Τα παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών θέλουν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και να νιώθουν ότι έχουν άποψη και δική τους γνώμη. Το να κυκλοφορούν γυμνά μέσα στο σπίτι θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν το γιογιό. Μέσα στο σπίτι είναι γλυκό και χαριτωμένο, αλλά μπορεί να γίνει αμήχανο αν το κάνει δημόσια σε εξωτερικό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να του μιλήσετε για τη σημασία της ιδιωτικότητας και να καταλάβει το πότε πρέπει να είμαστε ντυμένοι και πότε είναι προαιρετικό.

Τι θα κάνετε αν είναι διστακτικό και δεν θέλει να συνεργαστεί; Πρέπει να είστε έτοιμη να του προσφέρετε εναλλακτικές και αποδεκτές επιλογές. Ρωτήστε το αν θέλει να ντυθεί αμέσως ή αν προτιμά να τρέξει άλλους 3 γύρους στο σαλόνι πριν το κάνει. Αν περιμένετε επισκέπτες, μπορείτε να του βάλετε ρούχα που δεν βγαίνουν με τόσο μεγάλη ευκολία. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μία φυσιολογική φάση. Μην το μαλώνετε και μην το κάνετε να νιώθει ντροπή ή ενοχές επειδή κυκλοφορεί γυμνό.

Μπορείτε απλά να λέτε ναι κάποιες φορές. Αν το επιτρέπουν οι συνθήκες και η θερμοκρασία, αφήστε το να κυκλοφορεί γυμνό. Ένα έξυπνο κόλπο είναι να δώσετε στο παιδί μία κούκλα ή ένα λούτρινο ζωάκι με ρούχα ώστε να μπορεί να το ντύνει και να το γδύνει όποτε θέλει. Μπορείτε να το βοηθήσετε εξηγώντας τη διαδικασία και σε ποιες περιπτώσεις βάζουμε τα ρούχα μας και σε ποιες τα βγάζουμε.