Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα «καλά» και τα «κακά» σάκχαρα

Με την παχυσαρκία να αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη είναι ο κύριος ένοχος. Αλλά φταίει για όλα η ζάχαρη; Σε αντίθεση με ό,τι νομίζετε, δεν είναι όλα τα είδη ζάχαρης βλαβερά. Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι όλα τα σάκχαρα δεν είναι κακά. Οι υδατάνθρακες είναι διαφορετικοί συνδυασμοί σακχάρων και όλοι […]
26 Ιουνίου 2018 | 06:00

Με την παχυσαρκία να αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη είναι ο κύριος ένοχος. Αλλά φταίει για όλα η ζάχαρη; Σε αντίθεση με ό,τι νομίζετε, δεν είναι όλα τα είδη ζάχαρης βλαβερά.

Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι όλα τα σάκχαρα δεν είναι κακά. Οι υδατάνθρακες είναι διαφορετικοί συνδυασμοί σακχάρων και όλοι οι υδατάνθρακες έχουν ως αποτέλεσμα την έκκριση ινσουλίνης, η οποία είναι ο κύριος ένοχος για το παραπάνω βάρος, την υψηλή χοληστερόλη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη. Η γλυκόζη (η οποία συνθέτει τη σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη, και το σιρόπι αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη) προκαλεί άμεση αύξηση της ινσουλίνης, ενώ η φρουκτόζη (φυσικό σάκχαρο) προκαλεί μια πιο καθυστερημένη απελευθέρωση ινσουλίνης. Αυτή η καθυστερημένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη συμβαίνει επειδή η φρουκτόζη αποτελείται από φυτικές ίνες, νερό, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που επιβραδύνουν την απελευθέρωση αυτής της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, όταν εξετάζετε τη συνολική περιεκτικότητα του φαγητού σε υδατάνθρακες, να δίνετε προσοχή στις διαλυτές φυτικές ίνες, καθώς θα μειώσουν την επίδραση της ινσουλίνης καθυστερώντας την απορρόφηση της ζάχαρης. Τα φυσικά σάκχαρα είναι εκείνα τα σάκχαρα που βρίσκονται ήδη σε τρόφιμα όπως το γάλα (λακτόζη) και τα φρούτα (φρουκτόζη). Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να βρεθούν στην επιτραπέζια ζάχαρη, στο μέλι ή στο σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή συγκέντρωση φρουκτόζης. Ονομάζονται “πρόσθετα” επειδή προστίθενται κατά την επεξεργασία, το μαγείρεμα ή την προετοιμασία τους. Και οι δύο κατηγορίες σακχάρων θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας, αλλά η πρόσθετη ζάχαρη θα το κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός μήλου δεν είναι τόσο επιζήμια για την υγεία σας όπως το να πιείτε ένα αναψυκτικό. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη στο μήλο έχει φυτικές ίνες που θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης. Φυσικά σάκχαρα περιέχουν τα γαλακτομικά προϊόντα, τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά, όπως τα καρότα και οι πατάτες. 

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδιά: Τι ρόλο παίζει η διατροφή του πατέρα στο άγχος και το μεταβολισμό τους; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Διατροφικές διαταραχές: Ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια 24 Απριλίου 2024, 08:00
Διατροφή: Οι στρατηγικές που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς 23 Απριλίου 2024, 08:00
Νεανικός καρκίνος: Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τη σύνδεση με την ανθυγιεινή διατροφή 22 Απριλίου 2024, 08:00
Έφηβοι: Το fast food βλάπτει τη μνήμη τους 21 Απριλίου 2024, 08:00
5 τροφές πλούσιες σε σίδηρο για να επιλέξετε στην εγκυμοσύνη 17 Απριλίου 2024, 08:00
Μωρό: 6 θρεπτικές τροφές για την έναρξη της συμπληρωματικής σίτισης 12 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Η τροφή που τα βοηθά να ψηλώσουν 9 Απριλίου 2024, 08:00
Πρωινό για ενέργεια και συγκέντρωση στο μαξιμουμ 4 Απριλίου 2024, 08:00
Διατροφή: 2+1 tips για μυαλό… ξυράφι! 1 Απριλίου 2024, 08:00
Βάζοντας υγιή όρια στη σχέση του παιδιού με τη… ζάχαρη 28 Μαρτίου 2024, 08:18
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version