρό μου δεν ρεύεται αρκετά; Αν βλέπετε ότι συνεχίζει να νιώθει δυσάρεστα ή πιστεύετε ότι δεν έχει ρευτεί αρκετά, δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους για να το βοηθήσετε. Κάντε του απαλό μασάζ ή σπρώξτε τα πόδια μπροστά και πίσω όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα. Αλλά και με το να ξαπλώσει μπρούμυτα, μπορεί να βοηθηθεί.

Τι να κάνω αν αυτό συμβαίνει τακτικά στο μωρό; Δοκιμάστε μερικές στρατηγικές που βοηθούν στη μείωση των αερίων. Μειώστε τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά όπως το μπρόκολο ή το κουνουπίδι, αν θηλάζετε το μωρό. Αν το ταΐζετε με το μπιμπερό, μην κουνάτε δυνατά τη σκόνη με το νερό. Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε τη θηλή του μπουκαλιού και να επιλέξετε μία που να επιβραδύνει τη ροή του γάλακτος.

Πότε να ανησυχήσετε. Αν κάνει εμετό έντονα και σε μεγάλες ποσότητες, καλέστε τον παιδίατρο. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν άλλα συμπτώματα.